Redactie
Redactie Kids januari 29, 2015

10 dingen die iedere moeder van een peuter moet hebben

Buiten dat we onze vaste ingrediënten in onze tas hebben zitten, zijn er nog 10 andere deugden die elke moeder van een peuter mee moet sjouwen. Dag in, dag uit. Want in het bezit zijn van een peuter, brengt een hoop geduld, honger en vlekken met zich mee.

Een peuter in wording kan nog niet echt goed praten, heeft altijd trek en doet waar hij of zij zin in heeft. Wij hebben daarom een lijst voor je opgesteld met 10 dingen die je altijd bij je moet hebben, mocht je een kind hebben in de peuterfase.

1. Een plan b

Als moeder zijnde heb je áltijd een plan b klaarliggen. Werkt de chantagemethode niet, ga dan over op een ander plan. Gaat je kind na een uur nog steeds niet slapen, haal hem of haar er dan uit, geef ‘m iets te eten en leg hem of haar terug op bed.

2. Een flinke dosis verbazing

Met een peuter een winkel binnenstappen, kan nog weleens zorgen voor een ongemerkte diefstal. Denk je alles te hebben van de boodschappenlijst, dan blijken er opeens drie extra producten in de tas te zitten. ‘Nou ja zeg! Hoe komen die daar nou weer?’

3. Gebrek aan schaamte

De welbekende driftaanvallen in een supermarkt of midden op straat, kunnen boze blikken uitlokken van andere ouders. Je kind laat zich vallen, op de grond, nou en? Het is een fase. Hoop je. Zucht…

4. Een verstopplek (voor jezelf, niet voor je peuter!)

Een plek waar je je kunt terugtrekken wanneer het even te veel wordt. De wc is geen optie, want daar zit óf je kind op, óf je peuter wil mee.

5. Geduld

‘Nee liefje, je krijgt niet nog een koekje.’ ‘Mama, heeft gezegd dat we eerst even boodschappen gaan doen en dat je dan weer Dora mag kijken.’ ‘Neehee! Met die telefoon wordt niet gegooid.’ ‘Nééhéé, ik zeg toch nee.’

6. Een radar voor wc’s

Want je peuter is eindelijk zindelijk aan het worden! En je gaat de komende maanden echt niet thuisblijven, dus je bent zo alert als wat als het om wc’s gaat. Loop je een winkel in, dan kijk je eerst goed om je heen. Ga je koffie drinken, dan kies je een zaak uit met een behoorlijke pot.

7. Iets met geluid en beeld

Het kan zijn een iPad, de buis of een (nep)telefoon. Als het maar herrie maakt. Alleen als punt 1 niet werkt natuurlijk en vooral niet te lang. Niet per se heel opvoedkundig, maar als jij ongestoord wil koken, is Sesamstraat een uitkomst van de bovenste plank.

8.Een (gezonde!) snack

Is het niet voor jezelf, dan is het wel voor je kind. Voor op de achterbank, in de boodschappenkar of in de speeltuin. Een kleine versnapering doet wonderen.

9. Een magic sponge

Je kent ze vast wel. Die witte sponzen die werkelijk alles doen verwijderen. Zo handig voor kunstwerken op de muur, tomatensaushanden op je blouse of vlekken op de bank waarvan je je afvraagt wat het zijn.

10. De ‘doen-alsof-mentaliteit’

Doe nou maar gewoon alsof het allemaal heel leuk is en gooi er altijd een sausje van enthousiasme overheen. ‘Weet je wát we gaan doen? WE GAAN MET DE AUTO NAAR OMA! YAY!’ Of: ‘wow, wat heb je een móóie tekening gemaakt, ik zie niet wat het is, maar het is echt heel mooi!’

Lees ook
21 dingen die jouw peuter kan, maar jij niet
99 totaal logische redenen voor je peuter om wakker te worden
16 x waarom peuters op politici lijken

Reageer op artikel:
10 dingen die iedere moeder van een peuter moet hebben
Sluiten