Marleen Vos
Marleen Vos Erop uit 19 sep 2014

10 ‘digitaal citytrippen’ slimmigheidjes die je nog niet kende

Pak jij een app als Google Maps er ook regelmatig bij om dat ene waanzinnige restaurantje te markeren, om te ontdekken hoe je van je hotel naar de dichtstbijzijnde metro komt, of om na een dag te shoppen te achterhalen waar je de auto in hemelsnaam had neergezet? De charme van een persoonlijk volgekrabbelde stedengids is natuurlijk niet te evenaren, maar citytrippen met je smartphone heeft absoluut voordelen.

En wie kent déze slimmigheidjes van de navigatie app al?

1. Het sterretje

Tik een sterretje (*) in de zoekbalk en voilà: een handig lijstje met alle highlights in de buurt, zoals hotels, winkels, barretjes en restaurants. Om te voorkomen dat je in de eerste de beste tourist trap belandt, filter je vervolgens op waardering.

2. Buurt verkennen de-luxe

Verkennen is een nieuwe functie die nog een stapje verder gaat. Klik op het icoontje rechts onderin en je krijgt suggesties voor eten, drinken, slapen, winkelen en uitgaan, aangepast aan het tijdstip én het weer. Middenin de nacht geen tips voor ontbijttentjes dus, tenzij je daar specifiek om vraagt. En in de stromende regen geen nutteloze hint naar een parkpicknick, maar wel naar het dichtstbijzijnde museum.

3. Offline kaarten

Citytrip in het buitenland op de planning en zeer pro-actief een kaart gemaakt met ‘must sees’? Sla hem vóór vertrek op op je mobiel. Ter plaatse heb je hem dan altijd bij de hand, ook als je geen internet kunt of wilt gebruiken.

Aanrader voor als je tijd over hebt: maak je kaart via Maps Engine en voorzie hem van eigen tekst, lagen (bijvoorbeeld aparte lagen voor adresjes overdag en ’s avonds), foto’s en video’s en deel hem met je reisgenoten.

4. Tijdmachine

Streetview is een oude bekende, maar veel plekken worden om de paar jaar opnieuw gefotografeerd. Zie je linksboven een klokje, dan kun je met deze beelden terug in de tijd. Hoe hard schieten ze nou eigenlijk op met de bouw van de Sagrada Família? Hoe ziet je wintersportplaats eruit in de zomer? Met Time Machine kom je erachter.

5. Van binnen

Op luchthavens, in stadions, in sommige musea en immense shopping malls geen overbodige luxe: een kaart van de binnenkant. Check of er een indoor map beschikbaar is.

6. Persoonlijke routeplanner

De handige wandelingen van reisgidsen als 100% travel blijk je ook makkelijk zelf te kunnen maken. Wel iets voor de plangrage reizigers onder ons, want je fixt dit helaas niet ter plaatse op je telefoon, maar op je desktop werkt het prima. Vul het begin- en eindpunt in en voeg met het plusje de tussenstops toe.

7. Evenementen

Helaas is het nog voor weinig locaties mogelijk, maar áls het werkt, kan het zomaar van pas komen: de agendafunctie. Klik op bijvoorbeeld The O2 tijdens (of vóór) je weekendje Londen en bekijk de programmering van de aankomende tijd. Ook kun je doorklikken om kaartjes te bestellen.

8. Reserveringen

Heb je je hotel-, vlucht- en bijvoorbeeld restaurantreservering in je Gmail staan? Dan kun je deze ook op de kaart bekijken, bij de desbetreffende locatie.

9. Afstand meten

Dit wordt pas echt handig als het ook ter plekke op je telefoon kan, maar mocht je je laptop bij je hebben en benieuwd zijn of je inderdaad een halve marathon gelopen hebt tijdens het shoppen of dat het alleen zo voelt: met de desktopversie kun je de precieze afstand tussen verschillende punten meten.

Tip: ook je handlooproute met je favoriete afstand stippel je zo van tevoren uit in een vreemde stad.

10. Hoogteverschillen meten

Wanneer je een fiets­ of wandelroute uitstippelt, toont Google Maps automatisch het hoogteprofiel van de trip met de totale stijging, het hoogste punt en een kleine grafiek.

Reageer op artikel:
10 ‘digitaal citytrippen’ slimmigheidjes die je nog niet kende
Sluiten