Redactie
Redactie Body 29 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

6x wat niemand je vertelt over je vagina ná de bevalling

Oké, je gaat iets een soort van onmogelijks doen – of hebt het misschien al gedaan – bevallen van een klein mensje. Nu word je waarschijnlijk al overladen met goedbedoelde adviezen en horrorstory’s, maar geloof ons: er zijn nog steeds een paar belangrijke ‘veranderingen’ die je vagina daarna ondergaat waar niemand je voor heeft gewaarschuwd.

Wees niet bang, het is niks ernstigs. Maar dit is wat er gebeurt down-under na de bevalling.

1. Woestijndroogte

Hoeveel zin je ook hebt in een stoeipartij, je vagina kan wat droog zijn na de bevalling. Ook als je dokter heeft aangegeven dat ‘het’ prima weer kan. Ja, vaak kan het alweer binnen de zes voorgeschreven weken. Maar door de zwangerschap ligt je hormoonhuishouding nog overhoop. Zeker wanneer je nog borstvoeding geeft. Genoeg glijmiddel is dus key.

2. Work it baby

Je bekkenbodemspieren regelen een hóóp. Controle houden over je blaas, zorgen dat je kunt bevallen én garant staan voor een goed seksleven. Daarom zijn die spieren zo belangrijk (sterke bekkenbodemspieren = sterke orgasmes). Vraag je gynaecoloog of dokter om wat oefeningen om die spieren te versteken. Er zijn verschillende speciale balletjes op de markt, waarmee je de spieren rond je vagina kunt trainen. Wil je het echt bont maken, dan zijn er zelfs exemplaren die je met je telefoon kunt verbinden voor feedback. We bedoelen maar…

3. Trampolinespringen met je nichtje? Forget it

En je wil waarschijnlijk een speciaal inlegkruisje dragen tijdens het sporten. We kunnen het niet mooier maken dan het is, veel vrouwen krijgen last van ongewenst urineverlies. Vooral bij activiteiten die zorgen voor druk op je blaas.

Ga je hier de rest van je leven van ‘genieten’? Nee, door je bekkenbodemspieren te trainen met kegeloefeningen kun je een hoop verhelpen (of misschien zelfs helemaal). Kegeloefeningen betekent het afwisselend aan- en ontspannen van je bekkenbodemspieren. Mocht dit niet baten, dan zijn er nog legio opties, zoals verschillende medicijnen en operaties. Even naar de huisarts of gynaecoloog dus.

4. Ben ik dat?

Schrik niet wanneer je vagina een iets andere kleur heeft dan voor de bevalling. Dat is volkomen normaal. Nadat je kind geboren is, word je vagina meestal wat donkerder door de hormonale verandering. Meestal ga je weer terug naar je oorspronkelijke kleurtje als je hormonen weer stabiliseren. Gebeurt dit niet? Ook geen probleem.

5. Gekke geurtjes horen erbij

Net na, en zelfs zes tot acht weken na de bevalling, kun je last hebben van kraamvloed (ook wel lochia). Dit spul (voornamelijk bloed) kan een lichte geur afgeven. Is dit bij jou niet echt ‘licht’ te noemen? Ga dan even langs de huisarts om een infectie uit te sluiten.

6. Je lichaam herstelt zichzelf

Je vagina heeft nogal wat moeten doorstaan. Gelukkig is het orgaan goed doorbloed en herstelt het daardoor snel. Misschien zal je vajayjay niet hetzelfde zijn als vroeger, maar hé jij bent waarschijnlijk door deze ingrijpende gebeurtenis (hallo, een kind!) ook niet meer dezelfde. En daar is niks mis mee toch?

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme