Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Kinderen 23 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

10x manieren om je kind te leren wat respect is

Zelfrespect, respect voor ouderen, respect voor onze partner… in de loop van de jaren zul je vast (wellicht door schade en schande) hebben ontdekt wat respect voor jou is gaan betekenen. Misschien was het respect voor je ouders in je pubertijd ver te zoeken, of leerde je pas op latere leeftijd wat het betekent om jezelf te respecteren en grenzen te stellen. Maar hoe laat je je kinderen nu bewust stilstaan bij dit begrip? Wellicht kunnen deze 10 manieren helpen om je kinderen te leren wat respect nu eigenlijk inhoudt.

‘Vroeg geleerd is oud gedaan’ toch? Zo zijn kinderen nooit te jong om stil te staan wat respect nu eigenlijk betekent. Niet alleen respect voor hun ouders, maar ook voor de natuur, voor hun vrienden, en natuurlijk voor henzelf. En hoe kan dat nu beter dan zelf het goede voorbeeld te nemen?

10x manieren om je kind te leren wat respect is

Op deze manieren kun jij het goede voorbeeld geven, en zul je zien dat jouw kind zich (hopelijk) ook respectvol zal gedragen.

1. Respecteer hun mening

Ja, zelfs als dat betekent dat jij je kind met twee verschillende sokken naar buiten laat gaan. Het betekent natuurlijk niet dat jij alles moet doen wat je kind wilt, maar door ze het gevoel te geven dat hun mening er toe doet, leren ze dat het oké is om voor hun eigen ideeën uit te komen.

2. Praat beleefd

Eigenlijk spreekt dit voor zich. Om je kids te leren wat respect is, zul je het goede voorbeeld moeten geven. En hoe geef je nu een beter voorbeeld dan op een beleefde manier te praten? Niet altijd gemakkelijk als je kind staat te treuzelen met z’n schoenveters en jij op tijd op je werk moet zijn. Toch heeft dit een grote bijdrage aan de manier waarop zij zich gerespecteerd voelen.

3. Laat je kind mee beslissen

Onderzoek toont aan dat als kinderen de kans krijgen om een bijdrage te leveren in een beslissing, dit een positief effect heeft op hun persoonlijke ontwikkeling. Natuurlijk gaat het (vooral op jonge leeftijd) nog niet over belangrijke financiële zaken, maar simpele vragen als ‘wat zullen we vanavond eten?’ of ‘welke muziek zullen we in de auto luisteren?’ kunnen al een verschil maken.

Dit is waarom je niet (te vaak) moet schreeuwen tegen je kind

4. Los conflicten op een respectvolle manier op

Hoe ouder ze worden, hoe vaker er conflicten zullen voorvallen. Conflicten hoeven natuurlijk helemaal niet erg te zijn. Belangrijk is wel dat jij je kinderen laat zien dat je ze hoort. Ook al verschillen jullie van mening, luister je wel naar je zoon of dochter, en dit verwacht je natuurlijk ook van hen.

5. Geef de volle aandacht

Misschien kunnen we hier zelf ook nog wat van leren: actief naar iemand luisteren. Leg die telefoon dus even weg, maak oogcontact, en laat de ander merken dat je naar ze luistert. Ook bij onze eigen kinderen leer je zo wat respect is.

6. Breng manieren bij

Het klinkt best logisch: je kind leren om ‘dankjewel’ en ‘alsjeblieft’ te zeggen. Maar denk daarbij ook aan hoe je kinderen leer hun oprechte excuses aan te bieden (als dat nodig is), of hoe zij verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun gedrag.

7. Moedig aan nieuwsgierig te zijn

Gezellig kletsen met je kind.. maar wat als het al snel resulteert in een half uur durende monoloog waar je zoon of dochter ingaat op alle ins & outs van hun nieuwste videogame? Om je kind te leren hoe ze op een respectvolle manier een gesprek kunnen voeren, kun je ze meegeven dat het goed is om vragen te stellen in een gesprek. Zo leren ze interesse in de ander te tonen.

8. Positief roddelen

Roddelen klinkt natuurlijk behoorlijk negatief. In plaats van negatief over een ander te praten kun je stimuleren om juist positief te roddelen. Bijvoorbeeld ‘wat lief van oma, dat ze wist dat blauw jouw lievelingskleur is’ Zo leer je kids om al van jongs af aan op de positieve trekjes van iemand te zien. En eerlijk is eerlijk: ook wij kunnen misschien wel wat leren van positief roddelen.

Zo stuur je jouw kind liefdevol bij

9. Aanspreken op gedrag

Nooit leuk natuurlijk, als je kinderen met hun ogen gaan rollen als je ze aanspreekt op hun gedrag. In plaats van geïrriteerd of boos te worden, kun je uitleggen wat het met je doet als ze zo’n gezichten trekken. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je begrijpt dat het niet leuk is dat ze hun speelgoed moeten opruimen, maar dat het niet nodig is om daarom zo’n vervelende attitude aan te nemen. Leg ze juist uit hoe het op jou overkomt, en hoe kwetsend het voor jou is.

10. Laat ze andere culturen ervaren

En ten slotte: laat ze in aanmerking komen met andere culturen. Dan denk je wellicht meteen aan verre landen met ‘vreemde’ gebruiken, maar ook als je niet in staat bent om te reizen naar het buitenland kun jij voldoende kennis meegeven over andere culturen. Laat ze ander eten proeven, leer ze over het Suikerfeest of bezoek samen een musea. Zo ontwikkelen ze van jongs af aan respect voor iets wat ze niet kennen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme