Claire Easy Peasy
Claire Easy Peasy Eten 25 mei 2016

10 simpele manieren om je kinderen te betrekken bij het koken

Hoe vaak laat jij jouw kids helpen bij het kopen of koken van de maaltijd? Of schiet het er vaak bij in omdat er gewoon te weinig tijd voor is? Het blijft cliché, maar het betrekken van je kinderen en samen koken heeft een positief effect op het eetgedrag. En dat niet alleen, het zorgt ook voor meer zelfvertrouwen bij je kinderen, zeker als je ze (bepaalde onderdelen) écht helemaal zelf laat doen.

Ik kwam een leuk artikel tegen met 10 onderdelen waar je je kind(eren) mee aan de slag kunt laten gaan. De wat oudere kinderen kun je zelfs verantwoordelijk maken voor de hele maaltijd! En heb jij kinderen die dit écht, écht niet leuk vinden? Verzin samen dan een andere manier waarop je toch iets leuks doet rondom het eten. Het filmen van wat jij doet of een mooie foto maken van het uiteindelijke gerecht bijvoorbeeld. Daar komen ze!

[STAP stap=”1″]

Geroosterde boterhammen

Ideaal om mee te beginnen. Een broodje roosteren en beleggen naar keuze. Hmmm…

[STAP stap=”2″]

Dingen afwegen

Kinderen vinden dit superleuk om te doen! En het is meteen ook een klein lesje in rekenen, als je bijvoorbeeld voor minder of meer mensen dan het recept kookt.

[STAP stap=”3″]

Knoflook persen

Heb je er geen? Halen dan! Leuk en veilig voor de kids.

Bron: Cutco

[STAP stap=”4″]

Eigen lunch maken

Kinderen kunnen zelf hun lunch maken (onder toeziend oog).

[STAP stap=”5″]

Rijst of warme granen bereiden

Niet in de pan, maar in een rijstkoker! Het enige wat je de kinderen hoeft te leren is 2:1, ofwel 2 kopjes rijst (of andere granen) en 1 kopje water.

[STAP stap=”6″]

Dingen snijden (niet met een groot scherp mes!)

Maar met een speciale cutter voor kleine handjes. Moet je daar het hele internet voor afstruinen? Het antwoord is nee, gewoon hier te koop bij de Blokker.

[STAP stap=”7″]

Groenten wassen

Kinderen vanaf drie jaar kunnen dit al. Ze leren meteen dat dit de allereerste stap van eten koken is.

[STAP stap=”8″]

Pureren maar!

Lekker prakken en pureren! Maak een bananenbrood of misschien een papje voor de baby?

[STAP stap=”9″]

Maaltijden in een schema zetten

Misschien niet direct koken, maar wel een goede manier om inzicht te geven in de verschillende maaltijden. Wat structuur kan natuurlijk nooit kwaad.

[STAP stap=”10″]

De keuken schoonmaken

Last but not least de keuken opruimen, want dat hoort er zeker ook bij. De kinderen kunnen de tafel opruimen en schoonmaken, spulletjes in de vaatwasser zetten en verpakkingen weggooien.

Helpen je kinderen mee met koken? Laat het hier weten!

Bluebelle is een online platform voor food inspiratie en informatie om je eetpatroon stap-voor- stap gezond(er) te krijgen. Thuishaven van EASY PEASY o.a. bekend van de must-have kookboeken Easy Peasy en Easy Peasy Family. Neem ook eens een kijkje op Bluebelle of Easy Peasy Kids

Reageer op artikel:
10 simpele manieren om je kinderen te betrekken bij het koken
Sluiten