Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Persoonlijk 2 aug 2014

10 dingen die je niet tegen een kersverse 40+ moeder moet zeggen

De kans dat jij een kersverse 40+ moeder bent van een eerste kind, is niet heel groot. In de afgelopen twintig jaar is een 40+ zwangerschap echter wel verdubbeld. Het wordt dus steeds normaler, maar de kritiek en opmerkingen die deze moeders over zich heen krijgen is vaak niet mals.

Een carrière die er tussen kwam, de juiste partner nog niet gevonden hebben of moeite met zwanger worden. Er zijn diverse redenen waarom vrouwen op steeds latere leeftijd kinderen krijgen. Vooral hoogopgeleide vrouwen met een goede baan raken bewust of onbewust steeds later zwanger. De medische ontwikkelingen helpen haar daar soms een handje bij. Maar wat haar redenen ook mogen zijn, niemand verdient het op botte, onnadenkende manier aangesproken te worden op haar moederschap. Net als dat je aan een stevige vrouw ook niet vraagt hoe ver zwanger ze al is, vraag je aan een 40+ moeder ook niet of ze de oma is.

Daarom 10 dingen die je (lees men) niet tegen een 40+ moeder zegt:

1. ‘Ben je de oma?’

Als je al twijfelt over de relatie van een vrouw tot een kind… Bijt erop. Je tong. En hard. Niets is pijnlijker dan een moeder vragen of ze de oma is… Als jij op een ‘opgeblazen buik’ dag of met een paar kilo’s meer gevraagd wordt of je zwanger bent… Pijnlijk.

2. ‘Ik vind het wel wat egoïstisch van je’

Doel je er dan soms op dat ik eerder dood ga en mijn kind(eren) jong achterlaat? Dacht je dat de vrouwen dit 150/200 jaar geleden ook dachten toen de levensverwachting nog een stuk lager lag? Zekerheden koop je niet alleen met jeugdigheid in het leven, dus pas op met wat je zegt.

3.’Hoe oud was je toen je je baby kreeg?’

Vraag je dat aan iedereen? Het antwoord is: gaat je niks aan.

4. ‘Goh, dapper dat je op jouw leeftijd nog een kind krijgt’

Dapper? Omdat het zwaar is op mijn leeftijd? Er is niks dappers aan. Het houdt me eigenlijk super jong, maar dat is jouw zaak niet.

5. ‘Tjonge…nou…echt…enorm gefeliciteerd…geweldig…goed hoor…knap

Geweldig? Goed? Knap? Miljoenen vrouwen krijgen kinderen in de wereld. Ik vind het eerder knap van een vrouw in Afrika die even tussen de rijstvelden een kind krijgt en weer opstaat en doorgaat.

6. Tweede leg?

Ik heb de eieren van mijn kippen niet geteld. Oh je bedoelt mij?

7. Heb je het alleen gedaan?

Dus omdat ik ouder ben zou ik geen man hebben? En op het laatst maar besloten hebben er in mijn eentje voor te gaan? Ik zeg even niks…

8. Ongelukje zeker?

Hoe kom je erbij? Eerder een gelukje en laat dat je maar weg. GELUK met hoofdletters. Oh en ik gooi er ook nog even een uitroepteken in!

9. ‘Was je niet bang dat het niet goed zou zijn?’

40+ moeders zijn zich echt wel bewust van de risico’s, maar een twintiger heeft ook risico’s en het is niemands business hoe je daar in staat…

10. ‘Nakomertje?’

In het geheel niet. Welkomertje. Dat wel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
10 dingen die je niet tegen een kersverse 40+ moeder moet zeggen
Sluiten