Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Kinderen 7 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

10x dingen die je gedaan wil hebben vóór de bevalling

Natuurlijk, een goed voorbereid mens telt voor twee. In geval van een naderende bevalling is deze uitdrukking letterlijk terecht te nemen. Maar laten we niet overdrijven, want het is niet alsof na de bevalling ineens niemand meer voor je naar de drogist kan om luiers te kopen of dat de HEMA de hydrofiele doeken uit de handel neemt. Toch is een beetje voorbereiding niet verkeerd. Deze dingen wil je zeker doen voor de bevalling.

Dingen die je wil doen vóór de bevalling

Helemaal waar, baby’s houden zich niet aan uitgerekende data. En daarom is het absoluut verstandig om een aantal dingen afgevinkt te hebben in de laatste weken voor D-day, wanneer dat ook moge zijn.

1. Slapen

Serieus, lieve mama’s to-be, zeker als het om je eerste kind gaat – met stip op één: pak je rust, slaap een gat in de dag en geniet van het ultieme niets doen.

2. Geboortekaartje ready-to-send

Gewoon, omdat het uiteindelijk toch best een gedoe is om al die adressen bij elkaar te verzamelen, het blijkt dat je man het helemaal niet zo’n leuk idee vindt om een foto van de newborn op de voorkant van het kaartje te hebben en dat lettertype – ja echt – ook voor commotie kan zorgen. Kortom: doe dit niet in de post-bevallingsweek, maar zorg dat je vrijwel alles (op de naam en geboortegegevens als dag, tijdstip en gewicht) al ingevuld hebt in het ontwerp en de adressenlijst keurig ingevoerd in een excelsheetje.

3. Vraag of je moeder, schoonmoeder, zus en/of beste vriendin de agenda een beetje vrijhouden

Heerlijk, die kraamzorg, maar een extra paar liefdevolle handen – al was het maar om de vreugde mee te delen en/of af en toe een ovenschotel in elkaar te draaien – zijn heerlijk. Niet zeven dagen per week, zeker niet, maar af en toe, een beetje in de categorie spontaan-op-afroep-als-het-mag. Voel je vooral niet bezwaard: de vraag zal jubelend in ontvangst genomen worden.

4. Maak nog een paar mooie (buik)foto’s

Omdat het over een paar maanden – weken zelfs – best lastig voor de geest te halen blijkt hoe je er ook alweer uitzag toen je zwanger was.

5. Lees je in (of juist niet)

Hier zijn de meningen over verdeeld. Als je nerveus bent voor wat je te wachten staat, kan het helpen je in te lezen over bevallingen, weeën en ruggenprikken. Immers: kennis is macht. Veel vrouwen voelen zich zelfverzekerder als ze iets meer een beeld hebben van wat er komen gaat. Als je je comfortabel genoeg voelt in een iets meer ‘blanco’ state of mind, houd dat dan vooral zo. Het loopt vaak toch niet zoals in de boekjes staat.

6. Maak een geboorteplan

Althans, het hoeft niet zo uitgebreid als het klinkt, maar het is wel verstandig om je wensen, ge- en verboden vooraf met de verloskundige door te spreken. Dat duidelijk is in welk ziekenhuis je het liefst bevalt (of thuis natuurlijk) en of je wel of niet principieel tegen een ruggenprik bent.

7. Stop met werken

Maar dan ook echt.

8. Ga een avond uit eten met je wederhelft

Al is het een Happy Meal eten bij McDonalds, dat maakt niet uit. Maar gewoon nog een avondje de deur uit met z’n tweeën. Doen. Als je nog puf hebt, plak er een film achteraan. De vroege voorstelling, uiteraard.

9. En met vriendinnen

Just because you can.

10. Nog even over dat vluchtkoffertje…

… hoeft echt niet per se al vanaf week 36 pontifikaal bij de deur klaar te staan. Maar het is wel aan te raden om in ieder geval de inhoud ervan in huis te hebben. Lees: een pak luiers, natte doekjes en in ieder geval een pakje voor de eerste dag. En vooruit, een pakje voor dag twee en drie. En zoogkompressen. En… nou ja, leg maar gewoon van alles klaar, je merkt tegen die tijd wel of je het nodig hebt.

Wow, dit neemt een verloskundige allemaal mee naar een thuisbevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme