5 x wat je moet weten over de combi zwangerschap, tatoeages en piercings

Gezondheid Redactie 19 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

Toen ik zwanger raakte van mijn dochter, raadde de verloskundige me aan de piercing uit mijn navel te halen. Het hielp dat ik op mijn 33ste ook wel enigszins uitgekeken was op dat ding, maar het bleek achteraf een interessante kwestie of het eigenlijk echt nodig was geweest om hem eruit te halen.

Niet dus, zo menen experts. Net zoals dat ze vinden dat je tijdens je zwangerschap of nét daarna beter geen nieuwe tatoeage neemt. Dát, en nog een paar andere nuttige wetenswaardigheden over tatoeages, piercings en een zwanger lichaam, lees je hieronder.

1. Tatoeages kúnnen er na je zwangerschap anders (lees: waziger/misvormd/lelijker) uitzien, maar dat hoeft niet zo te zijn

Je hoeft geen ingewikkelde studie gedaan te hebben om te snappen dat huid die uitrekt, impact heeft op een tatoeage. Inderdaad, het kan zo zijn dat de tatoeage daardoor vager, waziger of zelfs misvormd wordt – vooral tatoeages op je buik, borsten en heupen lopen logischerwijs het meeste risico daarop. Het komt ook voor dat de tatoeage zelf de originele maat en vorm behoudt, maar dat op de huid stretch marks ontstaan en dat die uiteindelijk de ‘misvorming’ veroorzaken. Uiteindelijk is het ook je genetische aanleg die bepaalt in hoeverre je lichaam en daarmee eventuele beschilderingen (blijvend) veranderen door een zwangerschap.

2. Crèmes of andere middeltjes kunnen verandering van een tatoeage niet voorkomen

Helaas, sorry. Een goede tattoo-artist zou echter achteraf in staat moeten zijn tekeningen weer mooi te retoucheren.

LEES OOK: Mooie tattoos ter ere van je kind

3. Je hoeft je piercing(s) niet per se te verwijderen

Vooral voor vrouwen met een navel-, klit- en/of tepelpiercing een interessante, omdat het idee is dat een navelpiercing ‘gevaarlijk’ zou zijn en de huid kan scheuren door de groeiende buik. Het hoeft dus niet, zo luidt het devies, maar in de praktijk zijn er veel vrouwen zijn die het niet prettig vinden om een navel- en tepelpiercing tijdens de zwangerschap te laten zitten Wat betreft een genitale piercing: je mag ‘m laten zitten, maar weet wel dat de kans op scheuren tijdens de bevalling daardoor groter is. Mocht je uiteindelijk om een vervelende reden een algehele verdoving nodig hebben, dan kan een neus- of tongpiercing in de weg blijken te zitten.

4. Hoe zit dat met een tepelpiercing en borstvoeding?

Ja, die haal je er liever wel uit – tenminste, als je wil borstvoeden. Niet omdat het impact heeft op de productie van melk – daar heeft een tepelpiercing namelijk geen enkel negatief effect op – maar omdat het een mogelijk risico is voor je sabbelende baby; die kan in de ring stikken.

5. Een nieuwe tatoeage tijdens de zwangerschap? Doe maar niet

Liever wacht je tot een paar maanden na de geboorte. Simpelweg het feit dat bij het zetten van een tatoeage naalden te pas komen, betekent immers de kans op een infectie. Ook heb je een grotere kans op een negatieve reactie op bepaalde ingrediënten die in de inkt zitten, nog even los van het feit dat je niet weet hoe je huid en lichaam gaat ‘terugbouncen’ na de zwangerschap (en wat dat voor effect heeft op je tattoo). Die naalden en het infectiegevaar gelden trouwens ook voor piercings.

Gaatjes prikken bij je kind? Doe dat alsjeblieft niet bij een juwelier, maar bij een goede tattooshop.

Bron beeld: Tumblr

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme