Eva Dusch
Eva Dusch Kids 5 dec 2015
Leestijd: 4 minuten

10 spelletjes, want: in welke volgorde gaan we de cadeautjes uitpakken?!

Gelukkig, de cadeaus zijn binnen. De gedichten geschreven. De surprises geknutseld. Laatste stresspunt: in welke volgorde gaan we de cadeautjes uitpakken?

‘Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje.’ We zijn de kinderschoenen bij de schoorsteen heus niet vergeten hoor, maar wie de avond nog een extra draai wil geven en de spanning flink wil opbouwen, met deze spellen is het geven van cadeaus bijna net zo leuk als het cadeau zelf. Dit wordt lachen, gieren, brullen (of in het ergste geval: huilen).

Op jacht

Middels kleine hints (of cadeautjes) leid je de kinderen door het huis heen op weg naar ‘het grote cadeau’. Verstop bijvoorbeeld in elke kamer een kleine hint of organiseer een hele speurtocht door huis en tuin. Dit kost wel een beetje planmatig en vooral creatief vermogen, maar het is erg sfeerbevorderend.

Maak een rebus

Een eeuwenoud spelletje, maar daarom niet minder leuk. Zeker voor kids! Laat die hersentjes maar even kraken. Als ze een cadeau willen, dan zullen ze ervoor moeten werken ook. En hoe langer het uitgesteld wordt, hoe leuker en spannender het wordt. Samenwerken is natuurlijk toegestaan.

Maak zelf een bordspel

Sinterklaas is ten slotte de feestdag waarop je als familie (of vrienden) samen knus bij elkaar kruipt en spelletjes doet. Verzin zelf een bordspel, bijvoorbeeld een doolhof of plattegrond van de kamer waar het cadeau verstopt ligt, of maak een bestaand spel na. Ook altijd een handige tijdens spellen: de dobbelsteen. Zet elke getal voor een bepaalde actie, bijvoorbeeld:
1 = cadeautje uitzoeken voor jezelf
2 = cadeautje uitzoeken en naar links afgeven
3 = cadeautje bij iemand anders wegnemen
4 = cadeautje uitzoeken en naar rechts afgeven
5 = cadeautje uitzoeken en aan een willekeurige ander geven
6 = cadeautje uitpakken.

Monkey see, monkey do

Maak een lijst van dingen die je kinderen moeten doen om hun cadeautje te bemachtigen. En dan vooral zo gek, grappig en gênant mogelijk natuurlijk. Bijvoorbeeld met een pepernoot op je hoofd rond de tafel lopen en iedereen een pepernoot geven of een handstand tegen de muur.

Raad het lied

Een eenvoudig lied naar keuze wordt in een aantal fragmenten verdeeld. Elk kind krijgt een stuk van dit lied toegewezen terwijl ze staan verspreid door de kamer. Vervolgens zingen ze om de beurt hun eigen stukje van het lied. Iemand anders moet de kinderen daarna in de goede volgorde zetten en zo het liedje weer ‘repareren’. Is dit gelukt? Dat wordt natuurlijk beloond met een cadeau.

Maak een raadsel of quiz

Stel, je wilt je partner een bezoekje aan de spa cadeau geven, geef hem of haar dan raadsels die wijzen op het cadeau zelf. Bedenk leuke vragen en laat bijvoorbeeld de eerste letters van de antwoorden het woord ‘spa’ vormen. Ditzelfde kun je doen bijvoorbeeld bij een uitje naar de dierentuin.

Fopcadeaus

Jaaaa, natuurlijk! Werkt altijd. Plant eerst een aantal zaadjes voor diepe teleurstelling (niet té diep natuurlijk) om vervolgens je kind compleet te verrassen. Hoe beter de aanloop, het glorieuzer je over de eindstreep gaat. Begin met een aantal kleine cadeautjes of frutsels die niet op het verlanglijstje stonden. Maar daarna komt natuurlijk hét cadeau, namelijk dat speciale kleurboek, die glitterschoenen of een game.

De ontdekking

Leg een aantal cadeautjes op een onverwachte plek neer waarvan je weet dat je kids er elke dag kijken of langslopen. Het liefst een plek die past in de dagelijkse routine. Bijvoorbeeld op het nachtkastje, onder het kussen, in een schoen of in de speelkast. Zorg er wel voor dat je het niet zó goed verstopt dat dat het ondergesneeuwd raakt onder andere spullen.

Estafette

Leg alle cadeautjes op tafel, op het vloerkleed in de huiskamer of hang ze op zoals op de afbeelding. Dobbel vervolgens wie er als eerste een pakje mag uitzoeken (meestal de grootste). Is dat cadeautje uitgepakt, dan mag degene van wie dat cadeautje was bepalen welk cadeautje vervolgens aan de beurt is. Dit gaat zo door totdat alle cadeaus zijn uitgepakt.

Biiiingooo!

Of oma en opa er nu wel of niet bij zijn, Bingo is altijd leuk om te spelen. Let op: Dit spel kan soms lang duren, waardoor de kinderen ongeduldig raken of als er nog een heel diner staat te wachten, dan is dit misschien niet de beste keuze.

Welke tactiek pas jij vanavond toe? Laat het ons weten op Facebook!

Kwamen jouw kinderen om in de cadeaus? Steun dan ook eens een initiatief als de Sinterklaasbank >

Als je dan toch het geheim van Sinterklaas moet vertellen…>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
10 spelletjes, want: in welke volgorde gaan we de cadeautjes uitpakken?!
Sluiten