10 manieren om jouw kieskeurige kleine aan het eten te krijgen
Kleintjes kunnen nogal kieskeurig zijn over welk eten zij in hun mond stoppen. Het is een beetje als ‘wat de boer niet kent, dat vreet hij niet’. En dat is zonde omdat er zoveel lekkere gerechtjes mogelijk zijn.
Met deze simpele strategie maakt jouw kleintje kennis met andere smaken en gerechten. Vanaf jongs af aan wordt hem of haar (letterlijk met de paplepel ingegoten), hoe heerlijk verschillende smaken zijn. Dit doe je zo:
1. Rooster de groenten
Waarschijnlijk is jouw kleine bekend met gestoomde groenten. De smaak van broccoli, doperwtjes, worteltjes en geprakte bloemkool. Laat jouw kleine kennismaken met de grill. Denk aan de heerlijke tomaatjes die jullie allebei zullen verorberen. Als je jouw kindje dit vroeg leert wordt het een echte alleseter.
2. Prikkel die smaakpapillen
Jouw kleine is ongetwijfeld gek op koekjes, pannenkoeken en witbrood. Dit zijn producten die in eerste instantie met witmeel gemaakt worden. Gelukkig zijn deze goed te vervangen met gezondere alternatieven als; meergranenmeel, amandelmeel en kokosmeel. Ze zijn lekker en gezond, jouw kleine zal het verschil vast niet eens merken.
3. Zorg voor diverse notenboters
Pindakaas kennen wij allemaal, maar daarnaast is er nog zoveel meer. Het is zonde om jouw kindje te kort te doen met slechts één smaak. Naast de standaard Calvé zijn er genoeg lekkere andere notenboters. Zo is er bijvoorbeeld amandelpasta, een heerlijke spread die rijk is aan vezels, vitamine E en meer mineralen.
4. Geef het eten een vormpje
Kinderen vinden het leuk om eten te eten wat een vorm heeft, denk aan: boterhamworst in de vorm van een beer en pasta in de vorm van Spongebob. Met dit gegeven, kun je hier makkelijk op in spelen. Geef de voedzame gerechten dus een twist met behulp van vormpjes en dergelijke. Dan eten zij dit met alle plezier op.
5. Dip gezond
Kinderen houden van dippen, denk aan cheesedippers. Maar alleen maar kaas aan de handjes is niet zo gezond. Laat jouw kinderen kennismaken met (zelfgemaakte) guacamole, op deze manier krijgen zij veel gezonde voordelen binnen. Van deze avocadodip kunnen jullie allebei heerlijk smullen.
6. Kies voor andere ‘standaard’ producten
Ieder huishouden heeft wel een pak Lays in de kast liggen, maar deze chips is makkelijk te vervangen met bijvoorbeeld een groentechips. Deze smaakt net even wat anders en daarmee laat je jouw kind meerdere smaken ervaren. Kies bijvoorbeeld ook eens voor een vegetarische burger in plaats van altijd maar vlees.
7. Verbouw je eigen groentes en fruit
Dit kan al heel simpel met behulp van AH’s moestuintjes. Jouw eigen spruit vindt het maar al te leuk, iets te zien groeien en vervolgens op te eten. Je moet ze natuurlijk wel even duidelijk maken dat dit niet betekent dat zij alles van de straat kunnen plukken. Verbouw jullie eigen groentes en fruit en maak er een smakelijk feestje van.
8. Introduceer een casual friday
Je hoeft echt niet altijd uren in de keuken te staan om een aantrekkelijk wonder op tafel te zetten. Soms doet een minimale aanpak namelijk ook wonderen. Laat jouw kleine zien hoe erg jij zit te smullen van een geroosterde asperge. Hij of zij zal uit nieuwsgierigheid maar al te snel hier naar wijzen en grijpen.
9. Zorg voor een kunstwerkje
Je wilt natuurlijk niet dat jouw kindjes gaan spelen met eten. Eten wat eruit ziet als een kunstwerk kan moeilijke eters, zo ver krijgen om dit te eten. Hierdoor zijn zij eerder geneigd iets nieuws te proeven en wellicht vinden zij het hartstikke lekker. Wat betekent: missie geslaagd.
10. Maak het samen
Wanneer jij en je kleine spruit het eten zelf bereiden, wil hij of zij dit ongetwijfeld samen eten. Betrek je kind bij het proces, dit is een enorme motivatie voor hem of haar om het eten vervolgens te proeven. Jullie halen gezamenlijk ‘het nieuwe’ eraf, en zo staan er voortaan meerdere gerechtjes op het menu.