Redactie
Redactie Kids 12 aug 2014

10 x vragen die iedereen googled bij een zwangerschap

Picture this: je wil zwanger worden of bent het misschien al. De vragen, twijfels en verbazingen vliegen je om de oren. ‘M’n borsten doen pijn, ben ik zwanger?’ ‘Welk wondermiddel helpt er tegen maagzuur?’ Welnu, vragen die je vast weleens gegoogled hebt rondom je zwangerschap.

Toegegeven, vroeger was er geen internet en moesten we het doen met informatie van onze moeders of, misschien wel, oma’s. Tegenwoordig grijpen we grif naar onze telefoons, laptops of andere deviezen, waar buddy ‘Google’ op onze prangende vragen zit te wachten. Zie hier: 10 onzekerheden die à la minute geklaard worden.

1. Hoe bereken je je ovulatie?

Kernwoorden: ovulatie, berekenen, wanneer seks, zwanger worden.

Wellicht dat je net met anticonceptie bent gestopt en je natuurlijke cyclus z’n weg nog moet vinden. Als-ie eenmaal gesetteld is, is het wel zo handig als je een beetje een idee krijgt wanneer je vruchtbare hoogtepunt is.

Wat zegt Google? Het blijkt knap lastig te zijn om je ovulatie te berekenen als je een onregelmatige cyclus hebt (hallo, 20% van de vrouwelijke bevolking!). Maar gelukkig is daar de ovulatie calculator.

2. Hoe herken je een ovulatie?

Kernwoorden: ovulatie, herkennen, hoe voelt ovulatie, hoe merk je ovulatie, symptomen.

Er zijn vrouwen die hun ovulatie opmerken. Nu heb ik dat nooit gemerkt, omdat mijn cyclus zo onregelmatig is als een ruig berglandschap. Toch werd ik toch wel nieuwsgierig of er duidelijke symptomen waren. Ja, die blijken er te zijn. Zegt Google.

Wat zegt Google? Hij liet ons weten dat het cervixslijm verandert. Dat je er draden van kunt trekken (ehm…). Dat je lichaamstemperatuur met 0,2 graden stijgt, vlak na de eisprong (sleutels? Check. Agenda? Check. Thermometer? Check). Dat je libido behoorlijk stijgt. En dat je weleens een dag lang last kunt hebben van snerpende ovulatiepijnen.

3. Wat zijn de eerste symptomen van een zwangerschap?

Kernwoorden: eerste symptomen, zwanger, zwangerschap, verschijnselen, ik maak mezelf gek

Het komt allemaal op hetzelfde neer. Google zegt het ook: ‘focus je niet te veel op het zwanger willen worden, dan maak je jezelf alleen maar gek.’ True that. Alleen zo werkt het dus niet in de praktijk, hè? Bij elke steek (‘ja, zwanger!’), vieze geur (‘lief, die biefstuk stinkt opeens echt!’) of emotionele uitspatting (‘dat heb ik anders nooit’) voel je je enorm zwanger, totdat de test het tegendeel bewijst. Wij zetten even de symptomen op een rijtje. Volgens Google:

1. Ben je misselijk
2. Ben je sneller moe
3. Heb je hoofdpijn
4. Zijn je borsten gevoeliger dan normaal
5. Moet je vaker plassen
6. Ben je emotioneler dan normaal
7. Heb je een zeurende pijn in je onderbuik

4. Moeheid, ik verzoek je om onmiddellijk te verdwijnen. Voorgoed.

Kernwoorden: moe, moeheid, vermoeid, periode, zwangerschap, wanneer gaat het over.

Ja, een moeheid als deze is ongekend. Die eerste paar maanden heb je complete televisieseries gemist, is je wekker de beste raadgever en is koken geen optie.

Wat zegt Google? Het komt er vooral op neer dat je doodmoe bent. Dat je de volgende morgen net zo moe (zo niet moeier) wakker wordt als de avond ervoor en dat de moeheid na de eerste drie maanden afneemt. Dit betekent in ieder geval niet meer met je hoofd naast je toetsenbord hoeft te slapen.

5. Babynamen

Kernwoorden: babynamen, klassieke babynamen, hippe babynamen, top tien babynamen, jongen, meisje, bijzondere namen.

