Eva Dusch
Eva Dusch Mind 9 nov 2015
Leestijd: 4 minuten

10 levenszaken die je beter zo snel mogelijk achter je kunt laten

Het leven is als een hordeloop. Soms voer je de troepen aan en vlieg je overal doorheen. En soms ga je finaal op je bek. De enige die daar verandering in kan brengen ben jijzelf. Met deze tien stappen tackle je al aardig wat hordes op weg naar meer geluk.

Reken even mee: we leven allemaal gemiddeld zo’n zeventig jaar. Twintig jaar daarvan zijn bedoeld om zoveel mogelijk te leren over liefde, vriendschappen, werk, geld en jezelf, zodat je de volgende vijftig jaar vooral kunt genieten. En je laatste tien jaar zijn bedoeld om je pensioen te vieren en je geraniums te wateren. Kort door de bocht hebben we dus zo’n veertig jaar om het verschil te maken en het leven te creëren dat we willen. In dat geval kun je deze dingen maar beter uit je systeem halen.

Laat negatieve mensen achter je

Deze mensen kennen we allemaal. En het klinkt natuurlijk makkelijk om te zeggen dat je ze gewoon kunt laten vallen. Maar je moet even je weg hierin vinden. Negatieve mensen vreten energie en gaan net zo lang door totdat jij op hun lijn van denken zit. Heb je Harry Potter gezien, dan weet je wat een Dementor is. En die kun je niet gebruiken in je leven. Probeer ze dus zoveel mogelijk te vermijden of zet al hun negativiteit om in iets positiefs.

Maak je geen zorgen over de fouten die je ooit hebt gemaakt

Cliché of niet, maar fouten zijn er om van te leren. En om te voorkomen dat je dezelfde fouten begaat in de toekomst. Je mindset speelt hierin een grote rol. Kamp A: ik heb een fout gemaakt en ben een enorme loser. Ik kan mezelf nooit meer in het openbaar vertonen. Kamp B: Ik heb een fout gemaakt en zal dit zeker niet meer doen. Maar ik heb er in ieder geval van geleerd. Aan jou de keuze.

Laat het verleden achter je

Kun je het veranderen en aanpassen? Nee, dus waarom zou je er dan nog mee bezig zijn. Je kunt het hooguit compenseren of sorry zeggen, maar wat gebeurt is is gebeurt. De feiten blijven hetzelfde. Hoe meer je aan het verleden denkt, hoe meer je hoofd erin blijft hangen. We leven in het hier en nu, weet je nog? Mindful leven is geen eitje, maar zeker de moeite waard.

Imago? Lekker belangrijk

Natuurlijk, zelfreflectie is belangrijk. Evenals zelfkennis. Maar maak je niet druk om wat anderen van je vinden. Zie je zelfbeeld (of imago) als een zelfportret. Iedereen kan er naar kijken en zal er iets anders in zien, net als met kunst. De enige manier is accepteren dat niet iedereen jou leuk vindt.

Heb geen medelijden met jezelf

Soms is het heerlijk om even dikke tranen te huilen om jezelf en je leven. Met de nadruk op éven. Sommige mensen maken er een levenstaak van om in de slachtofferrol te blijven hangen. Maar hoe langer je in die rol zit, hoe moeilijker je er weer uit komt. Get over yourself Kate Winslet, het leven is veel te leuk hiervoor.

Nee, nee, nee, nee

Er zijn momenten voor ja en momenten voor nee. En soms raken die een beetje uit balans. Voel je je gestrest of oncomfortabel wanneer je ja zegt? Dan weet je hoelaat het is. Je kunt jezelf niet tekort blijven doen omdat je bang bent dat de ander boos of teleurgesteld zal worden. Denk aan jezelf. Wanneer je die eerste nee er eenmaal uit hebt gegooid, geeft het je al meer zelfvertrouwen voor de volgende keer.

Stop met iedereen te pleasen

Hup, kom van die knieën af. Zelfs wanneer je de meest lieve, zorgzame en empathische persoon op aarde bent is het nog onmogelijk om iedereen tevreden te stellen. Laat het gaan, het is oké als iemand je niet leuk vindt.

Je hoeft niet altijd het juiste te zeggen

Als je ergens een mening over hebt, ventileer deze dan. Iets waar wij Nederlanderss sowieso nogal een handje van hebben. We bedoelen hier overigens niet om te pas en onpas je mening te verkondigen en zo mensen tegen de borst te stuiten, maar laat je stem horen wanneer het nodig is.

Kan ik niet is wil ik niet

Het mooiste aan mens zijn: we hebben een bewustzijn en kunnen dus onze overtuigingen aanpassen. En dan vooral onze beperkte overtuigingen. Om het te testen, stel jezelf de volgende vraag: als alles mogelijk is, wat wil je dan met je leven? De volgende vraag luidt dan: wat houd je hierin tegen? De antwoorden hierop zullen automatisch je beperkende gedachten blootleggen. Laat ze vallen of vervang ze door positieve gedachten.

Maak je niet druk over de toekomst

Die beren op de weg, daar heb je niks aan. Je ziet het vanzelf wel. En heb je de nodige karmapunten verzameld, dan zijn die zorgen vast overbodig.

12x de grootste fouten die vrouwen in relaties maken>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
10 levenszaken die je beter zo snel mogelijk achter je kunt laten
Sluiten