Inga Stoit
Inga Stoit Relatie 6 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de 10 dingen die je in een 10 jarig huwelijk leert

Wanneer je 10 jaar lang samen bent, leer je een hoop. In tien jaar komen er heel wat leerzame en mooie momenten voorbij. Dit zijn tien herkenbare en leerzame punten die je leert in een tien jarig huwelijk:

1. Gewoon doen

Soms hebben we geen zin in dingen, maar dit betekent niet dat je ze daarom moet laten. Doe het gewoon: ga de conversaties aan, communiceer, wees mentaal aanwezig en wees jezelf. Laat jouw interesses en leven gelden en deel dit met hem. Dingen voor jezelf houden of gewoon helemaal laten, is zonde van wat jullie hebben. Doe dingen zonder er al teveel bij na te denken: just do it, and be happy.

2. Blijf praten

Praten, praten en nog eens praten. Een goede relatie kan niet zonder en zal niet zonder kunnen. Praat over je gevoelens, je belangen, je emoties en deel dit zodat jullie elkaar begrijpen en er voor elkaar kunnen zijn. Wanneer jij veel dingen voor jezelf houdt is er een hoop wat tussen jullie in staat, wat zonde is. Praat ook over de luchtige dingen, dit zorgt voor een hoop plezier.

Dít is het geheim van een gelukkig huwelijk

3. Houd je mond

Alhoewel we zojuist nog het belang van praten benoemde, zijn er ook momenten dat je je mond ‘moet’ houden. Hiermee bedoelen we: luister en huiver. Wees er voor je partner. Luister voordat je besluit te reageren, en reageer pas wanneer hij uitgesproken is. Zonder echt geluisterd te hebben reageer je niet zoals je anders had kunnen doen. Je denkt eerst na voordat je wat zegt en dit zorgt vaak voor een betere uitkomst.

4. Deel

Deel naast de materialistische dingen (telefoonoplader, eten, pyjamabroek), ook de ‘interne’ dingen (dromen, verlangens, angsten, behoeftes). Zolang je allebei de aspecten met alle liefde deelt zorgt dit voor een goede band. Delen (hoe vanzelfsprekend dat ook lijkt binnen het huwelijk) schept een diepere connectie dan jij je waarschijnlijk voor mogelijk houdt.

5 vrouwen vertellen wat ze het meest verrast heeft in hun eerste jaar huwelijk

5. Alleen-tijd

Naast hem heb jij je eigen leven. Leef dit, want je wordt hier zelf een leuker en gelukkiger persoon door. Naast die lieve man heb jij je eigen hobby’s, vriendschappen en uitjes. Je hoeft lang niet alles samen te doen, kwalitatieve alleen-tijd draagt namelijk bij aan happy us-tijd. Realiseer je dat je meer dan je relatie alleen bent.

6. Lach

Lach zoveel als je kan! Lachen is gezond en zorgt voor een verbinding tussen jullie. Zorg dat je iedere dag kan lachen, hier word je gelukkig van. Er zijn dagen in het leven die niet leuk zijn, maar in iedere dag schuilt iets moois. Wanneer je dit inziet of denkt aan een flauw grapje, maakt dit je vast (nog) blijer. Lachen is gezond!

Anonieme vrouw: ‘Dit ene appje betekende het einde van mijn huwelijk’

7. Laat gaan

Geen een huwelijk is perfect. Soms gaan er dingen mis en soms worden er onaardige dingen gezegd. Houd hier niet te veel aan vast. Het gras is niet altijd groener bij de buren, focus je op je eigen ‘gras’. En neem sommige dingen niet zo ernstig, ruzietjes horen erbij. Echte grote zaken kunnen jullie aanpakken door middel van betere communicatie.

8. Minder schermtijd

Stelletjes loeren vaak uren afzonderlijk naar hun telefoon of andere schermen. Dit is zonde want je kan er ook voor kiezen om in deze tijd samen wat leuks te doen. Samen een film kijken is nog altijd gezelliger dan alleen. Kleedje erbij, popcorn erbij, wijntje erbij, wat wil je nog meer? Daten hoeft niet altijd groots te zijn.

Anoniem: ‘Mijn man is verslaafd aan social media en het verwoest ons huwelijk’

9. Overleef

Dit klinkt misschien een beetje gek maar dit is wat wij bedoelen: soms voelt het alsof de dagelijkse hectiek je te veel wordt, en jullie elkaar uit het oog zijn verloren. Jullie werk en de kinderen vragen veel aandacht, dus het voelt haast alsof de ‘wij’ niet meer echt bestaat. Ga niet bij de pakken neerzitten. Roei met de riemen die je hebt, je doet wat je kan en dat blijf je met vertrouwen en veel liefde doen.

10. Herinneringen

Herinner jezelf en jullie terug aan de jaren die jullie gekend hebben. Haal de mooie herinneringen boven en vier deze. Bespreek ze, lach erom, en wees er gelukkig mee. Jullie zullen er nog vele maken, en jullie geschiedenis bestempeld dat alleen maar. Het 10 jarige huwelijk is een eitje voor jullie, op naar de volgende 10!

Hoe succesvol zijn tweede huwelijken écht?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit zijn de 10 dingen die je in een 10 jarig huwelijk leert
Sluiten