10 tips & tricks om vanaf nu minder eten weg te gooien

Wekelijks sleep je kilo’s boodschappen in huis om het gezin draaiende te houden. Logisch dat er dan regelmatig vergeten etenswaren in de prullenbak verdwijnen. Altijd maar alle left overs weggooien is zonde. Kijk daarom even naar de tips hieronder!

Voedselverspilling is de laatste tijd een hot topic in het nieuws. Laatst nog, toen Frankrijk supermarkten verbood eetbaar voedsel weg te gooien. Hiermee dwingen ze hen om afgedankt eetbaar voedsel te doneren aan een goed doel of te gebruiken voor dierenvoeding. Geen gek idee, wanneer je weet dat in 2013 alleen in Nederland al de totale hoeveelheid verspilling tussen 1,8 en 2,7 miljoen ton lag. Omgerekend is dat toch een paar keer lekker uit eten (auch!). Maar als we thuis ook allemaal iets efficiënter, en wellicht creatiever, omgaan met ons eten, dan scheelt dat al flink. Je bespaart geld en het is nog beter voor het milieu ook. Hatsa!

[STAP stap=”1″]

Controleer je gebruik en voorraad

Wanneer je weet hoeveel jouw gezin ongeveer consumeert, kun je preciezer boodschappen doen. Bijvoorbeeld: eet je altijd drie van de zes gekochte appels, koop dan nog maar de helft. Controleer daarnaast altijd de voorraadkast en koelkast voordat je boodschappen gaat doen. Zo weet je precies wat je wel en niet moet halen.

[STAP stap=”2″]

Groenten laten doorgroeien

Verdomme, wat gaan die munttakjes snel dood. En je wilt niet dat een basilicumplantje jou dwingt om vier keer per week pasta te moeten eten. Maar wat velen niet weten is dat je van die restjes gemakkelijk nieuwe groentes kunt kweken! Een leuk karweitje om met de kinderen te doen en meer biologisch verantwoord kan het bijna niet. Hoe dat werkt, lees je hier.

[STAP stap=”3″]

Nee, boodschappenlijstjes zijn geen onzin

Ga jij vaak zonder boodschappenlijstje inkopen doen? Het schijnt dat deze consumenten 40% meer weggooien dan de kopers die zich trouw aan het lijstje houden. Zonder boodschappenlijstje is de verleiding om ruim in te kopen een stuk groter. Geen risico lopen? Schrijf een boodschappenlijstje met de hoeveelheden erbij. Gewoon op een papiertje, op je smartphone of met een foto van je koelkast en/of voorraadkast. Denk er bijvoorbeeld ook aan dat sommigen groenten erg slinken (spinazie) en andere etenswaren zoals rijst en brood juist toenemen in hoeveelheid.

[STAP stap=”4″]

Maak een weekplanning

Vooral met een druk en hectisch huishouden is dit heel erg handig. Scheelt je een hoop last minute (denk)werk en extra bezoekjes aan de supermarkt.

[STAP stap=”5″]

Zorg dat je de basisbenodigdheden in huis hebt

Of je nu de Schijf van Vijf gebruikt of je eigen gezonde verstand, we weten allemaal welke producten nodig zijn om gezond te blijven. Denk aan volkorenbrood, rijst, groente en fruit. Laat vlees, vis en zuivel daarentegen wat vaker staan.

Bron: iStock

[STAP stap=”6″]

Richt je koelkast goed in

Overzicht scheelt een hele hoop. Gebruik het FIFO-systeem: first in, first out. Leg achterin alle producten die langer houdbaar zijn (waar je dus minder naar hoeft te kijken) en vooraan alle aangebroken producten, zoals melk en vleeswaren. Of plak desnoods kleine fluorescerende stickertjes op etenswaren die je snel moet opeten.

[STAP stap=”7″]

Kook de goede hoeveelheden

Eten weggooien is vaak ook een gevolg van te veel eten maken. Hoeveelheden verkeerd inschatten gebeurt vooral bij producten als aardappelen, pasta en rijst omdat ze in gedroogde vorm weinig lijken, maar eenmaal aan de kook zetten ze uit. Tip: gebruik een maatbeker, weegschaal of een handige tool zoals Eetmaatje. Toch te veel gekookt? Hierbij tips om veilig om te gaan met kliekjes.

[STAP stap=”8″]

Gebruik restjes creatief

In de Albert Heijn app kun je bijvoorbeeld aangeven welke restjes je nog over hebt waarna er vervolgens een aantal gerechten worden genoemd ter suggesties. Maar net zo makkelijk bedenk je zelf iets, zoals een lekkere ovenschotel of kijk eens op kliekipedia.

[STAP stap=”9″]

Versoepel de THT-datum

Gooi jij alles strikt weg op de houdbaarheidsdatum? Of raak je in paniek als iets over de datum is? Nergens voor nodig. Wanneer we hier iets soepeler mee omgaan, kan dit tot 14kg aan verspild voedsel per persoon schelen.

[STAP stap=”10″]

Doe het in de vriezer

Invriezen is één van de beste methoden om eten lang te kunnen bewaren. Gekoeld bewaren is vooral belangrijk bij zuivel, vlees en groenten. Door producten te bewaren op 4°C, wordt de levensduur verlengd of behouden. Check meteen even de temperatuur van je koelkast!

11 simpele tips om goedkoper lekker te eten>

Artikel in samenwerking met Het Voedingscentrum

Reageer op artikel:
10 tips & tricks om vanaf nu minder eten weg te gooien
Sluiten