Redactie
Redactie Relatie 11 sep 2015

10 dingen die kinderen van gescheiden ouders niet willen dat je ze doet

Hoewel je niet voor niets bent gescheiden zul je, als jullie samen kinderen hebben, de rest van je leven aan je ex vastzitten. Dan kun je, in het belang van iedereen, maar beter samen door één deur kunnen. Maar ja, ben je van hem af, moet je alsnog allerlei zaken voor en over de kinderen bespreken. Toch loont het om dat in goede harmonie te doen. Lastig?

Journalist Saskia Smith, schrijfster van het boek Bewust Scheiden, schreef deze lijst met uitspraken van volwassen die als kind een scheiding hebben meegemaakt.

1. ‘Praat alsjeblieft nooit slecht over elkaar’

Niet alleen komen kinderen in een loyaliteitsconflict, ze vinden immers beide ouders even lief, een snibbige opmerking als: ‘Je lijkt nu net je vader’ is voor het zelfvertrouwen van kinderen funest.

2. ‘Ik wil graag over mijn vader en moeder kunnen vertellen’

Verbied je kind niet om over de andere ouder te praten. Kinderen praten graag over wat er in hun leven gebeurt, daar horen beide ouders bij.

3. ‘Ik hoef niet alle details over de scheiding te horen’

Spreek je kind in duidelijke eenvoudige taal toe wat er is gebeurd zonder al te diep op de materie in te gaan. Dingen als alimentatie of vreemdgaan hoeft je kind niet te weten. Net zoals ze de brieven van advocaten en de rechtbank niet hoeven te lezen.

4. ‘Laat me niet in het ongewisse’

Kinderen voelen vaak dat er iets aan de hand is. Als je een kind overal buiten laat kan dat voor hen beangstigend zijn. Ook al weet je nog niet welke kant het op zal gaan, als je ruzie hebt of aan scheiden denkt kun je dat eenvoudig toelichten aan je kinderen.’

5. ‘Niet naar familiefeestjes gaan omdat de je ex daar is’

Een bruiloft, een familiereünie, oma die tachtig wordt, het zijn feesten die gevierd moeten worden. En voor een kind is het nu eenmaal prettig als beide ouders daar bij zijn. Hoe moeilijk ook, tel tien keer tot tien en geef acte de présence.

6. ‘Dat het alleen maar om jou draait’

Hoe zwaar, moeilijk en verdrietig ook, je kind heeft ook aandacht nodig. Helemaal in een moeilijke tijd als een scheiding.

7. ‘Geef me geen schuldgevoel als ik iets met de andere ouder doe’

Je bent weliswaar gescheiden, voor je kind ben je nog steeds een deel van het duo mama en papa. Zeggen hoe eenzaam je bent als je kind bij de andere ouder is of dat je het jammer vindt dat hij daar nu het hele weekend is, is voor een kind vreselijk om te horen. Blijf positief.

8. ‘Laat niet iedereen zich ongelukkig voelen’

Een scheiding is pijnlijk, maar het helpt niemand als je zegt dat de afgelopen tien, vijftien jaar, of hoe lang je dan ook getrouwd was, zonde van je tijd was.

9. ‘Geef toe dat je het niet goed hebt gedaan’

Als je er een puinhoop van hebt gemaakt, kom er dan voor uit. En zeg sorry.

10. ‘Zet ons nooit in het midden’

Niets is zo erg voor kinderen als er over hun hoofden heen wordt geschreeuwd en geruzied. En minder letterlijk: een kind is geen boodschappenjongen. Gebruik ze niet om jouw boodschap aan de andere ouder door te geven.

Een scheiding kent alleen verliezers, niet in de laatste plaats de kinderen. Als ouders gaan scheiden kunnen ze dan ook alle hulp gebruiken. Voor zichzelf en voor hun kinderen. In het boek Bewust Scheiden laat journalist Saskia Smith zien hoe je een vechtscheiding kunt voorkomen door deskundigen en ervaringsdeskundigen aan het woord te laten.

Herken jij deze uitspraken? Praat mee op onze Facebook >

Lees ook: 3 dingen waar vrouwen zich het meest druk over maken bij een scheiding >

Reageer op artikel:
10 dingen die kinderen van gescheiden ouders niet willen dat je ze doet
Sluiten