10 redenen waarom broers en zussen gezond voor je zijn

Je hebt je zusje vroeger vaak vervloekt als ze weer stiekem met jouw Barbies had gespeeld (of later: jouw make-up had gejat). En je broer haalde je het bloed onder je nagels vandaan met zijn getreiter en geklier. Inmiddels zijn zij jouw steun en toeverlaat en er zijn nog 10 redenen waarom het hebben van broers en zussen hartstikke goed voor je is (wat niet wil zeggen dat enige kinderen ongelukkig zijn hoor, welnee).

Ze maken ons domweg gelukkig

Tuurlijk word je ook heul blij van een nieuw paar schoenen of een verdomd goed wijntje (plus kaasje). Maar op de lange termijn maken broers en zussen je pas écht gelukkig. Volgens onderzoek van de Amerikaanse Purdue University zijn mensen met broers en zussen over het algemeen gelukkiger, gezonder en minder eenzaam dan mensen die enig kind zijn.

Je deelt herinneringen

Waar herinneringen al niet goed voor zijn! Samen oude foto-albums doornemen (en elkaar uitlachen om jullie idiote jaren ’80 looks) is goed voor je humeur: volgens Tim Wildschut van de universiteit van Southampton zorgt nostalgie in de vorm van foto-albums ervoor dat je optimischer in het leven staat en vrolijker bent.

Zussen maken je minder angstig

Het was geen pretje om met haar op dezelfde kamer te slapen en je bent nog steeds boos om die keer dat ze jouw dagboek stiekem las, maar: een zus (of meerdere) is hartstikke goed voor je mentale gezondheid. Onderzoekers van de Brigham Young University concludeerden dat het hebben van zussen als een tierelier werkt tegen gevoelens van eenzaamheid, angst en onzekerheid.

Ze maken je gezonder

Geen sigaretten of fast food voor jou, dankzij je broer of zus. Volgens onderzoek uit 2011 (de zogenoemde Edelman gezondheidsbarometer) zegt 46 procent van de ondervraagden dat hun vrienden en familie de grootste invloed hebben op hun levenswijze en de gezondheidskeuzes die ze maken. Oftewel: samen hardlopen met je zus is een blijvertje.

Je kunt beter tegen stress

Dikke vette mazzel als jij heel close bent met je broer(s) of zus(sen). Want wat blijkt: tijd doorbrengen met mensen die je dierbaar zijn, vermindert stress. En als extra bonus zouden broers en zussen je zelfs als kind al beschermen tegen de negatieve effecten van stress.

Je leeft langer dankzij hen

Een hechte band met dierbaren – zoals broers en zussen – zorgt ervoor dat je langer leeft. In het vaktijdschrift PLoS Medicine werd gesteld dat mensen met weinig sociale contacten een hoger sterfterisico hebben dan mensen die zich omringen met familie en vrienden. De onderzoekers verklaren dit verschil met het feit dat familieleden elkaar vaak aanmoedigen om gezond te leven en goed voor jezelf te blijven zorgen, ook als je een dipje hebt. Zie je wel, een bemoeizuchtige zus is lang zo slecht niet.

Ze maken je grappig en avontuurlijk

Tenminste, als je thuis de jongste was. Brits onderzoek wijst uit dat mensen die met oudere broers en/of zussen zijn opgegroeid, van zichzelf vinden dat ze de meeste humor hebben. Ook staan de ‘jonkies’ meer open voor nieuwe ervaringen en zijn ze avontuurlijker aangelegd.

Je kreeg er verantwoordelijkheidsgevoel door

De andere zijde van de medaille: als oudste kind thuis heb je waarschijnlijk een groot verantwoordelijkheidsgevoel en ben je tot in den treure loyaal aan mensen, zo beweert Jeffrey Klugeur, auteur van ‘The Sibling Effect: What the Bonds Among Brothers and Sisters Reveal About Us’.

LEES OOK: 10 redenen om je kind een broertje of zusje te geven

Je kunt goed bemiddelen

Zat jij stuck in the middle? Volgens meerdere onderzoeken ben jij dan waarschijnlijk een kei in bemiddelen. Hoe vaak heb jij niet onderhandeld tussen je broer en zus over het gebruik van de Gameboy? Juist ja. Ook ben je als middelste kind erg empatisch omdat je je in alle partijen kunt inleven.

Ze doen je stralen

Help je je broer met het uitruimen van zijn zolder of komt je zus elke woensdag eten omdat ze dan zelf geen tijd heeft om te koken? Mooi zo! Er zijn tig onderzoeken die uitwijzen dat iets goeds doen voor een ander ook jezelf blij en gelukkig maakt. En dat noemen we een win-win situatie, toch?

Waarom ben jij blij dat je broers en/of zussen hebt? Vertel het ons!

Zeg gewoon eens een keer als eerste sorry: 6 tips voor als je geen goede band met je broer of zus hebt

Reageer op artikel:
10 redenen waarom broers en zussen gezond voor je zijn
Sluiten