Redactie
Redactie Eten 30 mei 2016

10 x de leukste koffieplekken mét kinderen in Amsterdam

Over een paar dagen verruilen we het Afrikaanse continent voor het Nederlandse: het is weer tijd voor de jaarlijkse ‘zomervakantie’ in de Lage Landen. Of ik m’n bikini moet inpakken valt nog te bezien, maar weinig nieuws daar.

Wat wel (soort van) nieuw is, is dat dit de tweede keer is dat we met onze dochter komen. En dat betekende vorig jaar een geheel nieuwe wereld die voor me openging: ineens bevond ik mezelf in speeltuinen, geitenboerderijen en andere kindvriendelijke plekken waar ik voorheen het bestaan niet van kende.

Ergens in mij zit nog altijd dat FOMO-type dat graag op de leuke, semi-hippe plekken geweest wil zijn. Laat dat maar over aan Tsjadrik Muizelaar (40) – ‘s avonds kok bij Saskia’s Huiskamerrestaurant in Amsterdam, en overdag speurend naar de leukste kindvriendelijke plekken om koffie te drinken in Amsterdam. Onder toeziend oog van 1,5 jaar oude dochter Niene, die overal de speelhoeken, kleurplaten en (kinder)menu’s test. ‘Je moet toch wat, als je met z’n drietjes op 55m2 in Oud-West woont,’ aldus Tsjadrik. Waar hij vroeger vooral middagen besteedde om liggend op de bank sport te kijken, trekt hij er nu elke dag met Niene op uit, zoekend naar nieuwe kinderkoffieparadijsje.

[STAP stap=”1″]

Pllek, Noord

Bij lekker weer is dit misschien wel het mooiste plekje van Amsterdam: met prachtig uitzicht over het IJ, zittend op een fatboy en écht lekker eten, kijken naar je dochter die steentjes van het ene bekertje naar het andere bekertje transporteert – en dat eindeloos herhaalt. Een goede kindermenukaart maakt het af.

[STAP stap=”2″]

IJ-Kantine, Noord

‘Bootje bootje bootje!’ Elke dag wil Niene wel met de boot naar Noord. Specifieker: naar de IJ-Kantine. ‘Spelen is een bezigheid die men niet ernstig genoeg kan nemen’, luidt de tekst bij de kinderhoek waar Niene zich uren kan vermaken. En met die stelling zijn we het helemaal eens.

[STAP stap=”3″]

De kleine parade, De Pijp

Een beetje verscholen achter de drukste markt van Nederland – de Albert Cuyp markt – in de Pijp bevindt zich ‘De kleine parade’. Een favorietje van Niene die zich hier helemaal uit kan leven tijdens de vele workshops die hier worden gegeven. De leukste workshop volgens mijn dochter is zonder twijfel de workshop nagellakken. Tja, het is en blijft een meisje.

[STAP stap=”4″]

Huygens’dok café, Oost

‘Denk groot, denk ruim, denk licht’, zeggen ze bij Huygens. Laat je kleine lekker rondwandelen hier, op ontdekkingstocht en overal vindt ze iets waar ze mee kan én gaat spelen. Misschien een beetje cryptisch, maar geloof me… ‘t komt helemaal goe hier.

[STAP stap=”5″]

Bedford-Stuyvesant, Oost

Deze vinden wij zo leuk omdat het er enorm gezellig uitziet (een knusse huiskamer) en de diversiteit van de mensen die er komen: yuppen die een ontbijtje naar binnen werken, ZZP’ers op hun laptop, de buurman die een koffietje (of biertje) naar binnen slurpt en opa en oma die in de speelhoek op de knietjes met hun kleinkind aan het spelen zijn.

[STAP stap=”6″]

Caffènation, Zuid

We heten natuurlijk niet voor niest Schoffies en KOFFIES: voor de beste koffie in Amsterdam moet je wat mij betreft bij deze meneer uit België zijn. Voor de kleintjes is er meer dan genoeg vermaak en zelfgemaakte ijsthee. Bij mooi weer neem je een koffie-to-go en ga je naar de speeltuin tegenover Caffènation.

[STAP stap=”7″]

Dignita, Zuid

In het chique Oud-Zuid bevindt zich een prachtzaak: Dignita genaamd. Elk gerecht is een lust voor het oog, een feestje op het bord en een prikkeling van de smaakpapillen. En een hele leuke speelhoek met kinderkeukentje, veel potten en pannen voor het ultieme kinderplezier. Oh, en de winst van Dignita gaat naar een goed doel!

[STAP stap=”8″]

Burgerij, Centrum

Gaan burgers en kinderen samen? Volgens Niene wel! En terecht, want ze toveren bij Burgerij een speciale kinderburger tevoorschijn. Als het buikje rond is gegeten kan ze die lekker rustig verteren in de speelhoek (en neemt papa nog een hap van zijn eigen burger).

[STAP stap=”9″]

Belcampo, West

Gelegen in het superhippe ‘de Hallen’ is Belcampo the place to be. Tussen al het volk dat niet vies is van het nodige ‘zien en gezien worden’ is dit een lekker rustig, down to earth leescafé met een grote speelhoek. Inmiddels ook ontdekt door veel andere ouders, wat de gezelligheid alleen maar ten goede komt. Lekker samen spelen is het devies.

[STAP stap=”10″]

Wijs West

Een van de meerdere kidsconceptstores in Amsterdam, maar wat Niene betreft de beste omdat de eigenaar een goed verhaal heeft. Net als wij, was ook hij op zoek naar horecagelegenheden om met zijn kind naar toe te gaan. Uit frustratie dat die ene plek onvindbaar bleek, begon hij zelf Wijs West. En met succes, inclusief voorleesochtenden met de naam West Side Story Time.

Meer leuke tips – naast cafées en restaurants ook speelparken en dierentuinen – vind je op Schoffies en Koffies. Ook op Instagram te vinden op @schoffiesenkoffies. Tips zijn altijd welkom!

Waar ga jij graag naartoe (in heel Nederland)? Laat het ons weten!

12 x waarom koffie goed voor je is (hallelujah, ja je leest het goed)>

Reageer op artikel:
10 x de leukste koffieplekken mét kinderen in Amsterdam
Sluiten