Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 26 november 2017

10 slimme manieren om iedere dag 10 minuten tijd te besparen

Tien minuten klinkt misschien niet als veel, maar iedere moeder weet hoe kostbaar die tien minuten zijn.

Tien minuten niks

Stel je eens voor dat je iedere dag tien minuten extra overhoudt? Dat zijn iedere dag tien minuten meer voor jezelf. Tien minuten waarin je je nagels eindelijk weer eens kan lakken. Tien minuten waarin je een cappuccino voor jezelf kan maken en ondertussen een vriendin kan bellen. Nog beter: tien minuten helemaal niks anders doen dan op de bank zitten en voor je uit staren. Hoe heerlijk klinkt dat? Precies.

Lisa Druxman schreef het boek ‘The Empowered Mama’ en is koningin timemanagement. Ze geeft haar beste tips om deze droom werkelijkheid te laten worden.

1. Maak een dagelijkse to do-lijst voor je kinderen

Dat kun je zelfs al doen voordat je kinderen kunnen lezen. Je kan een checklist maken met plaatjes van dingen die ze moeten afvinken voordat ze naar school of sport gaan. Denk aan eenvoudige dingen als: schoenen aantrekken, rugtas inpakken, huiswerk en lunch meenemen. Lamineren en ophangen en voor je het weet loopt de boel als een geoliede machine.

2. Was en snijd alle groente één keer per week

Gezond eten als je van werk naar huis naar sportclub en weer terug rent, is nogal een uitdaging. Zeker als je aan tafel toch al dagelijks een groente-strijd voert, is de verleiding groot een zak poffertjes op te warmen. Bespaar jezelf tijd en leed door bijvoorbeeld op zondag alvast groente te wassen en snijden voor de komende week. Dat vervolgens opwarmen en bereiden doe je sneller dan dat je ‘diepvriespizza’ kan zeggen.

3. Zet handige mandjes in huis

Iedereen kent thuis de rommella. Alles waarvan je even niet weet wat je ermee moet, eindigt in die la. Van sleutels tot haarelastiekjes en pleisters. Schep orde in de chaos door op verschillende plekken een mandje neer te zetten voor bepaalde spullen. Zo voorkom je dat je onnodig veel tijd kwijt bent aan de zoektocht naar plakband en leesbrillen.

4. Geef iets, neem iets

Krijgt je kind nieuwe speelgoed of kleding? Laat hem/haar dan iets uitkiezen om weg te geven aan kinderen in nood. Zo leer je je kind niet alleen de kunst van het geven, maar voorkom je ook dat de rommel thuis zich opstapelt. En minder rommel = sneller opruimen en minder om schoon te maken.

5. Sport wanneer je kinderen sporten

Natuurlijk wil je je kinderen aanmoedigen, maar eerlijk: hoeveel tijd kijk je op je telefoon terwijl je kinderen sporten? Waarschijnlijk had je in die tijd ook zelf een work-out kunnen squeezen. De tijdwaarin je je kinderen sporten, is het perfecte moment om zelf een rondje te rennen – of desnoods de 7 minute work-out te doen.

6. Laat je kinderen 10 minuten vroeger dan zou moeten klaar staan

Geen tv, spelletjes of getreuzel voordat ze helemaal klaar zijn. Door je kinderen aan te leren op tijd klaar te staan, wordt het een gewoonte en voorkom je dat ze later overal te laat komen opdraven.

7. Sla groots dezelfde sokken in

Al die tijd die we kwijt zijn aan het opsporen van verdwaalde sokken… alsof de wasmachine die dingen opeet. De oplossing is simpel: koop vanaf nu alleen nog maar sokken die bij elkaar passen.

8. Stop luncheten in verschillende bakjes

Stop fruit, groente, mueslirepen, rijstwafels of wat je je kind ook meegeeft voor de lunch in verschillende bakjes. Leer je kind hoeveel het per bakje mag pakken en met een klein beetje organisatie kan je kind z’n eigen broodtrommel een stuk sneller vullen dan je denkt.

9. Deel een digitale agenda

Deel die agenda met je geliefde, verzorgers en de kinderen als ze groot genoeg zijn en zet daar alle school-, sport- en speelafspraken in. Zo weet iedere verzorger op dat moment precies wie er is, wat er aan zit te komen waar rekening mee moet worden gehouden. Op die manier ben je nooit extra tijd kwijt aan de boel coördineren.

10. Verdubbel

Kook minstens eens per week dubbel zoveel dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Stop de extra porties in de vriezer. Zo heb je op drukke avonden altijd wat achter de hand.

Geen wonder dat we altijd haast hebben: moeders hebben maar liefst 26 ochtendtaken volgens onderzoek.

Readers Digest

Reageer op artikel:
10 slimme manieren om iedere dag 10 minuten tijd te besparen
Sluiten