Redactie
Redactie Lifestyle 3 apr 2019

Wanneer leren we eens dat ‘we verwachten een baby’ geen 1 aprilgrap is?

Afgelopen maandag was het 1 april. De dag van onschuldige grappen zoals ‘haha, je veter zit los’, maar ook de dag waarop sommige mensen het soms nodig vinden aan te kondigen dat ze een kindje verwachten. Om vervolgens te onthullen dat dit helemaal niet zo is. Eén april, grapje! Maar valt een degelijke grap wel onder de noemer ‘humor’? Nee, en dit is waarom.

‘We verwachten een kindje!’

Neem het populaire celebrity koppel Justin Bieber en Hailey Baldwin. Zij plaatsten gisteren een foto op Instagram van een echo, Hailey zou een baby verwachten. Totdat Justin Bieber onthulde dat het een één april grap was. Maar of dit nou zo’n leuke grap is? Daar is niet iedereen het mee eens.

Instagram post by Justin Bieber * Apr 1, 2019 at 8:02pm UTC

5.8m Likes, 136.7k Comments – Justin Bieber (@justinbieber) on Instagram

Zwangerschap

Natuurlijk zijn er bepaalde aspecten aan een zwangerschap waarover je grapjes mag maken, laten we dat vooropstellen. Het is echter altijd aan de (toekomstige) ouder zélf om te bepalen of diens zwangerschap iets is om lollig over te zijn. Misschien fiets je wel door je zwangerschap heen, of misschien is het zo zwaar dat humor de enige manier is om ermee om te gaan. Sommige zwangerschappen zijn namelijk allesbehalve leuk.

Zwangerschap is geen gegeven. Hoewel het soms misschien lijkt alsof het wel zo is, is het lang niet met zekerheid te zeggen dat je als vrouw zwanger kunt raken. Ongeveer 25 procent van de vrouwen heeft een vruchtbaarheidsstoornis. Dat houdt gelukkig niet in dat zij nooit zwanger kunnen raken, maar wel dat het voor hen een stuk lastiger is dan voor andere vrouwen. Zo’n 3 procent van de vrouwen zal het nooit lukken om zwanger te raken.

En als je wel zwanger raakt?

Heb je wél het geluk zwanger te kunnen raken, bestaat er altijd nog de kans dat er iets misgaat. Zo’n 10 tot 15 procent van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. Dat zijn een hoop vrouwen, de kans is dus groot dat ook jij wel een vrouw kent die ooit een miskraam heeft gehad. We hoeven hopelijk niet te vertellen wat voor emotionele impact dit kan hebben. Kortom: zwanger worden en blijven is niet vanzelfsprekend en als je een vrouw bent die lastig of niet zwanger kan worden, ooit een miskraam heeft gekregen of op een andere manier een kindje is verloren, zijn 1 aprilgrappen over zogenaamde zwangerschappen allesbehalve leuk. Ze zijn pijnlijk en confronterend.

Toch zien we ze elk jaar weer voorbijkomen, de misplaatste ‘o, we krijgen een kindje’-grappen. Ze zijn onschuldig bedoeld, maar kunnen voor een hele grote groep mensen toch hard aankomen. Probeer erbij stil te staan wat voor impact deze grap op anderen kan hebben voordat je hem maakt. Het kan een hoop leed voorkomen.

En wat denk je van advertenties die getarget worden op zwangere vrouwen (terwijl je misschien wel een stilgeboren kindje bent verloren). Deze moeder schreef een open brief aan adverteerders. 

 

Reageer op artikel:
Wanneer leren we eens dat ‘we verwachten een baby’ geen 1 aprilgrap is?
Sluiten