Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 25 okt 2015

10 bijzondere dingen die je baby in de baarmoeder doet

Naast de ongemakken, de toevoeging van heel wat kilo’s en een pittige bevalling is de zwangerschap zo extreem bijzonder. Het leven dat je in je voelt groeien en steeds meer laat merken dat het een echt volgroeid mensje in wording is. Op momenten dat het heel zwaar is (als je boven de pot hangt of met een genadeloze kramp in je benen in bed ligt), denk dan aan wat er voor geweldigs binnenin gebeurt.

Van deze bijzondere ontwikkelingen van je baby in jouw buik raak je gegarandeerd geëmotioneerd:

[STAP stap=”1″]

Gapen

Het geeuwen en gapen start rond de twaalfde week. Het doel hiervan is de eerste stappen naar een actief leven te nemen. Uitrekken hoort ook tot de bezigheden. Nu niet denken dat je baby je saai vindt hè, dat valt reuze mee dus.

[STAP stap=”2″]

Huilen

Met een trillend pruillipje is jouw ukkie al hard aan het oefenen om zich te laten horen in de buitenwereld. Huilen is een belangrijke manier van communiceren voor pasgeboren baby’s. Wetenschappers hebben huilgedrag kunnen ontdekken in de baarmoeder en dat betekent dat jouw kleine zich klaarmaakt voor de stap naar buiten. Beetje sneu is het wel…

[STAP stap=”3″]

Plassen

Zeker als je een jongetje hebt zoals ik (of meerdere) dan kan het best handig zijn als de heer in kwestie al even goed oefent met mikken in de buik. Het gaat zo: vruchtwater wordt ingeslikt, verwerkt en door de niertjes gefilterd. Aan het eind van het derde trimester leidt dit tot de productie van urine. Die weer in de baarmoeder wordt uitgeplast. In dit proces kunnen artsen eventuele slikproblemen al herkennen.

[STAP stap=”4″]

Dromen?

Het lijkt erop dat foetussen REM-bewegen maken met hun ogen. Dit zou kunnen duiden op de mogelijkheid van dromen. Waar zou dat eens over kunnen gaan. Wonderlijk.

[STAP stap=”5″]

Jouw eten proeven

Zeker bij bepaald eten komen er smaken vrij die in het vruchtwater geproefd kunnen worden. Zoete smaken, knoflook, gember. De heftigere smaken veranderen dus het vruchtwater. En al in de buik ontstaat een voorkeur voor zoet. Bittere smaken worden met grimas (dat bedenk ik er nu bij) ontvangen.

[STAP stap=”6″]

De ogen openen

Vanaf week 28 gaat je baby zijn oogjes af en toe openen. Er valt niet veel te zien, maar de reactie op licht wordt nu wel al merkbaar. Onderzoekers hebben geobserveerd dat foetussen de neiging hebben om fel licht te vermijden en zich er vanaf te keren. Vanaf nu dus geen bouwlampen meer op je buik schijnen…

[STAP stap=”7″]

Lachen

Door de ontwikkeling in apparatuur hebben echoscopisten met 4D-apparatuur ontdekt dat foetussen al hun tandeloze glimlach oefenen in de buik. Slim hoor, want daar veroveren ze al snel de harten mee van elke ouder, opa en oma en andere willekeurige passanten die een blik in de babywagen werpt.

[STAP stap=”8″]

De hik hebben

Ben je zwanger? Of geweest? Dan herken je deze zeker. Ik vond het altijd heel lief: de hik vanbinnen. Het is zo menselijk en tastbaar. De hikjes kunnen al vroeg beginnen, in het eerste trimester. Dan zul je er nog weinig van merken. Aan het eind van het derde trimester raken ze aanwezig en soms ook een beetje irritant, maar vooral erg schattig.

[STAP stap=”9″]

Op de duim zuigen

Ahhh, dat is toch te schattig. Op menig echo ontwaren ‘ouders to be‘ het begin van een verslaving waar expert ouders van zeggen ‘help, hoe komen we ervan af?’. Hoewel, Engels onderzoek geeft aan dat duimzuigen een teken is van een gezonde baby. Het frequent betasten van het onderste deel van het gezicht kan een aanwijzing zijn voor sociale interactie, leren eten en jezelf kunnen ‘troosten’.
Slimmerds, die duimzuigers.

[STAP stap=”10″]

Bonden met jou

In de laatste paar weekjes gaat je baby steeds beter luisteren naar hoe je praat. Het geluid, de intonatie. Het maakt echt niet uit wat je zegt eigenlijk, mits een beetje op normale toon, maar al verkondig je poep en plas dan nog zal je baby na de bevalling al automatisch je stem herkennen op een positieve manier. En dat levert gelijk een bijzondere band op.

Waar verbaas(de) jij je over tijdens de zwangerschap? Reageer op onze Facebook!

Lees ook even deze 17 bizarre feiten over de zwangerschap >

Reageer op artikel:
10 bijzondere dingen die je baby in de baarmoeder doet
Sluiten