Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Mind 16 feb 2016

10 manieren om meer Joy in je leven te brengen

Heb jij de nieuwe film van Jennifer Lawrence Joy al gezien? Het verhaal (van de makers van Silver Linings Playbook) gaat over Joy, een vrouw die weigert om haar dromen op te geven. Een alleenstaande moeder van drie kinderen die vastberaden is om uitvinder te worden en haar eigen bedrijf te starten. En daar kunnen we een hoop van leren.

Regisseur David O Russell haalde inspiratie uit het levensverhaal van Joy Mangano, een Amerikaanse vrouw die een biljoenenbedrijf wist op te bouwen. Jennifer Lawrence speelt het sterke karakter dat zichzelf door een storm van verraad, gespannen familierelaties en de meedogenloze business-wereld loodst. De film gaat over loyaliteit, liefde en sterke persoonlijke normen en waarden.

Een van de mooiste scènes in de film is wanneer Joy haar dochter Christie een les leert: ‘Ik wil dat je dit onthoudt, want vaak gaan mensen anders denken als ze mooie dingen krijgen. We hebben dit bereikt door hard te werken, geduld en bescheidenheid. Denk nooit dat de wereld je iets verschuldigd is, want dat is niet het geval. De wereld is jou helemaal niets verschuldigd.

Don’t ever think that the world owes you anything, because it doesn’t

Stiekem willen we allemaal wel een beetje meer Joy in onszelf hebben. En aangezien ik laatst gekscherend werd vergeleken met Sad (uit de film Inside Out) dankzij mijn boblijn en bril en ik niet écht op Sad wil gaan lijken, kan ik wel wat Joy in mijn leven gebruiken. Jij ook? Lees even verder voor tien tips voor blijvende Joy in je leven. Soms misschien een open deur, maar misschien ook wel een eyeopener:

[STAP stap=”1″]

Doe wat goed voelt

Ga op je intuitie af. Een goede starter is om jezelf af te vragen wanneer jij je het gelukkigste voelt.

[STAP stap=”2″]

Wees dankbaar

Geluk begint vaak bij dankbaarheid. Sta dus eens wat vaker stil bij de kleine dingen waar je dankbaar voor bent en schrijf ze op.

[STAP stap=”3″]

Ga voor gratis geluk

Als je denkt dat geld voor geluk kan zorgen heb je het mis. Het maakt het leven misschien makkelijker, maar ga voor de rest van je leven shoppen en je komt tot de conclusie dat je nooit tevreden zal zijn. Maak een lijstje met zaken die voor jou onbetaalbaar zijn zoals vriendschap, iemand die vriendelijk is, je kind en ga zo maar door.

[STAP stap=”4″]

Geef liefde

Met wie zou jij meer tijd door willen brengen? Doe. Dat! Het zorgt bij jezelf en de ander voor meer geluk.

[STAP stap=”5″]

Lach om jezelf

Zelfspot is zo belangrijk in het leven. Iemand die om zichzelf kan lachen, hoeft nooit bang te zijn dat hij niet geamuseerd wordt. Hoe fijn is het als je jezelf niet altijd serieus hoeft te nemen?

[STAP stap=”6″]

Vergeef een ander

Door jezelf en een ander te vergeven blijf je niet langer in het verleden leven en verandert ook meteen je toekomstbeeld.

[STAP stap=”7″]

Martel jezelf niet zo

Sommige mensen geloven dat ze zichzelf en hun eigen geluk moeten opofferen voor anderen. Stop daarmee!

[STAP stap=”8″]

Zet jezelf op de eerste plek

En daarmee komen we bij het volgende punt: jezelf op de eerste plaats zetten. Praktisch onmogelijk wanneer je kinderen hebt, maar probeer dit wel vaker te doen. Zeggen ze in het vliegtuig ook niet dat je de beademing éérst bij je zelf op moet doen? Om voor anderen te kunnen zorgen, moet je er in de eerste plaats voor jezelf zijn.

[STAP stap=”9″]

Later is nu

Geluk is geen eindstation. We denken veel te vaak ‘niet nu, dat komt later wel’, ‘die leuke cursus of vakantie ga ik volgend jaar wel doen’. Een excuus om geluk uit te stellen. Doe de dingen die je leuk vindt als het even kan nú, niet later.

Bekijk de trailer van Joy:

We houden van onze bloedjes, met alle vezels in ons hele lijf. We doen er alles voor en hebben er alles voor over. Inclusief jezelf maar al te vaak wegcijferen, op nummer twee zetten. Alle mama’s opgelet: zo voed jij jezelf! >

Reageer op artikel:
10 manieren om meer Joy in je leven te brengen
Sluiten