Redactie
Redactie Relatie 12 dec 2014

10 survivaltips voor de single mom tijdens Kerst

De meesten vinden Kerstmis geweldig, anderen hopen dat de dagen zo snel mogelijk voorbij gaan. Kerst staat symbool voor samenzijn, voor het gezinsleven. Alleen is dit voor lang niet iedereen het geval. Neem de single mom.

Er zijn veel mensen alleen. Sowieso veel ouderen, maar er zijn ook een hoop alleenstaande papa’s en mama’s. Het gezin is plots niet meer compleet en de kerstboom optuigen -iets wat jullie samen deden- krijgt een hele andere betekenis. De verdeling van de kerstdagen (eerst dag zijn ouders, tweede dag jouw ouders) verloopt anders. Maar hé, leggen we ook niet een beetje te veel druk op dat hele kerstgedoe. We moeten eten, we moeten mooie cadeaus onder de boom hebben liggen en we moeten het wel gezellig houden, immers met Kerst maak je geen ruzie. Zo overleef je Kerst als single mama en worden het stressvrije, doch leuke dagen.

Vraag om hulp, mocht je dat nodig hebben

We hebben het hier niet over financiële hulp, maar misschien wil je gewoon echt een paar uur alleen zijn. Stel goed met je ex af wanneer de kinderen naar wie gaan en leg dit van tevoren vast. En als er geen ex in het spel is, vraag dan bijvoorbeeld of je moeder/vriendin heel even op wil passen. Het is echt geen teken van zwakte, maar als jij 24/7 met die kinderen bent, kan dat nogal wat van jou vergen. En onthou: een gelukkige ouder, maakt een gelukkig kind.

Wees realistisch

Kerst draait niet om dure diners en excessieve uitgaven voor cadeaus. Heb je €50 euro te besteden voor de Kerstdagen, ga dan een simpele maar lekkere taart bakken met de kids, droog sinaasappelschijfjes en hang die in de kerstboom of versier een kerstkaars. Het gaat niet om een bepaald bedrag, het gaat erom dat jullie het naar je zin hebben.

Zet nieuwe kersttradities op

Vorig jaar waren jullie misschien nog met z’n allen, als je daar nu aan terugdenkt, kun je wel janken! Rustig aan, bedenk samen met je kinderen een nieuwe kersttraditie. Iets wat symbool staat voor jullie Kerst. Ga schaatsen (er zijn nu aardig wat kunstbanen te vinden), maak een speciaal gerecht en geef het een naam (Kerstmandarijntoetje) of knutsel een adventskalender in elkaar.

Wees georganiseerd en op tijd

Als alleenstaande ouder heb je heel veel om handen. Plan daarom alles goed. Koop tijdens het boodschappen doen in de weken ervoor al een aantal dingen voor het ontbijt/lunch/diner en ga in de weer met checklists (voorgerecht voor kerstdiner op school? Check).

Wanneer je kind naar ‘de andere kant’ gaat

Gaat jouw kind naar zijn of haar vader plus zijn nieuwe gezin? Zorg er dan voor dat je kind zich daar veilig voelt en niet een ‘bezoeker’. Geef haar lievelingsspeelgoed of favoriete knuffel mee. Daarbij is het heel belangrijk dat jij je kind geruststelt wat betreft jezelf. Je gaat hem/haar missen, maar je hebt zelf ook leuke dingen in het vooruitzicht. Het is niet de bedoeling dat je kind jouw emoties aantrekt.

Vergelijk jezelf niet

Sta je in de supermarkt of wandel je door de stad? Laat je niet gek maken door ‘happy couples’ met tassen vol lekkers en leuks. Je weet gewoonweg niet hoe het er bij hen thuis aan toegaat, dus je zult nooit een vergelijking kunnen maken. Jij gaat deze Kerst gewoon rocken!

Verwen jezelf

Wie kan er in een fijn huispak een beetje rondbanjeren in de keuken? Juist, jij. Wie kan er uren knuffelen met de kinderen, zonder dat je een felle ‘volwassen’ discussie over de wereld aan het voeren bent? It’s you again. Een stuk zelfgemaakte chocoladetaart eten? Waarom geen twee. Om nog maar te zwijgen over die heerlijke kerstfilms die je ongestoord met je gezin kunt kijken. Leg ook vooral een cadeau onder de kerstboom voor jezelf. ‘Goh, dit boek wilde ik nou net vanavond gaan lezen!’ Met een stuk taart natuurlijk.

Het komt allemaal goed

Het klinkt stom, maar ‘Alles sal reg kom’. Lach, maak er het beste van en zie de leuke kanten van het alleenzijn in. Je hebt meer tijd voor je kinderen en jij rolt lekker je bed in wanneer zij op bed liggen. En misschien heb je wel een hele gezellige avond met vrienden of familie! Ga niet bij de pakken neer zitten.

Organiseer een avond met andere alleenstaanden

Dit kunnen vrienden/familieleden/buren zijn met of zonder kinderen. Hoe meer zielen hoe meer vreugd!

Cadeaus

Er waren tijden dat je kind samen en je partner naar de stad gingen om een cadeau uit te zoeken voor jou. Nu is er even geen papa die hem helpt, tenzij je op goede voet staat met je ex en zijn nieuwe gezin. Geen nood, koop een aantal kleine cadeaus en ga dobbelen! Zorg wel dat er wat kleinigheidjes voor jou tussen zitten. Zo raken de kinderen niet verveeld en doen jullie toch nog aan cadeaus!

Wij zijn erg benieuwd naar verdere tips van alleenstaande ouders. Deel ze met ons, zodat je anderen ook weer een beetje helpt!

Reageer op artikel:
10 survivaltips voor de single mom tijdens Kerst
Sluiten