Claire Easy Peasy
Claire Easy Peasy Eten februari 3, 2016

10 producten die kinderen veel vaker zouden moeten eten!

Op de website mindbodygreen las ik een artikel over dat wat kinderen vaker zouden moeten eten. Ik herkende veel van de adviezen die wij in Easy Peasy ook geven. En dus zette ik het ook voor jullie hier op een rij!

Om goed te kunnen groeien, leren, spelen en sporten hebben vooral kinderen de juiste bouwstenen (en dus bouwstoffen) nodig. En wij als papa’s en mama’s weten eigenlijk prima welke bouwstenen dat in de basis moeten zijn: veel groenten en fruit om zo alle juiste vitaminen, mineralen en vezels binnen te krijgen, eiwitten om te groeien en sterk te worden, goede granen en peulvruchten voor energie en niet te vergeten de juiste gezonde vetten.

Maar heel eerlijk, er zijn maar weinig kinderen die van al deze bouwstoffen dagelijks voldoende portie binnen krijgen. Het eetpatroon van een doorsnee kind bestaat voor een (te) groot deel uit tarwe en suiker(s). Brood bij het ontbijt, brood bij de lunch, liga’s, crackers & koekjes tussendoor en ’s avonds pasta of rijst.

Als ik ouders een advies geef over welke producten ze veel vaker aan hun kroost zouden mogen geven, dan zijn het deze tien. Liefst dagelijks!

[STAP stap=”1″]

Broccoli

Groene groenten zijn niet altijd favoriet bij de kleine mannen en vrouwen, maar broccoli is vaak een uitzondering. En dat is maar goed ook. Het bevat veel vitaminen (onder anderen C, K, B en A) en mineralen (onder andere kalium en calcium). Variëren is natuurlijk perfect, maar wat mij betreft mogen ze ook iedere dag broccoli!

[STAP stap=”2″]

Zoete aardappel

Bij veel kinderen geliefd om de structuur en zoete smaak. Ook perfect te verwerken in allerlei gerechten van curry tot stamppot, van soep tot frietjes. Propvol bèta caroteen wat weer van pas komt bij de verwerking van vitamine A (voor een mooie huid, goede ogen, etc).

Bron: welke.nl

[STAP stap=”3″]

Kikkererwten

Bij niet veel gezinnen staat dit product standaard op tafel. Terwijl bijna alle kinderen het lekker vinden als ze het moeten proeven! Kikkererwten (en ook andere peulvruchten zoals linzen en bonen) leveren energie en zitten vol met eiwit en vezels. Inslaan dus! Je maakt er supersimpel hummus van maar ook geroosterd zijn het net gezonde borrelnootjes, leuk voor in de broodtrommel!

[STAP stap=”4″]

Avocado

The good guys als het om vetten gaat! Je kunt ze heel gemakkelijk verwerken in een (fruit)smoothie, op brood smeren in plaats van boter of gewoon puur met wat olie en zeezout. En is dat allemaal echt veel te exotisch voor jouw kleine man of vrouw? Probeer ze dan eens te verleiden met taco-chippies en guacamole. Wedden dat ze dat wel lekker vinden?

[STAP stap=”5″]

Blauwe bessen

Vitamine-bommetjes. Strooi er mee. Bij het ontbijt, in de trommel, bij het toetje of tussendoor. Ook leuk: bevroren yoghurt bessen als snoepje!

[STAP stap=”6″]

Rood Fruit

Zie blauwe bessen!

[STAP stap=”7″]

Volkorengranen en/of havermout

Perfecte energiebron vol met vezels voor gezonde darmen. Heel gemakkelijk om als food-swap in te zetten (in plaats van witte pasta > volkoren pasta bijvoorbeeld!) zodat je het wat vaker op tafel kunt toveren.

[STAP stap=”8″]

Ei

Een ei hoort erbij. Niet iedere ‘food’ stroming is even enthousiast over eieren. Maar ik vind het voor kinderen als proteïnebron eigenlijk onmisbaar in het eetpatroon. En hoe eenvoudig te bereiden? Ook echt supersimpel als voedzaam ontbijt tijdens de drukke ochtendspits.

[STAP stap=”9″]

Amandelen of walnoten

En dan het liefst de niet gezouten of gebrande variant. Net zoals de avocado vol met goede vetten en een perfecte energieleverancier om nog even goed te kunnen spelen, leren of sporten! Handje in de broodtrommel en klaar.

[STAP stap=”10″]

Rauwe honing

Kinderen houden van zoet. Daar doe je niets aan. En tuurlijk een snoepje op zijn tijd moet kunnen. Maar ze krijgen ongemerkt zoveel geraffineerde suiker zonder enige voedingsstof binnen. Als ik dat wat ze eten wat zoeter wil maken (yoghurt, cake, een boterham) dan gebruik ik vaak rauwe honing.

Meer van dit soort tips? Neem ook eens een kijkje op bluebelle.nl of easypeasykids.nl

Welk product geef jij al vaak aan je kinderen? En welke ga je vaker geven? Reageer op onze Facebook!

Wil je al deze gezonde dingen wel geven aan je kids, maar zijn ze moeilijke beters? 10 tips die wél werken om je kinderen groente te laten eten >

bluebelle.nl: online platform voor food inspiratie en informatie om je eetpatroon stap-voor-stap gezond(er) te krijgen. Thuishaven van EASY PEASY o.a. bekend van de must-have kookboeken Easy Peasy & Easy Peasy Family.

Reageer op artikel:
10 producten die kinderen veel vaker zouden moeten eten!
Sluiten