Thea Tijssen
Thea Tijssen Persoonlijk december 15, 2016

10 dingen die ík als schoonmoeder later nooit ga doen

Ooit hoop ik een schoonmoeder te worden. Dan komt een van mijn zonen thuis met een vriendin (of vriend natuurlijk) en word ik op een gegeven moment ‘de schoonmoeder’. Lijkt me lachen. Als ik maar niet de volgende belachelijke dingen ga doen.

Mocht ik in de verre toekomst (mijn zoontjes zijn 8 en 4) toch de volgende dingen doen, herinner me dan aan dit artikel en zeg dan alsjeblieft in niet mis te verstane bewoordingen dat ik me belachelijk gedraag. Echt doen hè?

1. Mijn zoon vragen of hij mij boven zijn vrouw stelt

Als een van mijn zonen gaat trouwen, komt zijn vrouw natuurlijk op de eerste plek. Ik bereid mezelf alvast voor op deze omslag. Ik zeg je hierbij dat je mij echt moet waarschuwen als ik ook maar een beetje de neiging heb beledigd te doen als mijn zoon zijn vrouw boven mij zet. Want natuurlijk moet hij meer van haar houden, aangezien zij – met een beetje mazzel – de moeder van zijn kinderen wordt. (En als ze ervoor kiezen om geen kinderen te krijgen, dan is dat natuurlijk ook goed.)

2. Proberen te bemiddelen in de huwelijkse geschillen van mijn zoon

Schoonmoeders krijgen niet alle inside details te horen van het huwelijk. Stel je voor. Dus als ik me tóch in een verhitte discussie van mijn zoon en schoondochter ga mengen, kijk me dan even heel doordringend aan. Dan weet ik genoeg.

3. Het huis van mijn schoondochter een restyling geven

Natuurlijk horen de borden netjes bij elkaar in de servieskast en niet samen met wat pakken koekjes en havermout in een keukenla. Maar ik woon er niet, dus ik bepaal niet waar in de keuken dingen moeten liggen. Als je mij door het huis van mijn schoondochter ziet gaan om alles te reorganiseren, tackle me dan gerust even. Maar niet als ik net een stapel borden in mijn handen heb!

LEES OOK: 8x handige hacks voor een opgeruimde keuken. Zelfs in de kastjes!

4. De was van mijn schoondochter opvouwen zonder haar toestemming

Het is op zich heel lief en genereus als je iemand helpt zonder dat daarom gevraagd is. Maar er bestaan ook dingen als ‘ongesteldheidsonderbroeken’. Zet me gerust publiekelijk te kakken als ik door de kanten strings van mijn schoondochter struin, zonder dat ik haar heb gevraagd of ik dit überhaupt mag doen.

5. Denken dat mijn zoon perfect is

Valt ook onder ‘denken dat je schoondochter het altijd fout heeft of doet’. Als ik zó word, wil je me dan heel hard laten schrikken? Want dan word ik waarschijnlijk wakker en ga weer normaal doen.

6. Mijn kleinkinderen vragen of ze dingen geheim willen houden voor mijn zoon en schoondochter

Ouders zijn de baas. Er is niet zoiets als ‘oma’s privileges’, behalve dan de voorrechten die zijn bedacht door de ouders, die dus de baas zijn. Altijd. Laat me alsjeblieft mijn schoondochter niet kwaad maken en mijn recht op oppassen kwijtraken vanwege een stomme verboden zak snoep. Laat me voordat het zover is maar even met m’n blote voeten over wat Lego-blokjes van mijn kleinkind lopen.

7. Mijn schoondochter ongevraagd advies geven

Alsjeblieft, knijp me heel hard in mijn arm als ik ongevraagd advies geef aan mijn schoondochter. En als ik dan heel hard ‘au’ roep, herinner me er dan aan dat niemand van ongevraagd advies gediend is, maar helemaal schoondochters niet.

LEES OOK: Wat als anderen zich bemoeien met de opvoeding van jouw kind?

8. De kookkunsten van mijn schoondochter bekritiseren

Daaronder vallen: extra peper en zout over je eten strooien. Chilisaus bij een gerecht doen waar dat helemaal niet per se bij hoort. Je schoondochter heeft haar best gedaan om lekker te koken. Dus zoals het nu is, vindt zij het lekker. Je gaat daar dus niet een ander gerecht van maken met je goede bedoelingen. En als ik dat wel doe, gooi dan maar een stuk Madame Jeanette in m’n eten. Dat zal me leren.

9. Mezelf vergelijken met de ouders van mijn schoondochter

Misschien denk ik wel dat mijn zoon en schoondochter liever tijd doorbrengen bij haar ouders. Omdat zij misschien meer geld hebben, een groter huis of een nog betere familieband. Als ik zoiets ooit hardop mocht uitspreken waar mijn zoon of schoondochter bij zijn, dan is een dwangbuis een briljant idee.

10. Onaangekondigd langskomen

Je moet niet op de bonnefooi langskomen bij je zoon en schoondochter. Meld het gewoon even als je op bezoek wil komen. Mocht ik mijn manieren vergeten en zomaar op de stoep staan van mijn schoondochter alsof ze mijn BFF is dan… Nou ja, dat weet je wel.

Kun jij één of meer dingen van bovenstaand rijtje afvinken? Dan heb jij vast geen lekkere relatie met je schoonmoeder. Hier de verrassende reden waarom die zo moeilijk is.

Reageer op artikel:
10 dingen die ík als schoonmoeder later nooit ga doen
Sluiten