Marleen Staal
Marleen Staal Kids 15 apr 2019

10 Redenen waarom je als moeder nooit volwassen moet worden

Oké, stampen in de plassen met onze nieuwe laarzen van een paar honderd euro gaat te ver. Maar verder is het heerlijk om het kind in jezelf los te laten. Volwassen worden doen we later wel. Als we later groot zijn. 

Kinderen hebben het eigenlijk hartstikke goed. Niet alleen wordt alles voor ze geprakt en gewassen, ze zien de wereld ook nog eens veel rooskleuriger. Logisch, want op 5-jarige leeftijd krijg je niet te maken met zaken als blauwe enveloppen op je deurmat. Prima dat je die moet betalen, maar eigenlijk zou je nooit volwassen moet worden. Af en toe het grote kind uithangen is verrassend bevrijdend.

Dat vind Marloes de Vries nou ook. Daarom schreef ze het boek ‘Volwassen worden is optioneel’. “Zodra we volwassen worden, krijgen we allerlei regels opgelegd, vertelt ze. “Volwassen zijn, zoals we dat veelal kennen, zijn vooral allerlei verplichtingen en regels die je jezelf oplegt door druk van buitenaf. Nergens voor nodig!” En daar zijn we het helemaal mee eens.

Regels zijn er immers om gebroken te worden en dus kunnen we genoeg redenen bedenken waarom beter is om soms die kinderlijke knop om te zetten. Zeker als het gaat om…

… vervelen

We doen het bijna nooit meer – moeder en multitasken begint niet voor niets allebei met de ‘M’ – maar vervelen is zo fantastisch lekker. Een halfuur voor je uit staren en in je hoofd bedenken wat je allemaal kán doen, maar het vervolgens niet doet want ‘je hebt geen zin’.

… de McDonald’s

Prima hoor, die met superfood gevulde boodschappenkar. Maar soms moet je jezelf gewoon even een roodgele uitspatting gunnen.

… snacks

Ja, miniworteltjes met hummus zijn een hele verantwoorde keuze. Maar soms wil je gewoon met 7 graden een ijsje met aardbeiensmaak en spikkels. And why not?

 

… uitslapen

Niets zo lekker om op zaterdag je bed uit te rollen wanneer je wilt en een hele ochtend in je pyjama rond te lopen. Moeten we veel vaker doen. Dat uitslapen wordt lastig met gillende koters, maar een uurtje extra in pyjama rond hobbelen om je ding te doen, daar wordt echt niemand slechter van.

… bedtijd

Vroeger wilde je als leipe tiener maar al te graag in de kroeglampen hangen, maar moest je verplicht thuisblijven. Geef jezelf gewoon eens ‘huisarrest’ nu je ouder bent. Verplicht thuisblijven achter de tv. Stiekem heerlijk hoor. “Stel je me voor de keuze, dan maak ik liever een hut van dekens thuis en ga ik daar Netflixen”, biecht Marloes op.

… buiten spelen

Nog zoiets dat je niet meer doet zodra je ouder wordt. Zonde eigenlijk, want kun je je nog herinneren hoe lekker die koude wangen aanvoelden als je een tijd buiten was geweest? Jas aan en gaan. En als je een goed excuus zoekt, dan is dit het moment om misschien toch die lang vervulde kinderwens wat betreft een hond in vervulling te laten gaan.

… kinderfilms

Heel interessant al die steengoede BBC-documentaires, maar er gaat stiekem niets boven 90 minuten lang boven een bak popcorn naar ruziënde tekenfiguurtjes kijken. Of naar die good old Disney-films. Geef ons de Lion Kind boven welke Franstalige art house film dan ook!

… alcohol

Vanaf het moment dat we de eerste Breezer in onze lijf goten, zijn we officieel geen kinderen meer. Want alleen als je volwassen bent mag je aan de alcohol. Regel nummer 1 in je proces van tiener naar jong volwassene. En dat is heerlijk hoor, na vier wijntjes voel je inderdaad een stuk ouder. Of nou ja, echt heel veel ouder… “Geestelijk ben ik hooguit 5 jaar oud, maar mijn lijf kan het niet altijd bijhouden”, aldus Marloes. Her-to th-kenbaar.

 

… alles wat glittert en glimt

Dat je werk kledingvoorschriften heeft, tja, daar kun je weinig aan veranderen. Maar wie zegt dat je in je vrije tijd nu je ouder bent ook een rits tuttige jurkjes op knielengte hoort? Een glittertop kun je makkelijk dragen na Kerst en van een beetje kleur schud je de wereld om je heen even flink wakker. En tegenwoordig kun je toch alles bij elkaar dragen – #fashion –  van panterprint en streepjes tot bloemetjes en stipjes. Kinderen kennen geen modegrenzen, dus waarom jij wel?

… wiskunde

Lang leve de razendsnelle rekenmachines op onze telefoon. Wat dat betreft zijn we allemaal nog 5 jaar oud, want hoofdrekenen hebben we nooit echt goed gekund. Ach, geeft niks. Hoeveel korting je krijgt op die stapel kleding hoef je ook eigenlijk helemaal niet uit te rekenen. Korting is korting.

En wat betreft zaken zoals leeftijd uitrekenen, je kan gewoon andere dingen weer heel erg goed. “Als het aan mij ligt, mogen ze gewoon in maanden en jaren praten, scheelt ons allemaal veel rekenwerk”, zegt Marloes. Mee eens!

Benieuwd naar het boek van Marloes de Vries? Je kunt hem hier bestellen. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
10 Redenen waarom je als moeder nooit volwassen moet worden
Sluiten