florine duif
florine duif Kids 3 nov 2016
Leestijd: 4 minuten

10 originele tips die van elke playdate een feestje maken

En dan is er dat moment dat er vriendjes of vriendinnetjes over de vloer komen. Ook wel playdates genoemd. Leuk? Soms. Terwijl je kind eerst niet kon wachten tot het zover was, spelen de koters vervolgens compleet langs elkaar heen. Of – ook een bekende situatie – ze komen er maar niet uit wat ze samen willen doen. Gelukkig ben jij er: super mama!

Want zeker als ze jong zijn, is het goed om op dat soort moment in te grijpen. Samen spelen gaat nou eenmaal niet altijd vanzelf. Hoe je dat doet? Simpel: door activiteiten te bedenken. Hier een paar leuke tips op een rij.

1. Ga de keuken in!

Ga van tevoren even op zoek naar leuke, simpele en gezonde recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze liefdeskoekjes? Of deze roze pannenkoeken (to die for!)? Trouwens, samen bakken – ook als jij meedoet – schijnt goed te zijn voor de mentale gezondheid. Het werkt therapeutisch en het is natuurlijk stukken leuker dan twee kinderen achter een tablet. Vergeet niet dat het kroost ook best mee kan helpen met opruimen. Immers, dat is ook onderdeel van het bakfeest.

2. Bouw een hut

Haal een grote doos of gooi een oude deken over de tafel en verdeel taken. Wie zorgt er voor de voordeur? Wie maakt (lees: knipt) er gordijnen en wie zorgt voor het interieur? Laat de creatieve geest van de kinderen vrij en laat ze zelf bedenken wat en hoe ze het willen doen. In ieder kind schuilt een kunstenaar, dus des te leuker om ze helemaal hun gang te laten gaan. Kun jij ondertussen nog de laatste kruimels van punt één wegwerken.

3. Iets met een bal

Of het nu een indoor ballenbad betreft of trefbal; een bal is een goede manier om de twee samen te brengen. Kijk wel uit dat je én goed verzekerd bent én de ballen niet te hard zijn. Vind je het toch een beetje tricky, laat ze dan bijvoorbeeld eens ballontennis spelen.

4. Verkleedfeest

Niets zo leuk als de verkleedkist opentrekken. Laat ieder kind een outfit uitkiezen, zodat ze vervolgens helemaal in hun rol op kunnen gaan. Wel zo leuk: een klein toneelstuk afterwards. Geef ze pen en papier voor een (zogenaamd) script of bedenk samen een verhaal.

5. De ouderwetse poppenkast

Heb je die niet, gebruik dan de grote doos uit punt twee. En mocht je ook niet in het bezit zijn van handpoppen (IKEA heeft hele leuke), dan kunnen de kinderen ze altijd nog maken. Denk vooral niet te moeilijk, open de sokkenla en kijk naar het stappenplan voor deze sokkenpop.

6. Laat de kinderen zelf klei maken

Zet de ingrediënten klaar en laat ze samen één bonk klei maken, die ze vervolgens kunnen verdelen (en die het vriendje mee naar huis kan nemen, scoor jij ook weer punten mee). Dit heb je nodig:

– Grote kom
– 2 koppen bloem (eventueel nog meer als de klei te plakkerig wordt)
– 1 kop zout
– 2 eetlepels zonnebloemolie
– 1 1/2 kop gekookt water (sta erbij wanneer ze dit in de kom gooien)
– Voedingskleurstoffen, enkele druppels

Zo maak je het:
Laat de één de bloem in de kom doen en de ander het zout. Voeg het water toe en de druppels kleurstof. Kneed goed en voeg wat olie toe als het te korrelig word.

7. Smaken proeven

Doe de kinderen een blinddoek om en stel bakjes samen met verschillende soorten smaken. Bijvoorbeeld suiker, zout, pindakaas en kaneel. Zorg ervoor dat ze hun vinger in een bakje water kunnen stoppen om die vervolgens in de smaken te dopen. Laat ze om de beurt zeggen wat ze proeven.

8. Maak een fantasiemeer

Leg flink wat aluminiumfolie in een cirkel en ga met de kinderen naar buiten om attributen te zoeken die ze in en bij het ‘meer’ kunnen leggen. Denk aan bladeren, takjes, veren of andere dingen die je buiten vindt.

9. Winkeltje spelen

Een klassieker die altijd leuk blijft. Kies bijvoorbeeld voor een schoenenwinkel. Laat ze schoenen verzamelen en zorg ervoor dat één de klant is en de ander de verkoper. Zorg voor een balie (daar is die doos weer), een kassa en uiteraard schoenendozen en tassen, zodat de schoenen meegenomen kunnen worden. En vergeet het kleingeld niet, want er moet wel afgerekend worden natuurlijk.

10. ‘Wie ben ik?’

Wie kent het spel niet. Dit is alleen wel voor de iets oudere kinderen, aangezien er vragen moeten worden gesteld en die vragen ook begrepen moeten worden. Plak een briefje met daarop geschreven een persoon/beest/ding op het voorhoofd van kind één en laat hem of haar vragen stellen aan kind twee om uiteindelijk tot het antwoord te komen. Of het nu geraden wordt of niet, het levert een goede interactie op!

En na dit alles moet je natuurlijk wel even opruimen samen met de kinderen. Gelukkig helpen deze 8 hacks je naar een opgeruimde kamer!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
10 originele tips die van elke playdate een feestje maken
Sluiten