Rond een maandje of vijf ontstaat er een enorme behoefte om dé naam van je kind te vinden. Eerst denk je daar nog wat luchtig over (dat is óók een leuke naam!), maar plots wordt het bloedserieus.

Wat zegt Google? Er zijn tientallen sites te vinden over babynamen. Ze hebben zo hun eigen uitblinkers (‘unieke namen’ bijvoorbeeld) en er zijn zelfs heuse namenapps.

6. Wat heb ik nodig als de baby er is?

Kernwoorden: babybenodigdheden, babyuitzet, checklist baby.

Je wordt overspoeld met informatie omtrent een babyuitzet. Eerst heb je geen idee waar hydrofielluiers voor dienen, dan heb je er opeens 20 (is dat wel genoeg?).

Wat zegt Google? Er zijn aardig wat checklists te vinden, dus kies er één uit die overzichtelijk is. Laat je niet overdonderen door aantallen. No stress, als de baby er eenmaal is en je blijkt nog iets te missen, dan kan er altijd iemand even naar de drogist lopen.

7. Hoe zit het met seks tijdens de zwangerschap?

Kernwoorden: seks, zwanger, tijdens zwangerschap.

De eerste paar maanden ben je blij als je in bed ligt. Rustig, alleen, zonder poespas. Dan breekt er een periode aan waarin het libido de overhand neemt. Alleen, is het wel zo verstandig, seks tijdens de zwangerschap?

Wat zegt Google? Goed nieuws: seks tijdens de zwangerschap is goed. Het houdt je bekken soepel en sterk en er schijnen weinig gevaarlijke gevolgen aan vast te zitten. Of je er ook altijd zin in hebt, dat is een andere vraag.

8. Welke soorten pijnbestrijding zijn er tijdens een bevalling?

Kernwoorden: pijnbestrijding, bevalling, pijnstilling, help me out.

Dat het geen prettig gevoel is dat bevallen, daar zijn we ons van bewust. Mocht je op het moment suprême besluiten om voor pijnstilling te gaan, dan kan dat.

Wat zegt Google? Tijdens een bevalling moet je het jezelf zo comfortabel mogelijk maken (ahuh…),waarbij pijnbestrijding kan helpen. Voor thuisbevallingen zijn er manieren om met de pijn om te gaan. Zo kun je kiezen voor ‘hypnose’ of ‘acupunctuur’. De befaamde ‘ruggenprik’ of het ‘Remifentanil infuus’ zijn alleen in ziekenhuizen aanwezig.

9. Welke voedingsmiddelen kunnen weeën opwekken?

Kernwoorden: weeën opwekken, voedingsmiddelen, etenswaren, get it over with.

De laatste week van de zwangerschap is voor veel vrouwen een uitputtingsslag. De verloskundige zegt dat je je rust moet nemen, maar tegelijkertijd moet je nog zoveel doen. Met bijbehorende buik van twintig kilo. Daarom ga je googelen naar weeënopwekkers.

Wat zegt Google? Google vindt het maar onzin, dat wee-opwekkende gedoe. Mocht je er toch heilig van overtuigd zijn dat het werkt? Ga dan voor een ananashart, een lekker glas Bitter Lemon of een kruidige Babi Ketjap Pedis.

10. Wat mag ik nemen tegen maagzuur?

Kernwoorden: maagzuur, zwangerschap, middel, ik wil dat het nu verdwijnt.

Je kunt hier kort of lang over zijn, maar ik kom graag even to the point wat maagzuur betreft. Maagzuur tijdens je zwangerschap is verschrikkelijk. Het zal in het dagelijks leven ook geen pretje zijn, maar ik deed er werkelijk alles aan om mijn maagzuurgolven in bedwang te houden. Er hielp maar één ding.

Wat zegt Google? Er wordt gesproken over kamillethee, vanillevla en slapen op je linkerzij. Bij mij hielp er maar één ding. Dat was Gaviscon. Met Rennie heb ik het geprobeerd, ik wilde immers iedereen een kans geven, maar het was tevergeefs. Gaviscon heeft me bijgestaan, niet in tabletvorm, maar als drankje. Nogmaals bedankt hiervoor. Je was mijn redding.

Waar heb jij weleens op gegoogled? Laat het ons weten via de Famme Facebookpagina.

Reageer op artikel:
10 x vragen die iedereen googled bij een zwangerschap
Sluiten