Anne Broekman
Anne Broekman Mind 18 nov 2016

10 slechte gewoontes van vroeger die nu echt niet meer kunnen

Tijdens je eerste vakantie zonder ouders op Texel ontbeet je met paprikachips, en oei, wat maakte je je druk over wat anderen van jou vonden. Slechte pubergewoontes blijven vaak lang plakken. Hoogste tijd om hiermee te breken.

1. Heel veel junkfood eten

Zo’n broodje shoarma smaakt je nog altijd prima, en dat het elke dinsdag pizzadag (twee voor de prijs van één) is bij de snackbar om de hoek is ook wel handig na een lange werkdag. Je lever en nieren zijn er minder blij mee.

11 x gezonde gewoonten van over de hele wereld die je wilt overnemen

2. Relaties met foute mannen

Ja, zo’n bad boy is spannend, stoer en sexy, maar later kom je erachter dat je een partner verdient die trouw is en jou blij en gelukkig maakt. Wegwezen dus: lamzakken, losers en andere ploerten.

3. Wachten op de goedkeuring van anderen

Je kunt niet iedereen tevreden stellen, en waarom zou je dat ook willen? Accepteer jezelf zoals je bent en maak je minder druk om wat anderen van je vinden.

Lees ook: 6 goede gewoontes van gelukkige moeders

4. Nagelbijten

Je begon er op school mee als je gestrest was voor een proefwerk, en nu heb je nog steeds van die afgekloven stompjes. Word je bewust van de momenten waarop je nagelbijt, wat de aanleiding is en vervang het met iets gezonders. Een glas water drinken bijvoorbeeld.

Met deze slechte gewoonten weten Parijse vrouwen ons te inspireren

5. Geld uitgeven dat je niet hebt

Als student stond je continu rood, maar nu je gewoon geld verdient heb je eigenlijk geen excuus meer. Dus hup, de tering naar de nering zetten, zoals oma altijd al zei. En dat was een wijze vrouw.

6. Het ontbijt overslaan

Altijd moest je rennen en vliegen om op tijd in de schoolbanken te zitten, dus ontbijten, daar deed je niet aan. Skip je nog altijd je ontbijt? Niet doen. Een goede bodem in de ochtend zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel en voorkomt snack attacks later op de dag.

7. Alles uitstellen

Begon jij vroeger vaak op het allerlaatste moment met het leren voor je examens, dan is de kans groot dat je nu nog uitstelgedrag vertoont. Maar inmiddels weet je toch ook dat dit vooral stress veroorzaakt? Dus: maak een planning en stick to it.

Wow: 7 opmerkelijke opvoedgewoontes van over de hele wereld

8. Geen zonbescherming gebruiken

Het was een wedstrijdje met je vriendinnen: wie werd er het allerbruinste? Zonnebrandcrème gooide dan alleen maar roet in het eten. En nog steeds vergeet je het vaak, maar wij zeggen twee dingen: huidkanker en rimpels. Goed smeren dus.

9. Jezelf met anderen vergelijken

Vroeger vond je al dat jouw vriendinnen mooier, slimmer en succesvoller waren. Door jezelf continu met anderen te vergelijken, blijf je een ontevreden gevoel houden. Kijk naar wat je wél hebt en benut je eigen, unieke talenten.

Helaas is niet alles zo makkelijk aan- of af te leren. 40 dingen waarvan het me 40 jaar kostte om ze te leren

10. In het verleden blijven hangen

Leer van wat geweest is, verwerk wat verwerkt moet worden en blijf er niet in hangen. The only way is up!

Zo dump je een slechte gewoonte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Openingsbeeld: Brit

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
10 slechte gewoontes van vroeger die nu echt niet meer kunnen
Sluiten