Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Body 20 feb 2015

10 tips voor wanneer je ontevreden bent over je werk

Facebook-en onder werktijd en na drie uur de minuten van de klok kijken. Op vrijdag kun je niet wachten op het weekend en elke zondag heb je een rot humeur, omdat je weet dat je weer bijna aan het werk moet. Iedereen heeft wel eens zo’n fase, maar wat als deze fase wel héél lang duurt? Dan is er iets mis en moet je stappen ondernemen.

Deze tips kunnen je daarbij helpen.

1. Vraag om meer

Zeker als het je eerste of tweede baan is, kan het zo zijn dat het werk niet uitdagend genoeg is. Knoop een gesprek aan met je meerdere en ga op zoek naar meer verantwoordelijkheid binnen je huidige functie. Kom zelf met ideeën en laat zien dat je gemotiveerd bent.

2. Ga eens koffie drinken

Niet alleen natuurlijk, maar met een collega. Vraag advies! Voor jou zal het voelen alsof je hem/haar lastig valt, maar geloof ons, diegene is alleen maar gevleid.

3. Ga op vakantie

Je kunt nooit helemaal zeker weten of je werk de reden is van je problemen. Ga even weg uit de dagelijkse sleur, neem de tijd om jezelf af te vragen ‘hoe leuk vind ik mijn leven buiten werk om?’.

4. Netwerken

Join een community op internet of in het echte leven. Kijk eens naar andere bedrijven binnen jouw beroepsveld. Hoe meer mensen je kent, hoe meer kansen je krijgt.

5. Lijstjes maken

Schrijf op wat je wel en niet leuk vindt om te doen op je werk. Misschien is het wel een collega die je niet zo leuk vindt of staan de opdrachten na vijf uur je tegen. Door lijstjes te maken krijg je inzicht en kun je bijvoorbeeld beginnen met vervelende taken. Heb je die mooi gehad!

6. Leer iets nieuws

Doe een cursus! Staat niet alleen goed op je cv, maar reken maar dat jij er ook een goed gevoel van krijgt.

7. Vraag naar je toekomst

Sommige banen zijn opstapjes en andere banen hebben een doodlopend einde. Aan je baas vragen hoe jouw toekomst in het bedrijf er uitziet is echt niet gek. Bedenk, voor je het gesprek in gaat, hoe jouw kwaliteiten kunnen bijdragen aan een succesvol bedrijf.

8. Ga op zoek naar iets anders

Heb je na deze stappen nog steeds het idee dat je niet op je plek zit? Kijk dan verder. Je hoeft echt niet meteen je baan op te zeggen.

9. Vergelijk jezelf niet met anderen

Jij bent niet je collega, wie zegt dat hij/zij zo perfect is? Niemand neemt dezelfde weg en een droombaan komt nooit zomaar aanvliegen. Blijf met beide benen op de grond en realiseer je dat fouten maken niet erg is. Van iedere fout leer je!

10. Bekijk het ‘grotere plaatje’

Draag je iets bij aan de samenleving? Dit is één van de belangrijkste vragen als het gaat over hoe tevreden je bent over je werk. Heb je het gevoel dat je werk weinig ‘nut’ heeft, dan is het misschien tijd om op te stappen. Wat zou je doen als geld geen issue was? Ga op zoek naar werk waar je echt enthousiast van wordt, maar blijf wel realistisch en werk er hard voor.

Hang je niet lekker in je vel en neemt dit steeds grotere proporties aan? Lees dan eens dit stuk over depressie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
10 tips voor wanneer je ontevreden bent over je werk
Sluiten