Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Mind 25 feb 2014

10 dingen die iedereen over therapie moet weten

Of je nu bij een therapeut loopt of niet: er bestaan een hoop misverstanden over therapie. We helpen ze even vakkundig de wereld uit, zodat jij of je partner indien nodig er de vruchten van kunnen plukken. Dit moet je weten:

Denk niet dat je gek bent
Niemand is perfect en dat verwacht je therapeut ook écht niet van je. Zeker als je middenin therapie zit en dus hard aan het werk bent voor je nieuwe leven. Verandering komt met vallen en opstaan. En als je therapeut echt denkt dat je onredelijk bent, dan zegt ‘ie dat echt wel.

Vertrouwen is key
Vertrouwen is alles in therapie. Dat weet ook je therapeut. Als jij je niet op je gemakt voelt na een paar sessies, zeg het hem/haar dan en zoek een andere. Het belangrijkste is dat jij je doelen haalt.

Een therapeut zegt niet wat je moet doen
Het is de bedoeling dat de therapeut jou inzichten geeft. Hij heeft niet alle antwoorden, maar maakt samen met jou hypotheses waardoor jij tot je eigen conclusies komt. De therapeut helpt je bij je zoektocht, maar zegt je niet wat je moet denken/geloven/doen.

Een therapeut is er niet om je advies te geven
Hij is er om zijn kennis met jou te delen zodat jij je eigen gebalanceerde keuzes kan maken. Door je eigen keuzes te overdenken en te maken groeit je zelfvertrouwen. Win-win-situatie!

Ga door je emoties, in plaats van te stoppen met therapie
Therapie is de perfecte plek om te leren hoe je je emoties uit. Als je leert hoe je je negatieve gevoelens verwerkt samen met iemand anders, worden je relatie skills ook beter. Zo zul je ook thuis eerder je hart luchten en een sterkere band met iemand aangaan.

Waarschijnlijk krijg je een terugval. Je therapeut oordeelt daar niet over.
Je kan beter eerlijk zijn, een terugval hebben is niet meer dan normaal. Waar je ook mee zit. Zo kun je er samen met je therapeut achter komen wat er nog in de weg zit.

Je verdient het om blij te zijn
Hallo, natuurlijk is blijdschap niet alleen voor speciale mensen! Iedereen heeft spijt van dingen, dingen die we hebben gedaan, mensen die we hebben gekwetst of die ons hebben gekwetst. Je verdient het net zo goed als ieder ander om vrolijk te zijn.

Je therapeut lost je problemen niet op. Jij doet dat.
Hij zorgt ervoor dat je dingen helder ziet en begrijpt en je samen een plan van aanpakt maakt. Denk dus niet dat hij een magische pil heeft die al je problemen wegpoetst.

De snelste manier om van A naar B te komen is actie
Als je iedere keer braaf naar therapie gaat, maar verder weinig doet zul je weinig resultaat zien. Je moet het toch echt zelf doen.

Reageer op artikel:
10 dingen die iedereen over therapie moet weten
Sluiten