Redactie
Redactie Persoonlijk 9 september 2014

10 redenen waarom je meer van je man houdt sinds jullie kindje

Een kind krijgen is niet iets waar je je samen op kunt voorbereiden. Och nee, het is niet die uitgestippelde reis die jullie naar het Verre Oosten maakten en waarbij de Lonely Planet als guide fungeerde. Zonder kinderen. Zo vrij als een vogel. Toch ga je het avontuur, meestal, samen aan en wat blijkt? De liefde tussen jullie is sterker dan ooit. Ook al deel je de verknochtheid nu met een minimens.

Je hoort vaak geluiden als: ‘We zijn zwanger‘, ‘We gaan dan en dan bevallen‘. Voor sommigen een tikkeltje gek (de vróúw is toch zwanger en zij gaat toch verdorie bevallen?), voor anderen niet meer dan logisch. De vrouw en man gaan per slot van rekening sámen het avontuur aan, waarbij geen van de twee weet wat zich te wachten staat; welke uitdagingen eraan komen; hoe het zal gaan. Niets, nakkes, nada weet je als het kroost ter wereld komt. Wat er gaat gebeuren en of jullie relatie babybestendig is. Of eerder ‘familiebestendig’, want dat is één ding wat wel zeker is: alles wordt familie. En dat is leuk. Soms verwarrend, maar de liefde die jij voor je man zult ontwikkelen is onbetaalbaar. Hij heeft er een nieuwe taak bij, dus een nieuwe kant. Nog nooit heb je je zo verbonden gevoeld. Met jullie kind, maar ook met hem. Daarom, 10 redenen waarom je meer van ‘m bent gaan houden dan ooit. Hulde aan alle vadermannen.

1. Kinderen hebben betekent plannen en jullie blijken de beste managers op aarde

Aan het einde van de dag mogen jullie trots zijn op jezelf. Weer een dag waarin gewerkt werd, opgepast, waarin boodschappen werd gedaan, verhaaltjes voorgelezen, gekookt, spuugtruien werden verwisseld en poepluiers werden vervangen. Wow, die managersopleiding hebben jullie echt niet meer nodig.

2. Hen samen zien, doet je meer smelten dan ooit

Wat is er liever dan jouw man te zien kroelen met jullie kind? Zelfs als-ie boos wordt is-ie aantrekkelijk. Goh, leuke man heb je eigenlijk.

3. Jou zwanger zien, vond-ie geweldig

Je was dan misschien 30 kilo aangekomen, alle muggen werden olifanten, je waggelde en boerde de gehele dag (maagzuur), maar hij vond je nog steeds het allermooist. Lief.

4. Als je even weg bent met z’n tweeën, geniet je nog meer van elkaars gezelschap

Voor het kindertijdperk deden jullie geregeld leuke dingen samen. Een tripje hier, een weekendje daar. Toch zijn deze gelegenheden nu extra speciaal. Zorg er wel voor dat je de kind-gerelateerde onderwerpen niet aanhaalt tijdens deze romantische assemblages. Daar zijn andere avonden voor.

5. Hij wil best nog meer kinderen, ook al is een gezin runnen een ultieme uitdaging

Als dat geen liefde is. Hij gaat er dus van uit dat jullie dit aankunnen. Samen staan jullie sterk.

6. Hij vindt jou de beste moeder op aarde

En de leukste. En de mooiste. Niet altijd, wel vaak. Jij gelooft hem natuurlijk klakkeloos.

7. Aan de onwennigheden raken jullie gewend en dat maakt jullie sterker dan ooit

Opvoeden kent geen handboek. Het is een soort Pax-kast tekening van de Ikea. Nog nooit één ontworpen of in elkaar gezet, alleen jullie gaan ervan uit dat er straks een solide eindresultaat staat. Dat is nou ouderschap.

8. Hij heeft je nog nooit zo dapper gezien als tijdens de bevalling

Jullie gaan door pieken en door dalen, maar jullie wederzijds respect is gegroeid vanaf de bevalling. Zijn fijngeknepen hand, de washanden die hij elke minuut wist te verversen (‘maar ik wil niet dat je weggaat!’) en zijn algehele aanwezigheid waren fijner dan ooit. En hij? Hij heeft meer bewondering voor de vrouw ontwikkeld dan ooit.

9. ‘Ik’ wordt ‘wij’ en dat is de grootste uitdaging in een relatie

Dag vogelvrij bestaan! Dacht je even weg te kunnen sneaken ‘s avonds om alleen te zijn, dan heb je het mis. Zodra de kinderen op bed liggen, zijn jullie wederom op elkaar aangewezen. Tuurlijk moet je af en toe tijd voor jezelf nemen, maar rekening houden met elkaar is toch wel een van de regels van het ouderschap. Daarbij is de puf om überhaupt weg te gaan ‘m helaas zelf gepeerd. En dat is helemaal niet erg, want jullie samenzijn moet je koesteren.

10. Hij heeft eigenaardigheden die hem ‘zichzelf’ maken

Misschien is-ie opeens heel verzorgend, of zegt-ie plots gekke zinnen op een nog gekkere toon. Nooit geweten, maar het maakt ‘m blijkbaar tot wie-ie is. Samen een kind opvoeden maakt ook hem op zijn kwetsbaarst en dat is bijzonder om te zien.

Reageer op artikel:
10 redenen waarom je meer van je man houdt sinds jullie kindje
Sluiten