wpk-admin
wpk-admin Algemeen 10 jul 2019
Leestijd: 6 minuten

Klimaatverandering: 10 feiten die iedereen zou moeten lezen

Tegenwoordig gaat er geen dag voorbij zonder dat we iets horen over klimaatverandering. Nieuws wordt gebracht via televisie, internet en kranten. Dat is niet gek, want alles lijkt erop dat klimaatverandering enorme gevolgen gaat hebben voor de leefbaarheid van de planeet.

Maar wat houdt klimaatverandering precies in? Wat kunnen de gevolgen zijn en wordt de aarde echt veel warmer in de toekomst?

Hieronder lees je 10 feiten die we je als wereldbewoner niet willen onthouden:

1. De aarde warmt écht op

Het lijkt een inkopper, maar toch wordt er nog veel gediscussieerd over dit punt. De cijfers laten echter echt zien dat de aarde opwarmt. Sinds 1900 is de aarde met 1 graad gestegen. In Nederland is dit zelfs 1,9 graden en in Siberië al 3.

Door een smelting van de ijskappen is het zeewater 20 centimeter gestegen sinds 1880.

De grote boosdoener zijn broeikasgassen. Sinds de industriële revolutie in 1750 is het CO2 met 40% toegenomen.

2. Natuurlijke klimaatverandering vs. kunstmatige klimaatverandering

Klimaatverandering is een natuurlijk proces, dat vaker is voor is gekomen in de geschiedenis. Zo werd de aarde bijvoorbeeld 56 miljoen jaar geleden 5 graden opgewarmd door een grote ondergrondse methaanbel. Deze opwarming van de aarde had een natuurlijke oorzaak. Dat is nu, met de enorme toename van CO2 wel anders.

3. De grote boosdoeners: mensen en dieren

De meest recente klimaatverandering is vrijwel helemaal toe te schrijven aan de verbranding van fossiele brandstoffen, dus aan mensen en dieren. Fabrieken, bedrijven en mensen stoten in het dagelijkse leven teveel CO2 uit.

Een van de grootste vervuilende sectoren is de landbouw. Vooral koeien stoten veel methaan uit, op het moment dat ze hun voer herkauwen. Dit broeikasgas is ongeveer 25 keer sterker dan CO2.

In het onderstaande filmpje van Nasa zie je temperatuurafwijkingen door de jaren heen. Blauw zijn lage temperaturen die afwijken, geel laat afwijkende hoge temperaturen zien. Je zal zien dat temperaturen -zowel hoog als laag- steeds extremer worden.

4. Bedrijven: de grote vervuilers

Een onderzoek uit 2017 wijst uit dat 100 grote bedrijven verantwoordelijk zijn voor 71% van alle CO2 uitstoot. De grootste bedrijfsvervuilers zijn bedrijven en fabrieken in China. Het Nederlandse Shell staat op de 9e plek.

Ook is het kappen van grote stukken bos en natuur een veroorzaker van opwarming van de aarde. Bomen halen namelijk CO2 uit de lucht om te kunnen groeien. Zonder deze ‘filter’ wordt de aarde sneller verwarmd.

5. Sta stil bij jouw eigen ecologische footprint

Ondanks dat de uitstoot die je veroorzaakt als persoon vele malen lager is, is dit alsnog hoog genoeg om bij stil te staan. Dit noem je je ecologische footprint.  Door als individu bewuster te gaan leven, zullen grote bedrijven naar verwachting de productie hierop aanpassen.
De uitstoot per persoon is volgens Milieucentraal gemiddeld zo verdeeld:

25% transport
24% voeding
18% energieverbruik in huis
15% woning en inrichting
11% vrije tijd en studie
8% kleding en verzorgingsproducten

6. Echt iets doen voor het milieu betekent stoppen met vliegen en vlees eten

Regelmatig vliegen is bijvoorbeeld enorm schadelijk voor het milieu. In Nederland beslaat vliegen al 7% van de totale CO2-uitstoot.
Volgens Voorlichtingsbureau Milieu Centraal moet je ongeveer 1 jaar lang geen vlees eten om een retourtje naar Frankrijk te compenseren. Heen en weer naar Thailand ‘kost’ je zelfs zeker 5 jaar zonder vlees.
Maar de auto te vervangen door een trein of fiets, maakt op langere termijn ook een positief verschil.

