Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Work & Life 6 dec 2019
Leestijd: 5 minuten

10 manieren om te sparen: financieel fit het nieuwe jaar in

Iedereen zou wel willen sparen, maar in de laatste maanden liggen je uitgaven toch vaak hoger dan je had ingecalculeerd. Tijd voor goede financiële voornemens!

Door vooraf duidelijke regels en doelen voor jezelf op te stellen, hou je meer grip op je inkomsten én uitgaven in het komende jaar. Wij geven je 10 makkelijke en bovenal effectieve tips.

1. Creëer een nieuw noodfonds

Onvoorziene kosten; helaas zijn ze er altijd. Geloof ons als we zeggen dat het hebben van een noodfonds voor deze momenten heel veel rust kan geven. Probeer elk moment dat je salaris gestort wordt 10% direct weg te zetten. Idealiter bijvoorbeeld op een aparte rekening. Als je 2000 euro per maand verdiend, betekent dit dus 200 euro maandelijks, en 2400 per jaar.

Als je alleenstaand bent, is het verstandig om een buffer van ongeveer 3.500 euro te hebben. Heb je kinderen? Zorg dan dat je tenminste tussen de 4.500 en 6.000 euro apart hebt staan, afhankelijk van het aantal kinderen dat je hebt.
De kunst is echter wel om het noodfonds niet voor zogenaamde ‘noodgevallen’ te gebruiken als een sample sale of dat ene weekendje weg. Gebruik het geld alleen waar het voor bedoeld is.

2. Sparen met een doel

De motivatie om goed te sparen kan soms ontbreken, als je niet precies weet waar je het voor doet. Verander dat! Weet je bijvoorbeeld dat je volgend jaar op vakantie gaat? Bereken hoeveel dat je gaat kosten en stel een spaardoel in. Zit je deze feestmaand weer eens krap? Spaar dan alvast voor volgend jaar! Als je maandelijks 25 euro apart zet, heb je volgend jaar 300 euro extra om cadeautjes en die ene mooie jurk van te kopen. Zo wordt geld sparen leuk!

3. Waar geef je je geld aan uit?

Als je geld wil sparen, is het belangrijk om te weten waar je het aan uitgeeft. Zijn alle uitgaven nodig? Koop je bijvoorbeeld elke dag een koffie als je onderweg bent naar werk? Investeer dan in een recyclebare mok en maak je koffie thuis voordat je weg gaat. Hier kan je 50 euro per maand mee besparen! Stapelt de krant zich op, maar kom je er niet meer aan toe om deze allemaal te lezen? Annuleer dan je abonnement. Kom je vaak gedurende de week in de knel met tijd, waardoor je je eten vaker afhaalt? Plan dan een groot bezoek aan de supermarkt in het weekend en koop boodschappen voor de hele week.

4. Daag jezelf uit!

Je ‘s nachts voornemen dat je minder geld uit moet geven als je niet kan slapen, is meestal niet erg effectief. Daag jezelf -en anderen in je omgeving- uit om bepaalde uitdagingen aan te gaan, voor een bepaalde periode van tijd. Probeer bijvoorbeeld eens geen kleding te kopen voor een maand, of ga eens een maand niet uit eten met je partner.

5. Ruim je huis op

Eerlijk is eerlijk: bijna iedereen heeft meer spullen dat hij denkt. Vooral kleding kan behoorlijk ophopen, terwijl je de helft misschien niet meer draagt. En dat is zonde, want wedden dat daar nog prachtige items tussen zitten? Hetzelfde geldt voor schoenen en boeken. Heb je het allemaal nog nodig?
Ruim je huis op, en breng in kaart welke items je niet meer nodig hebt. Plaats de overtollige producten op websites als Marktplaats of Vinted, en verkoop ze! Dit kan je zomaar een paar honderd euro opleveren.

6. Wisselgeld sparen

Dit is vooral een populaire manier van sparen onder mannen, omdat zij doorgaans een minder grote portemonnee op zak hebben dan vrouwen. Spaar je wisselgeld op! Zet een pot in de woonkamer waar je resterende muntjes in spaart. Over een jaar kan dit behoorlijk oplopen, en zo heb je altijd kleingeld in huis als je nog even snel een boodschap moet halen.

7. Klus wat bij

Ben je ontevreden over je inkomsten, maar heb je wel wat tijd over? Klus dan een beetje bij! Een extra baan hoeft het niet te worden, maar gooi eens een balletje op bij mensen in de buurt of in je vriendenkring. Klusjes zoals oppassen, het uitlaten van de hond, boodschappen doen voor iemand die geen tijd heeft of werken in de tuin, kan toch wat extra’s opleveren. Vind je het leuk om te koken? Wie weet kan je dit ook doen voor mensen in de buurt die weinig tijd hebben. Zo haal je een extraatje uit dingen die je toch al leuk vond om te doen.

8. Onderhandel op je werk

Misschien een minder populaire manier van geld besparen, die best wat spanning met zich mee kan brengen. Maar effectief kan het wel zijn! Werk je al een langere tijd, en doe je het goed? Pols dan eens wat de mogelijkheden zijn voor een salarisverhoging. Onderbouw goed waarom jij vindt dat je dit verdiend, maar hou in het achterhoofd dat een hoger salaris niet de enige manier is geld te besparen. Kunnen bepaalde reiskosten misschien (meer) vergoed worden, of zijn er stappen te maken in een pensioenplan? Wie weet kan je af en toe wel thuis werken, waardoor je bijvoorbeeld op reis- en lunchkosten kan besparen.

9. Zoek naar goeie deals

Het kost wat meer tijd, maar als je zoekt naar goeie deals, kan dit veel geld besparen. Een paar pakken luiers kopen in de ene supermarkt, kan in een andere supermarkt misschien wel de helft minder kosten. Kijk elke week goed wat er in de aanbieding is, en pas daar ook je maaltijden op aan.
Hetzelfde geldt voor het aanschaffen van gadgets of kleding. Er zijn steeds meer dagen waarop (web)shops aantrekkelijke kortingen geven. Wacht waar mogelijk op deze dagen. Die kunnen je soms zo 25% korting opleveren, waardoor je meer kan sparen.

10. Probeer een cash-only dag

Even je lunch afrekenen met je pinpas en die leuke broek aanschaffen met je creditcard. Soms lijkt het concept van geld wel heel abstract als je alles met plastic betaald. Pin daarom eens een bepaald bedrag aan het begin van de week, en probeer alles daar van te betalen. Zo word je je veel bewuster van je uitgaven én kan je dat potje in de woonkamer weer een beetje spekken, met al het kleingeld dat je overhoudt!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
10 manieren om te sparen: financieel fit het nieuwe jaar in
Sluiten