10 tips om meer uit LinkedIn te halen

Daar zit je dan, je af te vragen waarom LinkedIn toch niet echt je ding is. Het sociale medium was toch bedoeld om een baan te krijgen? Het regent nou niet echt aanbiedingen…

Voilà, dat is precies het probleem. LinkedIn is niet ingericht op passieve gebruikers. Net als eigenlijk alles in je zoektocht naar werk, vraagt het platform van je om actief en aanwezig te zijn voor de beste resultaten. Heb jij er al alles uitgehaald of gebruik je hem eigenlijk alleen om je CV op te slaan?

Hieronder 10 LinkedIn must-do’s:

Deel relevante artikelen met je netwerk (en overweeg om je eigen stukken te delen!)

Facebook en Twitter zijn ideaal om leuke, lichtvoetige, oh zo grappige filmpjes en artikelen met vrienden te delen. LinkedIn is precies de plek waar je eigenlijk hetzelfde doet met content die interessant is voor jouw bedrijfsgroep. Binnenkort kan iedereen op zijn eigen profiel bloggen (is een nieuwe tool). Hierdoor deel je makkelijk details over je nieuwe job, laat je een project zien waar je mee bezig bent of deelt wat professionele inzichten waar je netwerk iets van kan leren.

Schoon je contactenlijst op

Krijg jij continu updates van mensen die er voor jou eigenlijk niet toe doen? Schoon je lijst op! Mensen die je echt lastigvallen kun je sinds kort ook blokkeren. Ga daarvoor naar de pagina van diegene en klik op ‘Block or report’.

Monitor wie jouw pagina ziet en pas het aan

Binnenkort kan iedereen de ‘wie heeft mijn profiel bekeken’-tool gebruiken. Ideaal, want we zijn natuurlijk nieuwsgierig. Ook als je geen Premium account hebt. Je kunt zien hoe gebruikers jou hebben gevonden, en in welke sector ze werken. Zo kun je je pagina aanpassen om meer bezoekers te trekken.

Zo gaat het eruit zien, volgens LinkedIn:

Ga bij groepen om zichtbaarder te worden

LinkedIn zegt dat actieve groepsbezoekers vier keer zoveel profielbezoeken krijgen dan mensen die niet dit gedeelte gebruiken. Volg groepen in jouw beroepsgroep of oude werkgevers en kijk welke discussies er zijn.

Gebruik het ‘Relationship’-tabblad om je contacten bij te houden

Als je graag iemand wilt toevoegen die je persoonlijk niet kent, stuur ze dan een gepersonaliseerd bericht met daarin waarom je graag een connectie met ze wil maken. En waarom het voor jullie beide interessant is. Wanneer je netwerk groeit, is de ‘relationship’-tab handig om te onthouden waar je iemand van kent. Don’t worry, iemand anders kan dit niet zien!

Schrijf aanbevelingen

Vergeet niet om af en toe iemand aan te bevelen. Het maakt je geloofwaardiger en mensen zijn eerder geneigd om ook zo’n positief stukje over jou te schrijven. Verspil je tijd niet aan algemene complimenten, recruiters kijken toch alleen naar specifieke aanraders die to the point zijn.

Gebruik de job listings

Op LinkedIn kun je een hele handige lijst vinden die je kan helpen als je op zoek bent naar een baan of een werknemer. Al je zoektochten zijn privé, dus kijk rustig rond. De website geeft je lijsten met namen gebaseerd op de informatie op jouw profiel, of zoek via zoektermen naar mogelijkheden in je netwerk.

Gebruik een professionele foto en eventueel een persoonlijke URL

Meerdere onderzoeken laten zien dat pagina’s mét een profielfoto het beter doen dan pagina’s zonder. Je foto moet duidelijk zijn, zonder andere mensen erop en passend voor jouw bedrijfstak. Hetzelfde geldt voor je URL. Een aangepaste wordt beter gevonden en staat beter dan eentje met een berg nummers (stel dat je hem wilt delen).

Maak je pagina overzichtelijk

Het slechtste wat je kunt doen, is zorgen dat je pagina één lange lijst is. Stop je informatie in de verschillende vakjes die LinkedIn heeft. De meest interessante en relevante dingen voor jouw sector bovenaan. Bijvoorbeeld: heb je ooit vrijwilligerswerk gedaan? Zet dit dan in het ‘Volunteer Experience & Causes’-gedeelte in plaats van de algemene ‘Experience’-lijst.

Schrijf een samenvatting

Ten slotte: vergeet niet het ‘samenvatting’-blok in te vullen. Het is een eerste indruk van je professionele profiel. Het is ook de perfect plek om wat zoektermen in de zetten zodat zoekmachines zoals Google je makkelijker vinden!

Reageer op artikel:
10 tips om meer uit LinkedIn te halen
Sluiten