10 belangrijke uitvindingen die gedaan zijn door een vrouw

Lekker hè, zo’n koud biertje? En hoe makkelijk is ons leven geworden sinds er WiFi is? Allemaal dankzij de knappe kop van een vrouw.

Als je een uitvinder moet noemen zal je waarschijnlijk voor Edison, Einstein, Bell of andere bekende man gaan. Maar wie denkt dat alleen mannen zich achter de groep ‘uitvinders’ scharen heeft het goed mis. Het werd vroeger misschien minder hard van de daken geschreeuwd, maar deze items zijn uitgevonden door een vrouw:

1. De koelkast – 1914

We kunnen niet bedenken hoe ons leven eruit zou zien zonder koelkast en dat is allemaal dankzij Florence Parpart. Zij bedacht de moderne elektrische koelkast en zorgde er zo voor dat wij iedere dag kunnen genieten van ons favoriete voedsel.

2. De reddingsboot – 1882

Genieten van een vakantie op een cruiseschip, jacht of een zeilboot. Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor. Hoe dan ook, de gedachte dat je nog een optie hebt mocht er iets mis zijn is toch wel prettig. Er ging een hoop mis vroeger op zee en Maria Beasley vond dat het daarmee maar eens afgelopen moest zijn. Zo kwam ze daarom met de reddingsboot.

3. IJsmachine – 1843

Zonder Nancy Johnson zou ijs niet smaken zoals we het nu kennen. Nadat een Afrikaan in de krant stond nadat hij allerlei smaken ijs had verzonnen, ging Nancy aan de slag. Vandaag de dag maakt iedereen nog steeds ijs op de manier zoals zij heeft bedacht.

4. De technologie achter het touchscreen, nummerherkenning, zonne-energie – 1988

Deze vrouw heeft absoluut niet stilgezeten. Theoretisch natuurkundige Shirley Ann Jackson heeft er onder andere voor gezorgd dat onze telefoons er uitzien zoals ze nu doen én dat we de eeuwige telefoonverkoper kunnen wegdrukken.

5. De technologie achter WiFi en GPS – 1941

Kun jij je nog voorstellen dat je vroeger altijd met je computer aan de kabel moest om te internetten? Bijna niet? Dat heb je te danken aan Hedy Lamarr (zie foto hierboven). In de Tweede Wereldoorlog vond zij een systeem uit waarmee radiocontact met onderzeeërs behouden kon worden zonder dat de frequentie verstoord werd. Dezelfde techniek wordt nu steeds gebruikt in de welbekende TomTom om overal draadloos verbonden te zijn. Niet alleen was deze vrouw geniaal, ze was ook nog eens een wereld beroemde actrice. Wow!

6. Kogelvrije vesten – 1966

Het leger wordt overal nog steeds gezien als ‘meer voor mannen’. Toch is een van de grootste levensredders binnen het leger (en ieder ander gevaarlijk beroep), uitgevonden door een vrouw genaamd Stephanie Kwolek. Zij was de ontdekker van Kevlar. De vezel, vijf keer sterker dan staal, kun je terugvinden in brandweerkleding, autobanden, de romp van boten, glasvezelkabels, brandstofslangen, vliegtuigonderdelen, ski’s en inderdaad ook in kogelvrije vesten.

7. De technologie achter camera’s, microscopen en brillen – 1935

Het is niet nodig om toe te lichten hoe belangrijk deze dingen in ons leven zijn. Katharine Blodgett was de eerste vrouwelijke wetenschapper van multinational General Electric, opgericht door Thomas Edison.

8. Bier

Bier werd al gedronken en gegeten in het oude Egypte en Mesopotamië. Hoewel niet precies bekent is wie het ontdekt heeft, is het eigenlijk vrij logisch dat dat door een vrouw gedaan is. Bier viel vroeger namelijk onder de categorie eten en dat mochten alleen de vrouwen doen. Grappig dat de vrouw het ‘mannendrankje’ uitvond, maar toch niet zo feministisch als ik gedacht had…

9. De afwasmachine – 1886

Hoewel er nog steeds mensen zijn die iedere dag een tijd met hun handen in het sop staan, is het een fantastische uitvinding. Niet alleen omdat het tijd bespaart maar ook omdat alles veel schoner wordt. Josephine Cochrane we zijn je dankbaar!

10. Ruitenwissers – 1903

Vroeger moest een automobilist of een chauffeur als het regende of sneeuwde iedere zoveel minuten stoppen om de ruit schoon te maken (nee, dit is geen grap). Verdomd lastig vond Mary Anderson en bedacht daarom de voorloper van de ruitenwissers die we nu kennen. Ze moesten met een hendel bediend worden, maar hé, niemand hoefde meer iedere paar minuten het slechte weer in.

Hou je van weetjes? Dan vind je deze nuttige seksfeiten vast ook leuk!

Reageer op artikel:
10 belangrijke uitvindingen die gedaan zijn door een vrouw
Sluiten