Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Persoonlijk 26 september 2014

10 dingen die je nooit zegt tegen een moeder die nóg een jongetje krijgt

Heel eerlijk? Natuurlijk had een moeder met louter jongens stiekem gehoopt op een meisje. En ze heeft er vast wel eens een traan om gelaten. En denkt er heel af en toe nog wel eens aan…’wat als’. Nu weet je het. Maar het haar inwrijven? Dat is wreed, dus deze dingen zeg je liever niet!

Drie exemplaren heb ik er. En ze zijn fantastisch, geweldig, de dikste maten, ze stelen mijn schoenen en nagellak niet en er is weinig ‘drama’ in huis. Maar toen een vriendin onlangs een roze damesparty organiseerde met alleen moeders en dochters en in willekeurige volgorde nagellak-vlechten-bakken-tutten&frutten-Cinderella film op het program, voelde ik wat oud mini-zeer opkomen. Natuurlijk had ik graag een meisje erbij gehad. Als ik zeker weten, 100% op een briefje had gekregen dat nummer 4 een meisje was geworden had ik het misschien wel gewild. Maar die zekerheid krijg je niet in het leven, en de zekerheid kopen door over de grens een meisje te selecteren, brrr ik moet er niet aan denken.

Drie jongens

En het lijkt me zo dat mensen en zeker vriendinnen en andere vrouwen dat best weten. Toch zul je niet gek moeten opkijken als moeder van een of meerdere jongens dat je vragen en opmerkingen krijgt. Zeker als je weer zwanger bent. In de loop der tijd en met drie zwangerschappen van drie jongens verzamelde ik de opmerkingen waarvan ik dacht… doe maar niet.

1. Ik hoop echt dat je nu een meisje krijgt

Ja echt, echt, echt? Omdat het leven zonder meisje als moeder geen leven is? Ik hoop eerder dat ik een gezond kind krijg, sterker nog; mijn derde leek niet gezond te zijn en de stress die wij hebben ervaren wens ik niemand toe, laat staan dat er genoeg mensen zijn die geen gezond kindje krijgen en daar mee moeten dealen.

2. Gaan jullie nog voor een meisje?

Bij nummer 2 kreeg ik de vraag echt ongeveer een week nadat ik hem eruit had geperst. Ik geef toe dat mijn zwangerschappen easy waren en ik er monter bij zat, maar kom op daar ligt een ieniemieni schattig ventje in mijn armen en ik ben niet bezig met een derde, laat staan een meisje proberen te fabrieken. Bij nummer 3 kreeg ik ‘m weer hoor. Vanwege de onzekerheid over zijn gezondheid meen ik me te herinneren dat ik de kennis op kraambezoek na tien minuten met een smoes de deur heb uitgewerkt.

3. Nou, het scheelt wel een hoop geld

Werkelijk? Onze nummer 1 is wel een net ventje, maar nummer 2 heeft de gaten al na een week in de knieën hoor en ik hou er wel van dat ze een eigen identiteit hebben. Eigen kleren, eigen speelgoed. En de laatste keer dat ik het checkte was een Barbie even duur als een GI Joe. Wel fijn dat je zo bezorgd bent om ons financiële situatie!

4. Een meisje is ook niet alles hoor

Niet 1, niet 2, maar ontelbare keren komt deze voorbij. Ik mocht diverse exemplaren zelfs een weekend lenen, ja ik mocht er zelfs een hebben. Dramaqueens zijn het, ze spelen met je make-up en nagellak. Oeeehh. Nee, inderdaad gelukkig heb ik geen meisje…

5. Misschien moet je de volgende keer de seks eerder in de maand plannen

He, en dat zeg je nu?! Wij nog in de weer met maanstanden, wichelroedes, ananassap (oh nee dat is om eerder te bevallen, toch?), wel of geen orgasmes krijgen, (hand)standjes en nu blijkt dat jij de toverformule had?! Onze boys zijn gewoon supersnelle goeie zwemmers, survival of the fittest. Liefdesbaby’s en zonder trucs in ons gezin gekomen. Maar dank voor de tip. We laten het erbij.

6 Moest je huilen toen je hoorde dat je derde weer een jongen was?

Ja heel erg. Van geluk.

7 Ach, je zult wel teleurgesteld zijn (bij de derde)

Nah, valt reuze mee. Hij woog 4kg, schoon aan de haak, kerngezond, binnen 2 1/2 uurtjes op de wereld gezet, tien vingers, tien tenen en bovenal zonder hartprobleem waar ik jullie allemaal open over vertelde. Teleurstelling voel ik voor het eerst nu pas nu eigenlijk, bij deze opmerking. Next!

8. Ik dacht toch echt dat je een meisjes moeder was

Goh, echt? Mijn jongens houden van verkleden, knutselen, knuffelen me de hele dag. De een rijdt paard, de ander zit op drama (acteren) en als ik ze roze aantrek hoor ik ze niet. Nee, ballet gaat aan inderdaad aan mij voorbij. Verder houden de mannen me fit, ben ik slanker dan ooit en kan ik eindelijk een beetje voetballen. Jongensmoeder, tot uw dienst.

9. Gingen jullie voor een meisje (bij de derde)?

Ik ging voor nog een kindje. Een derde. En we zijn dolgelukkig met ons halve voetbalteam en Dalton rijtje!

10. Volgende keer beter

Beter, beter? Volgens mij heb ik drie gezonde prachtige ventjes die ik voor geen goud voor een onbekend babymeisje zou willen inruilen…

Nawoord: niemand bedoelde het slecht en ik herken veel van de vragen ook wel. Misschien had ik ze ook wel willen stellen aan een jongensmoeder en verbeet ik me omdat ik maar al te goed wist dat je ze liever niet hoort of beantwoord. Maar als je hoogzwanger met een dikke buik, wetende dat je een jongen krijgt vragen en opmerkingen krijgt zoals hierboven dan willen de hormonen wel eens opspelen tot hysterische proporties… Sorry daarvoor. Ik neem mijn rollende ogen, bitse opmerkingen en sneren bij deze terug. Ik heb het van me afgeschreven.

Reageer op artikel:
10 dingen die je nooit zegt tegen een moeder die nóg een jongetje krijgt
Sluiten