Nienke Magnin
Nienke Magnin Persoonlijk 15 mrt 2017

10 situaties waarmee je écht niet moet aankomen bij een tweelingmoeder

Nienke is tweelingmoeder en spreekt uit ervaring dat je dan gewoon even niet in bepaalde situaties terecht moet komen, omdat het je complete tweelingschema in de war schopt. Iets kleins dat in het normale leven misschien irritant is, maar als kersverse tweelingmoeder niet-te-doen.

Toen ik zelf een tijdje geleden een nieuwbakken tweelingmoeder was, had ik een vrij strakke dag- en nachtplanning om mijn ‘sanity’ zoveel mogelijk te bewaren. Als ik om zes uur opstond, kon ik bijvoorbeeld wel douchen, maar als ik het slaapje tussen 6 en half 8 meepakte, kon dat niet meer en zo was mijn hele dag ingedeeld met ‘als dit, dan dit en als dat, dan dat.’ Allemaal vrij overzichtelijk en dus rust in mijn hoofd. Dat laatste was in die eerste weken onontbeerlijk.

Het is natuurlijk druk, maar vooral fantastisch om een tweelingmoeder te zijn

Maar soms werd de rust wreed verstoord. Door een postbode met tien pakketjes voor de buren bijvoorbeeld. Of door één van de volgende tien zaken, die in het normale leven zonder meer als overkomelijk zijn aan te merken, maar met twee pasgeboren (laat staan drie of vier!!) baby’s in je armen en een strakker tijdschema dan een raket die op het punt staat om op de maan te landen, gewoonweg niet te doen zijn.

1. De stroomstoring

Afgezien van hoe lang deze duurt; zeg maar dag tegen met oneindig veel moeite en geduld afgekolfde melk in de vriezer. Tot ziens maaltijden die je moeder en vriendinnen voor je hebben gemaakt om te zorgen dat je nog iets normaals binnenkrijgt die eerste weken. En ook; hé, waarom stopt dat elektrische kolfapparaat opeens, hoe maak ik de kruikjes warm, waarom doet de babyfoon het niet meer en kan ik de flesjes niet meer steriliseren? HELP!

2. Deze lift is buiten gebruik

Heb je net je hele dagplanning omgegooid voor een afspraak op de zevende verdieping van die bank; is de lift kapot. En je dan serieus afvragen of je de wagen met tweeling- en al naar boven zal trekken of met de kindjes in de armen de trappen zal bestijgen om er vervolgens boven achter te komen dat je de luiertas aan de wagen hebt laten hangen. Liften horen te werken. Basta.

3. Ivm een verbouwing…

Is het pad van de supermarkt opeens zo smal dat je er met je wagen niet meer doorheen kan. Daaaaag, vooropgezet plan voor dat uurtje precies tussen twee voedingen en alles wat daarbij hoort door. Een straat die openligt, een weg die is afgesloten; het kan eigenlijk niet, want daar gaat je kostbare tijd.

4. De weekendhobby’s van manlief

Voetbal op zaterdag, roeien op zondag, die wekelijkse kroegavond met je maten. Serieus? Die eerste paar maanden is op de bank voor Studio Sport met een tweeling in je armen echt wel even sport genoeg. Kan mama even bijslapen of douchen, of eten of naar de wc.

5. Een brandalarm (oefening)

Je mag alleen het hoognodige mee naar buiten nemen zegt u? Mezelf en de baby’s dus, enne, tja, eigenlijk ook de wagen, de luiertas, wat extra voeding, de flesjes moesten nog gesteriliseerd, een extra setje kleren, een jasje, een mutsje, eeeeeeh; hoe lang ging die evacuatie precies duren?

6. Elk verzoek om jouw hulp

‘Hé Karin, jij zit toch in je verlof? Zou je dan misschien de verkleedkleding voor de musical van groep 8 even willen naaien?’ Of: ‘Ik zat te denken, jij zit toch maar thuis met die baby’s, kan jij Jeroentje er niet twee dagen bij hebben? Onze oppas is ziek.’

7. (Als je geen borstvoeding geeft); de Nutrilon is uitverkocht

Of massaal opgekocht. En alle andere reguliere babyvoeding ook. ‘Wat zegt u?’ Hoe ver was ook alweer die andere Etos of Kruidvat en haal je dat nog voor de volgende voeding? Help, stress, kan niet, kan gewóón niet.

8. Om aandacht zeurende vriendinnen

‘Je hebt de laatste tijd wel erg weinig tijd voor me.’ ‘Onzin, ik heb juist uren tijd voor je; als jij die baby alvast verschoont, dan voed ik deze, kan jij dan daarna deze overpakken, een tijdje rechtop houden, laten boeren, verschonen en een nieuw setje kleren aandoen? Gezellig he?’

9. Goedbedoeld advies van een niet tweelingmoeder

‘Je zou kunnen proberen om haar gewoon te laten huilen, dan valt ze vanzelf in slaap.’ ‘Ja, dat klopt wel, alleen is baby 2 dan ook weer wakker, en die slaapt net.’ ‘Je kan toch gewoon op een terrasje voeden, met zo’n doek?’ ‘Ja dat kan, maar ik voed ze tegelijk, is niet helemaal relaxed op een terrasje kan ik je vertellen.’ ‘Bij buikkrampjes deed ik mijn baby gewoon in een draagzak en liep met haar rond, viel ze zo in slaap.’ ‘Ja, heel fijn, maar stop jij even twee baby’s in die draagzak op je buik?’

10. Een gebroken arm of been of voet

Simpelweg onmogelijk.

Had ik al gezegd dat ik ze als verse tweelingmoeder bijna allemaal voor mijn kiezen heb gekregen? De gebroken voet gelukkig pas toen ze twee waren, maar ik kan je verzekeren; niet-te-doen.

Er zijn natuurlijk ook tweelingmoeders die altijd super flexibel zijn, deze mama is daar een voorbeeld van.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
10 situaties waarmee je écht niet moet aankomen bij een tweelingmoeder
Sluiten