Trek in een stukje vlees of een glas melk? Koeien zijn landdieren die het meeste water drinken per kilo lichaamsgewicht. Een halve liter melk heeft meer dan 500 liter water gekost. Voor de productie van 100 gram vlees heeft een koe 1500 liter water genuttigd. Ook produceren koeien enorme hoeveelheden methaan, die actief bijdragen aan opwarming van de aarde.

7. De gevolgen van de opwarming zijn heftig voor Nederland

Hoewel Nederland niet behoort tot de grootste vervuiler van de wereld, stoten Nederlanders toch gemiddeld 3 keer meer CO2 uit dan de gemiddelde wereldburger. En soms wel 100 keer meer dan inwoners van Afrikaanse landen.

Extremer weer

De temperatuur op aarde is gemiddeld genomen 1 graad gestegen, terwijl dat in Nederland 1,9 graden is. Ook is het weer in Nederland extremer. Dat is je vast al wel eens opgevallen. Zo kennen de zomermaanden nu 20 meer dagen waar het echt warm is, terwijl de echt koude dagen juist met 20 zijn afgenomen. Ook is er sprake van meer extreme stortbuiten.

Een stijgende zeespiegel

De zeespiegel stijgt ook. Hoewel Nederland beschikt over hoge kwaliteit deltawerken, ligt ons landje wel onder de zeespiegel. Een stijging van het zeewater kan dus zeer ernstige gevolgen hebben voor Nederland.

Op deze interactieve kaart kan je zien wat een opwarming van de aarde van 4 graden kan doen met een stad als Amsterdam:

 

8. Te weinig groene energie in Nederland

Nederland is een bedrijvig landje, waar veel wordt geproduceerd. Relatief gezien stoten we meer broeikasgassen uit dan Frankrijk, Engeland en Duitsland.
Een punt waar Nederland tot op heden ver in achterblijft, is het gebruik van groene energie. Op dit moment wordt slechts 6% van alle energie niet opgewekt door de verbranding van fossiele brandstoffen. Alleen Malta en Luxemburg scoren hier op slechter.

Twijfel je al langer over zonnepanelen of groene energie? Dit is het moment!

9. Zoveel geld is er nodig voor een oplossing

Het zal ontzettend lastig worden om het tij nog te keren, zeggen veel wetenschappers. In het klimaatakkoord van Parijs is vastgesteld dat de aarde in de komende jaren niet verder mag toenemen dan met 2 graden.

De kosten

Om dit te bewerkstelligen, zal er per jaar ongeveer 15 miljard uitgetrokken moeten worden. Nederlandse economen pleiten voor een CO2 heffing, die bedrijven moeten gaan betalen die veel CO2 uitstoten.

De oplossing

Dat zou de opslag van CO2 kunnen zijn. Hierbij wordt CO2 ondergronds opgeslagen, zodat het niet in de atmosfeer komt. Ook is het belangrijk dat energiecentrales die draaien op fossiele brandstoffen steeds meer vervangen worden door nieuwe modellen die alternatieve bronnen gebruiken.

Ook zou het massaal planten van nieuwe bomen en bossen de CO2 uitstoot tegen moeten gaan. Vooral in gebieden als Indonesië, Rusland, Zuid- en Noord-Amerika zouden de omstandigheden goed zijn om meer bij de planten.

10. Oplossing of niet: de aarde blijft nog lang warm

Ook al zouden we vanaf vandaag helemaal stoppen met het uitstoten van CO2, dan zal de aarde alsnog een jaar of 30 verder opwarmen. De zeespiegel zal zelfs de komende eeuw waarschijnlijk nog doorstijgen.
Dit komt ook door de afwezigheid van fijnstoffen in de lucht. Omdat de lucht zuiverder is, zal de aarde ook sneller opwarmen door de zon.
Een goed voorbeeld daarvan is China. Door de enorme smog in de lucht, wordt direct zonlicht deels geblokkeerd. Als de smog er niet meer zou zijn, zou het eerst een tijd veel warmer zijn in China. Daar krijgen we echter wel schonere lucht voor terug.

Duizelt het je nu ook van informatie of wil je de opwarming van de aarde uitleggen aan je kinderen?
Check dan dit korte filmpje:

Lees ook: zo leer je je kind positief bijdragen aan het klimaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Klimaatverandering: 10 feiten die iedereen zou moeten lezen
Sluiten