Sophie Nortier
Sophie Nortier Zwanger 18 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

10 voedingsmiddelen die je vruchtbaarheid kunnen bevorderen

Zwanger worden, sommigen gebeurt het in een oogwenk, anderen moeten er wat meer voor doen om de vruchtbaarheid een boost te geven. In welke groep jij ook valt, het is altijd verstandig om je voedingspatroon aan te passen.

Zo is het een goed idee om frisdrank, fastfood en andere ongezonde producten te laten staan. Maar wist je dat er ook voedingsmiddelen zijn die een positief effect kunnen hebben op je vruchtbaarheid?

10x voeding die vruchtbaarheid bevordert

Dit zijn tien voedingsmiddelen die je wat vaker kunt eten als je probeert zwanger te worden:

Zaden

Zaden als lijnzaad, chiazaad en hennepzaad kunnen bijdragen aan een betere vruchtbaarheid vanwege de omega 3-vetzuren die ze bevatten. Diverse onderzoeken hebben vastgesteld dat omega 3 de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen kan verhogen. Voeg de zaden toe als topping aan een salade, smoothie, havermout of yoghurt.

Gevogelte

Als je zwanger wilt worden, is het een goed idee om vaker kip of kalkoen op het menu te zetten. Gevogelte kan namelijk de vruchtbaarheid van vrouwen ondersteunen. Daarnaast kan het zorgen voor een betere spermakwaliteit bij mannen.

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn rijk aan foliumzuur, wat ze tot een uitstekend voedingsmiddel maakt voor iedereen met een kinderwens. De B-vitamine is namelijk niet alleen belangrijk voor de gezonde ontwikkeling van het ongeboren kind, maar heeft eveneens een positief effect op de vruchtbaarheid.

Strooi zonnebloempitten over salades of probeer eens zonnebloempittenboter op een gezonde cracker van noten, zaden en pitten.

Dit zegt je menstruatie over jouw vruchtbaarheid

Vette vis

Vette vis bevat diverse voedingsstoffen met een positief effect op de vruchtbaarheid. Om precies te zijn: omega 3-vetzuren, vitamine B12 én vitamine D. Vooral omega-3 vetzuren kunnen een positief effect hebben op de vruchtbaarheid van vrouwen.

Vitamine D kan helpen om de menstruatiefrequentie te verbeteren en voor een betere kwaliteit sperma zorgen. Om optimaal van het gunstige effect van vette vis te profiteren, kies je het beste voor vis met het minste kwik. Denk aan sardines, makreel, haring, forel en zalm.

Walnoten

Walnoten zijn niet alleen goed voor je brein, maar ook voor je vruchtbaarheid. Ze bevatten namelijk behoorlijk wat omega 3-vetzuren.

Volle granen

Volle granen kunnen de vruchtbaarheid bevorderen bij vrouwen en zorgen voor een betere spermakwaliteit bij mannen. Granen als tarwe en spelt bevatten echter ook veel koolhydraten. Daardoor zijn ze niet zo’n goed idee als je overgewicht hebt en wilt afvallen om de kans op een zwangerschap te vergroten.

Havermout is een goed alternatief als je zwanger wilt worden en gezond wil afvallen. Deze graansoort bevat namelijk koolhydraten die goed voor je zijn.

Deze zes factoren kunnen van invloed zijn op je vruchtbaarheid

Pistachenoten

Houd je van pistachenoten? Ze zijn supergoed als je zwanger wilt worden, want ze bevatten behoorlijk wat omega 3, dat de vruchtbaarheid ondersteunt.

Groenten & fruit

Groenten en fruit zijn altijd een goed idee en helemaal als je je vruchtbaarheid wilt verhogen. Er is namelijk een duidelijk verband tussen deze natuurproducten en een betere vruchtbaarheid bij vrouwen. Bij mannen zou de spermakwaliteit verbeteren door het eten van groenten en fruit.

Vooral groene bladgroenten bevatten veel foliumzuur, waarvan bekend is dat dit de vruchtbaarheid kan bevorderen. Een vrucht als ananas levert veel antioxidanten die de spermakwaliteit kunnen verbeteren bij mannen die een vruchtbaarheidsbehandeling volgen.

Soja

Soja is rijk aan foliumzuur en dat is gunstig als je zwanger wilt worden. De peulvrucht lijkt vooral een gunstig effect te hebben op de vruchtbaarheid van vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan.

Zeevruchten

Uit onderzoek blijkt dat koppels die meer zeevruchten eten, eerder zwanger zijn dan mensen die zelden zeevruchten op het menu hebben. Vooral mosselen zijn rijk aan vitamine B12, dat een gunstig effect heeft op de vruchtbaarheid van zowel vrouwen als mannen. Alle reden dus om deze en andere zeevruchten in je eetpatroon op te nemen.

Deze gastblog is geschreven door Annemiek Shresta van Puur Figuur.

Babydieet: kan voeding helpen het geslacht van je kind te bepalen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
10 voedingsmiddelen die je vruchtbaarheid kunnen bevorderen
Sluiten