8 alternatieven voor billenkoek, ofwel de corrigerende tik

Kinderen Muriel Oonincx 10 feb 2018
Leestijd: 6 minuten

Fysieke straf, een corrigerende tik, billenkoek om het wat lieflijker te laten klinken en spanking (iets te veel Fifty Shades…) in het Engels. Sommigen denken nog steeds dat een tik op de billen best effectief kan zijn. Wij vonden 12 wetenschappelijke bewijzen en 8 alternatieven voor billenkoek.

Vroeger was het geaccepteerder om je kind af en toe een tik te verkopen als het niet wilde luisteren of ongehoorzaam was. Nu moet je oppassen met wat je zegt of doet in het openbaar, want voor je het weet heb je het hoofd van de school, of erger nog, de jeugdzorg achter je aan.

‘t arme schaap

In de klas van mijn oudste en middelste loopt een moeder van drie zonen rond. Ik begrijp haar, want zelf heb ik ook drie mennekes die af en toe best pittig kunnen zijn. Dus in eerste instantie bij onze eerste ontmoeting zag ik voordelen van samen optrekken, diverse speeldates en mogelijkheden om elkaar te helpen en ontlasten. Totdat ik zag wat zij deed om haar kinderen in het gareel te krijgen. Hard bij de arm trekken, tik op de billen. Schreeuwen en meesleuren als ‘t arme schaap niet wilde. Ik schrok me dood en besloot ter plekke de speeldates direct te staken en ontweek haar vanaf dat moment. Scary Mary heet ze in de volksmond… Ik zal mijn kinderen nooit slaan, maar soms halen ze het bloed onder je nagels vandaan en hunker ik naar dé oplossing om intolerabel gedrag de kiem in te smoren. Heerlijk dat je dan een artikel kan schrijven, dus zocht ik naar de impact van fysieke straf op kinderen en alternatieven voor billenkoek:

10 wetenschappelijke feiten over billenkoek:

1 Als je voor je derde geslagen wordt is de kans groter dat je later agressiever wordt

Op jonge leeftijd slaan leidt sneller tot schreeuwen, wreedheid, gemeen gedrag, vechten en dreigen

2 Slaan werkt niet

Diverse onderzoeken bewijzen het, maar voor velen is op ‘t oog als zichtbaar genoeg dat slaan niet leidt tot beter luisteren, maar kinderen bang maakt en zelfs agressief

3 Religie speelt een rol in hoe ouders disciplineren

Streng religieuze christelijke gelovigen zullen sneller fysiek straffen dan anders of niet-gelovigen.

4 Culturele achtergrond en kleur spelen een rol bij straffen

In de VS bleek dat Aziaten en Native Americans 17% minder vaak straffen dan zwarte mensen. Witte mensen scoren 11% lager

5 Kinderen die geslagen worden zullen eerder liegen

Een onderzoek onder vijfjarigen wees uit dat en het weergeven van informatie door kinderen met fysieke ouders een stuk minder accuraat en waar is

6 De chemie van de hersenen van een geslagen kind veranderen

De grijze massa van met regelmaat geslagen kind is een stuk minder. Hoe minder massa des te meer kans op depressie, verslaving en andere mentale issues

7 Het IQ van een kind met ouders met losse handen is lager

Hoe harder het straffen des te slechter een kind in besluitvorming en analyseren wordt

8 De verslavingsgevoeligheid ligt hoger

ALs je vroeger geslagen bent is de kans groter dat je alcohol of drugsverslaving ontwikkelt

9 De taalontwikkeling loopt achter

Bij een doorlopende studie naar taal en straffen bleek dat een zwaar gedisciplineerde kinderen achterliepen in zichzelf uitdrukken, de woordenschat was aanzienlijk lager en ze scoorden in het algemeen lager op taaltests

10 Het stemgedrag van een ouder heeft effect op hoe ze straffen

Hoe rechtser gestemd wordt des te fysieker en hoe liberaler hoe lager de kans op fysiek straffen

Tja, dan weet je ‘t wel. Maar feit blijft dat je handen af en toe zo kunnen jeuken van je jengelende, ruziemakende, niet luisterende, kinderen dat je bijna de fout in gaat (of zelfs wel eens de fout in bent gegaan). Dus kom maar op met die alternatieven.

8 alternatieven voor billenkoek:

1 Geef je kind een time-out

En daar kun je al vroeg mee beginnen. Al bij een dreumes van 1. Ze weten dondersgoed wat je bedoelt, ookal doen ze net alsof. Elk leeftijdsjaar is een minuut. Drie jaar oud? Drie minuten, mister en waag het niet om eerder te terug te komen. Je wilt je kind uit de situatie halen. Te lang heeft ook geen zin, dan schiet het zijn doel voorbij.

2 Zet jezelf op de time-out

Je kent het wel, dat je kookt vanbinnen en op het punt van uitbarsten staat. Voor het kookpunt bereikt is kun je beter even weglopen. Afhankelijk van de leeftijd kom je er later op terug en leg je uit waarom je van de situatie wegliep.

3. Voer consequenties is in die hout snijden

Als je zoon, je dochter met een zwaard op haar hoofd staat de slaan dan is het logische vervolg: weg zwaard. Niet voor een minuut, maar voor een periode die pijn doet. Snoept je peuter de snoeppot leef, dan is er voorlopig geen zoetigheid. Bij oudere kinderen kun je een stap verder gaan. Bijvoorbeeld het afnemen van een mobiel voor een periode of een ban op de Ipad voor een tijd.

4. Als je NEE zegt kun je het maar beter menen

‘Welk deel van NEE snap je niet’ zeg ik altijd gekscherend. Zo ineffectief als schreeuwen of fysiek zijn, zo effectief is het simpele woord NEE. Mits het gedrag NEE er maar ook achteraan komt. Wees duidelijk, helder, stemverheffing is namelijk absoluut niet nodig. ‘Er wordt niet met de voetbal in huis gespeeld. Kijk me aan, alsjeblieft, heb je gehoord wat ik zeg?

5. Maak lawaai en acteer

Voor kleinere kinderen heel effectief. Eigenlij is het vergelijkbaar met het trainen van een puppy (daarover later meer!) Zie je je kleine aan de oren van de hond trekken? Maak dan lawaai, de op de grond te stampen, te klappen, te fluiten (op je vingers als je dat kunt) en vervolgens het verkeerde gedrag te addresseren. ‘Niet trekken!’ Herhaal je discipline vervolgens. Je kijkt weg, draait je weer om en zegt weer duidelijk ‘ Niet trekken’. En kijk erbij alsof je auditie doet voor een oscarwaardige rol.

6. Laat zien wat verkeerd is aan jonge kinderen

De verbale capaciteiten van je jonge kind zijn nog beperkt, dus wil je een kleintje gedrag afleren laat het dan zien en ga ze geen 5 minuten lange verhandeling geven hoe je het graag anders zou zien.

7. Wees positief

De neiging bestaat kinderen negatieve aandacht te geven en ze te laten gaan als ze positief bezig zijn. Denk even aan je drukke kind die lief aan het spelen is en jij denkt: ‘Ha, rust even een kopje koffie en de krant lezen.’ Beter is het om bij je kind te gaan zitten en te prijzen voor goed gedrag.

8. Choose your battles

Soms is het beter om iets te laten gaan. Je hebt nog zo veel kansen om je zoon of dochter iets duidelijk te maken. Let it go… let it goooo.

Lees voor meer goede opvoed ideeën even dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme