Sophie Nortier
Sophie Nortier Eropuit 30 mei 2020
Leestijd: 5 minuten

Naar deze 10 Europese landen mogen we waarschijnlijk al op vakantie deze zomer

Zeer kort geleden leek het er nog op dat we helemaal nergens heen zouden kunnen gaan deze zomervakantie. Maar in heel Europa worden de regels versoepeld en langzaam aan worden de grenzen ook weer opengezet voor toerisme.

Laten we beginnen te zeggen dat het op dit moment nog echt code oranje is als het om reizen gaat! Maar als alles goed blijft gaan, is er vanaf half juni al veel meer mogelijk. Dus wacht vooral nog even met definitieve plannen maken, maar alvast een beetje dagdromen kan natuurlijk geen kwaad.

Blijf opletten!

Veel van de versoepelingen worden ingesteld om de economie weer op te starten. Veel landen zijn namelijk voor het overgrote deel economisch afhankelijk van toerisme. Maar dat betekent natuurlijk niet dat de gevaren al geweken zijn.

We moeten te allen tijden voorzichtig blijven en goed omgaan met de gestelde regels. Zo is een mondkapje verplicht wanneer je reist met het openbaar vervoer, dus zal je deze tijdens je vakantie ook zeker nodig hebben. Hier lees je hoe je zelf mondkapjes kunt maken volgens de richtlijnen van de overheid én hoe je ze verstandig kunt gebruiken.

Daarnaast is het goed om per land (en soms zelfs per provincie) goed uit te zoeken wat de regels zijn. Er worden namelijk ook boetes opgelegd voor mensen die zich hier niet aan houden. En die kunnen fors oplopen.

Op zomervakantie in Europa

Verre reizen zitten er voorlopig nog niet en daar geniet het klimaat gelukkig van mee! Een mooie kampeer- of fietsvakantie in een van de ontzettend mooie Europese landen, zou dan – naast dat het absoluut geen straf is – ook mooi vasthouden aan de gedachte een deze positieve klimaattrend. Met dat in gedachten bieden wij je hier graag het lijstje Europese landen waar je binnenkort (waarschijnlijk) weer zomervakantie kunt vieren.

1. Nederland

Al zou je het bijna zijn vergeten, ons kleine landje biedt zo ontzettend veel moois. We hebben een geweldig lange kustlijn, de Friese wateren, de Wadden, de Veluwe, Limburg, Drenthe en ga zo maar door. Pak de fiets, de trein of de auto en ga het ontdekken. Tentje achterin of een schattig vakantiehuisje in een van de dorpjes en je bent écht op vakantie.

Op zoek naar info en inspo voor een Nederlandse zomervakantie? Daar schreven we eerder deze artikelen over: ‘Staycation’– Fietsvakantie, ‘Staycation’ – Kampeervakantie en ‘Staycation’ – Huizenruil .

2. Frankrijk

Het Franse platteland, de wijnboeren en de rotsachtige stranden. We waren bang dat we het echt zouden moeten missen, maar deze week is aangekondigd dat Frankrijk de grenzen weer openstelt per 15 juni.

3. Duitsland

Duitsland stelt de grenzen waarschijnlijk weer open vanaf 15 juni. Het is dan nog wel de vraag of Nederlanders ook alweer welkom zijn, want vooralsnog is alleen aangekondigd dat dit over de grenzen met Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk gaat. Even afwachten dus nog.

Maar het lijkt erop dat we dan prima met een tentje naar het bijzonder mooie Schwarzwald kunnen trekken. En hoewel je daar misschien niet snel aan zou denken, is dit een bizar mooie omgeving. Mét landklimaat, dus de kans op goed weer is er ook een stukje groter dan hier in Nederland.

4. Oostenrijk

De Oostenrijkse bergen, geweldig in de winter, maar ook zo ontzettend mooi in de zomer. De campings en hotels gaan weer open per eind mei. De grenzen met Duitsland en Zwitserland gaan per 15 juni weer open. Maar hier blijft ook de vraag of Nederlanders dan ook alweer worden toegelaten.

5. Spanje

Per 1 juli mogen toeristen weer vliegen naar Spanje. Je mag dan ook weer naar de campings, hotels en stranden, dus een échte Spaanse zomervakantie lijkt gewoon weer mogelijk. En dat is maar goed ook, want dit land is voor een groot deel afhankelijk van toerisme.

Als het supporten van hun economie niet voldoende reden is, denk dan nog eens aan de fijne Spaanse kust, de mooie bergdorpjes en de heerlijke keuken…

6. Portugal

Je kunt nu al vliegen op een aantal plekken in Portugal, dus als je niet aan de schoolvakanties gebonden bent, kun je nu al genieten van de allervriendelijkste mensen en pittoreske dorpjes met de bekende Portugese tegeltjes op de muren. De grens met Spanje gaat pas weer per 15 juni open, dus mocht je met de auto willen gaan, moet je nog even wachten.

7. Italië

Het waren vreselijke berichten en beelden die er begin dit jaar uit Italië kwamen. We konden ons er geen voorstelling van maken hoe dit geweldig mooie land uit de strijd zou komen, maar het lijkt erop dat buitenlanders per 3 juni weer welkom zijn. Per 15 juni vliegt Easyjet weer naar het land en per 1 juli ook de meeste andere luchtvaartmaatschappijen.

Er zullen wel strenge regels gelden, maar het zal het meer dan waard zijn. Een land zo mooi en zo fijn. En voor zo’n groot deel afhankelijk van toerisme. Ze verdienen alle steun die ze kunnen krijgen.

8. Griekenland

Doordat Griekenland uit veel kleine eilanden bestaat en de overheid vroeg heeft ingegrepen, is het land niet zo zwaar getroffen als de rest van Europa. Vluchten worden dan ook al in juni hervat en per 1 juli willen ze weer helemaal open zijn voor toeristen.

9. Slovenië

Voor wie nog nooit op zomervakantie is geweest in Slovenië, is dit een echte aanrader. Ook hier zijn maar weinig besmettingen geweest, dus opent het land de grenzen weer per 31 mei.

10. Kroatië

Van Kroatië is het ook nog niet helemaal zeker, maar het ziet ernaar uit dat de grenzen weer per 15 juni opengaan. En ook dit is echt een land om te ontdekken. Het ligt tegen de mediterrané aan, maar heeft een mooie rauwe balkan-tint met mooie historische dorpjes en vestingstadjes.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Manners

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Naar deze 10 Europese landen mogen we waarschijnlijk al op vakantie deze zomer
Sluiten