Anne Broekman
Anne Broekman Persoonlijk 17 aug 2016
Leestijd: 4 minuten

10 dingen die je voor je kinderen kunt doen als je gaat scheiden

Ik was tien jaar toen mijn vader en moeder uit elkaar gingen. Mijn ouders deden hun best om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen, maar tuurlijk hoorden hier ook pijn en verdriet bij. Sommige dingen pakten ze goed aan, andere iets minder. Maak jij momenteel een breuk mee? Voor de volgende dingen zullen je kids je dankbaar zijn…

Hou het netjes

Hoe groot de verleiding soms ook is, praat nooit, maar dan nooit, slecht over je ex. Ja, zelfs als hij het heeft aangelegd met die $#&*!-sloerie van de naschoolse opvang. Hij is en blijft de vader van je kinderen, en hoe zou jij het vinden als iemand jouw vader tot op het bot afkraakt? Juist.

Geen keuze

Zorg ervoor dat je kinderen niet het gevoel krijgen dat ze partij moeten trekken voor jou of voor hun vader. Een loyaliteitsconflict is hartverscheurend voor die kleintjes. Jullie houden beiden van jullie kinderen en blijven voor altijd hun ouders. Door die gemene deler zou er nooit een keuze hoeven te zijn.

Wees eerlijk

Lieg niet tegen je kinderen, zelfs niet als je denkt dat je het in hun belang doet. Wees zo eerlijk mogelijk, maar hou rekening met hun leeftijd. Ze hoeven niet alle details van jullie break-up te kennen, maar moeten wel weten waar ze aan toe zijn. Dat er een verhuizing aankomt, bijvoorbeeld.

Gebruik ze niet als praatpaal

Hoe wijs en volwassen ze soms ook lijken, het zijn je kinderen en niet je vriendinnen – en dat is een groot verschil. Dus nee, vertel ze niet over die restschuld die wellicht boven je hoofd hangt als jullie het huis moeten verkopen. En nee, ze hoeven niet te weten dat jullie al tijden geen seks hadden en dat ‘die hufter het zeker daarom buiten de deur is gaan zoeken’. Dat soort dingen bespreek je maar ‘s avonds met een vriendin aan de telefoon, als je bloedjes in bed liggen.

Overstelp ze met liefde en aandacht

Juist nu hebben je kinderen veel warmte en bevestiging nodig. Geef ze dat, in overvloed. En vertel ze keer op keer dat de scheiding he-le-maal niets met hen te maken heeft. Dat papa en mama niet meer van elkaar houden komt écht niet doordat zij zo vaak ruzie maken of hun speelgoed niet opruimen.

Maak geen ruzie waar ze bij zijn

Ja, je aanstaande ex is een hork met het inlevingsvermogen van een garnaal. En inderdaad, hij houdt zich niet aan jullie afspraken. Maar in vredesnaam: vlieg elkaar niet in de haren waar jullie kroost bij is. Zij geven niets om wie er ‘gelijk heeft’. Het enige wat zij zien, is dat de twee belangrijkste mensen in hun leven elkaar de huid vol schelden. En is dat heel beangstigend voor die kleine oortjes en oogjes.

Laat je kinderen met iemand praten

Vaak gaan kinderen pas ná de scheiding in therapie – soms zelfs pas als ze volwassen zijn. Maar dat is een beetje de put dempen als het kalf verdronken is. Laat je kinderen juist al tijdens de scheiding met een psycholoog of maatschappelijk werker praten. Waarschijnlijk durven ze niet alles tegen jou of je ex te vertellen, en het kan enorm opluchten om met een onpartijdig iemand over de situatie te praten.

Moedig ze aan om hun hart te luchten

Toon oprecht interesse in hun gedachten en gevoelens, en heel belangrijk: oordeel er niet over. Doe hun twijfels niet af met: ‘Onzin, je weet toch dat we van jou houden’, maar neem ze serieus en vraag door. Zelfs als je bang bent om pijnlijke dingen te horen.

Gebruik je kinderen nooit als wapen

Je kinderen zijn geen wapen om je ex pijn mee te doen of om je gram te halen. Niets zo misselijk als ouders die expres het contact tussen hun kinderen en hun ex saboteren, om zo de ander ‘terug te pakken’. Drie keer raden wie je daar vooral mee beschadigt? Yep.

Denk in hun belang

Zet bij elke beslissing die er in deze roerige tijd gemaakt moet worden, het belang van je kinderen voorop. Waar worden zij blij, gelukkig en zelfverzekerd van? Die vragen moeten centraal staan.

Welke tips geef jij aan ouders die in scheiding liggen? Deel ze met ons!

Zo kan het ook: 10 redenen waarom je wél bevriend zou moeten blijven met je ex!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
10 dingen die je voor je kinderen kunt doen als je gaat scheiden
Sluiten