Redactie
Redactie Kids 14 feb 2017
Leestijd: 3 minuten

10 x wat je moet weten over het leven met een 2-jarige in de peuterpuberteit

Toen ik drie jaar geleden zwanger was van een dochter, had ik geen idee wat me te wachten stond. Ik weet wel dat iedereen dat zegt, maar ik wist het dus écht niet. Inmiddels is de dochter 2,5 jaar en nét toen ik door dacht te hebben hoe het allemaal werkte, diende enkele maanden geleden een geheel nieuwe levensfase zich aan: de peuterpuberteit.

Lieve mensen, het is allemaal waar: een tweejarige is hondsvermoeiend en intens fantastisch tegelijk. Als je maar rekening houdt met de volgende zaken:

1. ‘Even snel aankleden’ is er niet meer bij

‘Niet dat jurkje, die!’ ‘Niet die schoenen, laarzen aan!’ (ja, ook bij 30 graden). Terwijl het mij over het algemeen niet overmatig veel uitmaakt wat ik aantrek, heeft mijn 2,5 jarige peuter een diepgeworteld gevoel voor mode dat haar elke dag van alles influistert.

2. ‘Even snel’ is er überhaupt niet meer bij

Stiekem was dat natuurlijk eigenlijk best wel handig toen ze nog niet konden lopen, laat staan rennen.

3. Discussies: aan

‘Nee, niet tandenpoetsen’. ‘Jawel, je gaat wel je tanden poetsen’. ‘Nee, mama’. ‘Jawel, schatje’. Enzovoorts, etcetera, veel plezier ermee.

LEES OOK: Herkenbaar? De strijd die ‘tanden poetsen van een peuter’ heet.

4. Als je het niet weet, dan zeg je gewoon ‘nee’

Althans, ik ben er inmiddels achter dat dat moet zijn hoe het in het hoofd van mijn dochter werkt.

5. Je hoeft niets meer te doen

Een lichte nuance is hier op z’n plaats: je moet nog steeds zelf stofzuigen, de afwasmachine inruimen, boodschappen doen en autorijden. Maar alles dat met de peuter te maken heeft, kun je vanaf nu aan haar overlaten: die wil namelijk alles ZELLUF DOEN.

6. Naar bed gaan is niet leuk

Lees vooral #3 en #4 nog even na, want die zijn hier onlosmakelijk mee verbonden. Waar een baby en éénjarige nog wel eens dankbaar kan zijn wanneer ‘ie lekker in bed gelegd wordt, gaat die vlieger voor een tweejarige per definitie niet op. Er is altijd nog wel een puzzel die gemaakt moet worden, een boek dat nog niet uit is, een glas water dat gedronken moet worden of een heel belangrijk verhaal dat verteld moet worden. Alles om het onvermijdelijke slapen uit te stellen.

LEES OOK: 15 situaties waarbij je maar gewoon meegaat in het peutergedrag van je draakje

7. Verhalen van tweejarigen zijn de leukste verhalen die er zijn

Geen discussie over mogelijk: er is niets leukers dan het gebrabbel van een tweejarige, ook al betreft het zeker niet altijd een uiterst coherent betoog. Ik vind het persoonlijk vooral leuk om een en ander pogen te ontcijferen als ik even geen idee heb wat ze in hemelsnaam probeert te zeggen.

8. Tweejarigen slapen uit

Oké, ik weet het, dit geldt misschien niet voor alle tweejarigen, maar die van ons slaapt graag uit sinds ze twee is. Dat betekent dat we haar door de weeks om half 8 wakker moeten maken (ik herhaal: wakker moeten maken) omdat papa en mama toch echt naar kantoor moeten.

9. Een tweejarige vindt knuffelen fijn

Ik houd m’n hart vast, maar het schijnt dat er over een paar jaar een periode aanbreekt waarin ze dat minder gaat willen, of in ieder geval niet per se met mama. Kortom: ik grijp elke kans die ik kan.

10. Het is gewoon echt de leukste leeftijd

Ik weet het, dat zegt elke moeder van elke fase en leeftijd van haar kind, en dat klopt ook. Maar dit artikel gaat over 2-jarigen, en dus is in dit geval dat de leukste fase die er is!

Wat niet wegneemt dat er onherroepelijk situaties zijn waarbij je denkt: ‘Wat moet ik hier nou weer mee?’ Tip: verlaat de kamer! Je kind is namelijk 800 keer vervelender als jij je in dezelfde ruimte bevindt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
10 x wat je moet weten over het leven met een 2-jarige in de peuterpuberteit
Sluiten