Redactie
Redactie Kids 6 januari 2016

10 redenen waarom baby’s huilen

Inmiddels is onze dochter (bijna) anderhalf en kan ze prima duidelijk maken waar ze zin en vooral géén zin in heeft. Aan haar stoel rammelen betekent ‘kan ik hier toevallig iets te eten krijgen?’; naar de magnetron wijzen vertaalt zich als ‘gaan we nog melk opwarmen of hoe zit dat?’ en als het tijd is om tanden te poetsen wandelt madame zelf naar de badkamer. En dat laatste is geen woord aan gelogen.

Rewind naar de eerste maanden van haar leven, toen stond ik meerdere keren per dag met mijn handen in het haar als ze huilde. Wat wilde ze? Had ze honger? Dorst? Pijn? Was het tijd voor een schone luier? Moe? Ik was helaas niet zo’n moeder die binnen een paar weken precies doorhad welk huiltje wat betekende. Ook niet binnen een paar maanden, trouwens.

Inmiddels – achteraf is het altijd makkelijk kletsen – weet ik dat er grofweg tien redenen zijn waarom baby’s huilen. Ziehier een ‘simpele’ checklist om af te werken.

[STAP stap=”1″]

‘Hallo daar, ik heb dorst!’

Zeker de eerste maanden is dit vaak reden één om een keel(tje) op te zetten: meneer of mevrouw heeft zin in een borst of fles. Of je even door kunt komen dus.

[STAP stap=”2″]

‘Als je denkt ‘wat stinkt het hier’ – dat klopt, dat ben ik. Gaan we daar dan nu iets aan doen?’

Juistem. Nog maar eentje ertegenaan dan.

[STAP stap=”3″]

‘Over m’n luier gesproken: moet die echt zo strak zitten?’

Als je er twee vingers (naast elkaar) tussen kunt schuiven, zit ‘ie lekker.

[STAP stap=”4″]

‘Mama, ik ben zo moe.’

Slaap kindje slaap, daar buiten loopt een sch.. laat maar.

[STAP stap=”5″]

‘Au, m’n buik’

Krampjes, buikpijn: megapijnlijk voor baby’s en dus meer dan genoeg reden om te huilen.

[STAP stap=”6″]

‘Heeft de airconditioning ook een aan-knop?’

Met andere woorden: ik heb het warm. Mogen er wat kleren uit, een dekentje van me afgepeld of een raam open, danwel alledrie?

[STAP stap=”7″]

‘Mag ik ook nog wat aandacht?’

Baby’s houden er niet van om (het gevoel te hebben) genegeerd te worden. Dat je het even weet. Een liedje zingen, even knuffelen of een vermakelijk stuk speelgoed geven is vaak genoeg.

[STAP stap=”8″]

‘Mag het asjeblieft wat minder met die aandacht?’

De andere kant van de medaille: overstimulatie. Daar worden baby’s ook niet blij van.

[STAP stap=”9″]

‘Er kriebelt iets in m’n rug, kun je dat even wegknippen?’

Wie bedacht heeft dat er van die lange epistels op labels in kleding geschreven moet worden, moeten ze daar nog eens stevig op aanspreken. Tot die tijd: vooral wegknippen, die jeukende dingen.

[STAP stap=”10″]

‘Zeg, wat gebeurt er allemaal in m’n mond? Au!’

Wat mij betreft de killer voor baby’s en daarmee letterlijk en figuurlijk om te janken: tandjes, kiezen, het hele rataplan. Au, au, au. Lees ook: tips voor de tandenfee – de geboorte van een melkgebit

Heb jij nog toevoegingen aan deze huil-lijst? Reageer op onze Facebook!

Niet alleen baby’s kunnen af en toe en traantje laten, ook volwassenen kunnen er wat van. Bijvoorbeeld de vriendin van deze jongen, die op wel hele aparte momenten in tranen uitbarstte >

Reageer op artikel:
10 redenen waarom baby’s huilen
Sluiten