Redactie
Redactie Kids 21 apr 2015

10 tips voor een opvoeding waar je kind je later dankbaar voor is

Een perfecte opvoeding bestaat gewoonweg niet. Je weet hoe je het wil, maar soms is je geduld op en laat je je gaan. Het overkomt ons allemaal weleens, alleen je wil je kind wel een fatsoenlijke opvoeding meegeven, waar hij of zij je later dankbaar voor is.

Je wil niet zo’n gefrustreerde moeder worden, die er alles aan doet om het perfecte kind te kneden. Perfectie bestaat niet en je wil zelf ook nog een beetje een leven hebben. Wanneer je voor het eerst moeder wordt, kom je in een rollercoaster van onzekerheden, emoties en vragen terecht.

Een goede opvoeding

Deze tips helpen je om kalm te blijven en om een fatsoenlijk kind de wereld in te sturen, waar je kroost later veel baat bij heeft!

1. Rust, reinheid, regelmaat

‘Pff, komt oma weer’, hoor ik je denken. Toch zijn deze drie magische woorden cruciaal in een opvoeding. Je wil geen kind dat moe is, uitgeput. Hier worden kinderen geen leukere mensen door. Een kind heeft baat bij een goede, stabiele nachtrust, een hygiënische omgeving en een veilige thuishaven.

Spiritueel opvoeden, hoe doe je dat? (deel 1/2)

2. Hou op met vergelijken

Wat andere moeders doen, dat zal je een worst wezen. Je moederinstinct helpt je door het opvoedingstraject heen. En dat moeder X van het schoolplein er altijd tiptop uitziet en ook nog eens een kind heeft wat altijd ‘ja meneer’, ‘nee mevrouw’ en ‘dank u wel’ zegt, dat is dan maar gewoon zo. Jij doet het op jouw manier, punt.

3. Opvoeden is nou eenmaal niet makkelijk

We krijgen er geen les over op school. We kijken naar onze ouders, maar met hen zijn we het ook niet altijd eens. En niets is zo onvoorspelbaar als het moederschap. Dus ja, dat maakt het niet altijd even makkelijk. Dat weet je, dus let it go.

4. Wees consistent

Het allermoeilijkste wat er is, maar toch is het ‘t proberen waard! Even doorbijten dus, want kinderen weten dondersgoed hoe ze een spelletje moeten spelen.

Moet je als ouder negatieve emoties verbergen voor je kind?

5. Geef je kind een gevoel van verantwoordelijkheid

Laat ze hun speelgoed opruimen, laat ze de tafel dekken en vraag of ze hun bed kunnen opmaken. Door dit er al vroeg in te prenten, zullen ze een verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen. Sta jij later in ieder geval niet in een ontplofte studentenkamer met lege pizzadozen en omgevallen bierflesjes.

Of nou ja, laten we gewoon voor nu even indenken dat we dan in een fris ruikende, opgeruimde kamer staan. Al met al: zorg er voor dat je hun effort waardeert, ook al doen ze het niet altijd even goed. De moeite die ze doen, is vaak genoeg. Anders ga je teveel leunen op perfectionisme. En dat wil je niet.

6. Laat ze het zelf doen

En laat ze dus ook fouten maken. Je kunt niet alles voorkauwen en doordat ze zelf een oplossing moeten vinden, leren ze handelen in dergelijke situaties. Niet geleerd voor een proefwerk, omdat jij niet achter zijn of haar broek hebt gezeten? Jammer dan, dan halen ze maar een keer een onvoldoende. Volgende keer zullen ze leren. Hun zelfdiscipline wordt daarmee ook gelijk op de proef gesteld.

7. Neem de dag zoals-ie komt

Zit je dan, met een gillend kind voor je die z’n schoenen niet aan wil trekken. Je hebt haast en het enige wat je nu wil, is dat er geluisterd wordt. Hup, kind de auto in (zonder schoenen, want dan maar zo) en naar je afspraak. Blijken de stoplichten ook nog eens op rood te staan. Je kunt wel janken. Zet je erover heen en accepteer het moment. Morgen weer een dag. Het leven gaat nou eenmaal zo.

Zo ga je om met je pittige peuter

8. Relax

Als je het jezelf zo comfortabel maakt (lees: de moederstress niet laten overheersen), word je een stuk meer ontspannen. In de meeste gevallen heeft niemand last van de stressvolle situatie behalve jijzelf.

Neem nou het feit dat je pasgeboren baby een giga poepluier heeft. Er blijkt geen verschoontafel te zijn, dus je wurmt je met gespannen schouders op de grond van een wc. Chill honey, niemand ziet je daar en niemand heeft last van je. Het overkomt iedere moeder, dus je kunt maar beter rustig blijven.

En wanneer je rust uitstraalt, zal je kind dat automatisch ook doen. Best makkelijk, dat opvoeden.

8 tips om een vriendelijk kind op te voeden

9. Laat je kind doen waar hij of zij goed in is

Blijkt jouw kind een enorm talent te hebben voor dans? Zet hem of haar dan niet op tennis, omdat jij graag tennist. Tekent jouw kind graag? Kijk dan eens of er een speciale cursus is, waarmee-ie z’n talenten nog meer kan ontwikkelen. Het is niet de bedoeling dat je talenten negeert, maar juist stimuleert! Een kind die iets doet wat-ie leuk vindt, is een gelukkig kind.

10. Leer ze optimistisch te zijn

Ook al ben je zelf misschien af en toe de grumpy cat, het is belangrijk om ze te leren de positieve dingen te waarderen. Wees wel realistisch, want het leven is natuurlijk niet altijd even rooskleurig.

Dit zijn fouten die elke ouder wel eens maakt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
10 tips voor een opvoeding waar je kind je later dankbaar voor is
Sluiten