10 x waarom kinderen van vier fantastisch zijn

Heb je het ook gezien? De eerste aflevering van de documentaire ‘het geheime leven van 4-jarigen’? Is het niet fascinerend om te zien hoe vierjarigen zich als kleine, grote mensjes staande houden in een groep? Hoe onbevangen ze zijn, hoe open en eerlijk?

Vierjarigen zijn toch gewoon fantastisch? En hier zijn tien reden waarom:

1. Die oprechte verwondering

Over alles in de wereld. De koe in de wei, de paddenstoelen in het bos of een vliegtuig in de lucht. Naar alles wordt even gewezen, gezwaaid of gelachen. Hoe kan het leven nu niet fantastisch zijn als je het je levenstaak maakt om een lieveheersbeestje te redden uit een waterplas of als het toppunt van geluk is dat er pannenkoeken op het menu staan. Zorgeloos geluk heet dat en vierjarigen lijken er patent op te hebben.

LEES OOK: 4 levenslessen, die je je vierjarige kan meegeven

2. Een grenzeloze fantasie

Heb je een vierjarige ooit ‘dat kan helemaal niet’ horen uitroepen? Of ‘eenhoorns bestaan niet’? De verbeeldingskracht van vierjarigen is ongekend groot. Als jij een kabouter ziet, zien zij het ook. Van een knipoog van hun favoriete knuffel, tot een dinosaurus bot in de zandbak, vierjarigen geloven wat jij hen vertelt en hun fantasie is grenzeloos. Sinterklaas, de Kerstman en de Paashaas brengen hen in complete vervoering en als Superman, Superwoman, ridder, piraat of prinses hebben ze bovendien een uitstekend toekomstperspectief. Wie wil er nu geen vier meer zijn?

Heb je een vierjarige ooit ‘eenhoorns bestaan niet’ horen uitroepen?

3. Knuffelkont

Van een in een astronautenpak door de kamer racende superheld tot een hoopje slapend geluk in een veel te ruim bed; vierjarigen zijn soms al zó groot en soms nog zó klein. En juist die overgang met haar nieuwe uitdagingen, ervaringen en spannende belevenissen, die soms allemaal nog net even teveel zijn, maakt een vierjarige nog een echte knuffelkont. Een dringende behoefte aan veiligheid en vastigheid in de wereld, die opeens voor hen open ligt. Een dikke, oneindige knuffel van mama of papa. Heerlijk toch?

4. Iedereen is lief

Een vierjarige ziet (meestal) niet het slechte in zaken of mensen. Iedereen is lief en goed en behulpzaam. Er is niets slechts op de wereld, nou ja, hoogstens die stoute krokodil, die een eendje wil opeten, maar daar blijft het dan bij. Een vierjarige hoort geen zorgen te hebben en de natuur heeft bepaald dat een vierjarige daar ook nog niet zo goed bij kan. Bij de ernst van dingen. Gelukkig maar. Hoe minder zorgen, hoe beter. Soms kunnen we nog best wat van vierjarigen leren.

5. Alles is prachtig

De bos paardenbloemen op je keukentafel zeggen genoeg toch? Alles is prachtig; onkruid, een koeienvla en vooral mama. Doe mij nog maar een paar vierjarigen.

Dankjewel voor de prachtige bos… uhm… paardenbloemen

6. Eerlijk is eerlijk

‘Zo mama, die meneer is dik’. Niet zo prettig misschien in het openbaar, maar waarschijnlijk wel waar. Een kind van vier heeft geen enkele reden om zijn of haar observatie voor zich te houden. Waarom zou het? Als niets slecht is of boos of oneerlijk of onecht, waarom het dan niet benoemen? Een kind van vier zegt wat het denkt en denkt wat het zegt. Simpel, open en eerlijk. Hoe bevrijdend kan het leven zijn.

7. Schaamteloos

Van een bloot dansje in de regen tot het luidkeels zingen van ‘drie kleine kleutertjes’ in een stiltecoupé, een vierjarige doet het zonder een blijk van schaamte. Het leven staat voor even voor onuitputtelijke lol, boeren zijn om te gieren en winden de ultieme vorm van vermaak. Het liefst in een soort ski-houding, knieën gebogen, billen achteruit en gassen maar…

8. Mama is de held

Of papa natuurlijk. En opa en oma. Zij kunnen eigenlijk niets fout doen in het leven van een vierjarige. En dus word je bedolven onder kusjes en complimentjes en val je elke dag bijna achterover als er na een lange schooldag van blijdschap letterlijk in je armen wordt gerend. Jij bent de Superheld, Prinses Elsa, Sinterklaas en Koningin van jouw vierjarige tegelijk en bovendien is jouw sterke hand nog even héél hard nodig bij alle spannende momenten. Let op; zo hard nodig ben je echt nog maar even, dus geniet er maar van.

9. De T van tevreden

‘Wil je mama even helpen lieverd?’ ‘Jaaaaaaaaaa!’. Mama helpen is echt het einde en dus staat je vierjarige voordat je het weet met de stofzuiger in zijn handen of met zijn gietertje alle bloemen water te geven. Vervelend klusje? Nee joh, niets is vervelend in het leven van een vierjarige, nou ja, bijna niets dan. Slapen is echt voor baby’s bijvoorbeeld. Maar voor de rest, met een vinger zijn ze al tevreden en als jouw personal assistant bovendien zo trots als een pauw.

10. Een leugentje om bestwil?

Dat kunnen vierjarigen dus niet. Liegen (of jokken) is kansloos en alleen al een poging ertoe is eigenlijk fantastisch om te zien. Die rode wangen, die schuchtere blik. Het is natuurlijk ook maar goed dat ze het niet kunnen, want dan zouden vierjarigen bij lange na niet de ongeschreven bladen zijn, die ze zijn. Met hun voorliefde voor alles wat los en vast zit, hun wondere kijk op de wereld, hun originaliteit, hun fantasie, hun schaamteloosheid en extraverte, open houding. Een grenzeloze liefde voor mama en papa en een bloot dansje in de regen. Een vierjarige is simpelweg fantastisch.

Wil je eens door de ogen van een vierjarige kijken? Deze 4-jarige kreeg een camera en toen gebeurde er dit.

Reageer op artikel:
10 x waarom kinderen van vier fantastisch zijn
Sluiten