10 feiten over blaasontsteking en hoe je het kunt voorkomen

Gezondheid Loes Koster 14 apr 2019
Leestijd: 7 minuten

7. Wat kun je doen als je regelmatig een blaasontsteking hebt?

Bij baby’s kan er sprake zijn van urinaire reflux, een aangeboren afwijking waarbij urine terug kan vloeien naar de nieren en hier een infectie kan veroorzaken. Wanneer dit het geval blijkt te zijn is een operatieve ingreep nodig om dit probleem te verhelpen.

Bij jonge jongens kan ook een vernauwing van de urinebuis aan de hand zijn, waardoor de blaas niet goed leeg geplast wordt en er dus urine achterblijft die een infectie kan veroorzaken. Dit kan ook worden opgelost met een operatie.

Bij kinderen en volwassenen kan een terugkerende blaasontsteking veel oorzaken hebben. Het kan gebeuren omdat een vorige infectie niet goed is verholpen door een antibioticakuur, een kuur niet volledig is afgemaakt of omdat er een antibioticum werd voorgeschreven dat niet goed genoeg aansloeg en er dus een ander soort kuur nodig is.

Vrouwen die seksueel actief zijn kunnen een teveel aan bacteriën in het vaginale slijmvlies hebben, waardoor ze eigenlijk continu last hebben van een blaasontsteking. Een blaasverzakking kan ook een reden zijn, omdat er dan steeds een beetje urine in de blaas achterblijft dat geïnfecteerd raakt. Hiernaast kunnen nierstenen en aandoeningen in de hogere urinewegen zorgen voor een terugkerende blaasinfectie.

Indien je vaak heftige blaasontstekingen hebt kan het zijn dat je leidt aan een ander soort aandoening die lijkt op een blaasinfectie, maar eigenlijk iets anders is: Interstitiële Cystitis. Dit is een pijnlijke ontsteking van de blaaswand, geen bacteriële infectie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen