Eva Dusch
Eva Dusch Persoonlijk 12 jun 2016

10x wetenschappelijk bewijs dat je beste vriend(in) je leven verbetert

Jullie zijn de Carice en Halina in jullie innercircle. En je leven voelt incompleet zonder jouw Rachel Green of Monica Geller aan je zijde. Want het is je BFF die je leven dat gouden randje geeft. Inmiddels ook bewezen door de wetenschap.

Elkaars zinnen afmaken? Check. Samen huilen en schreeuwen? Check. Elkaars wing woman zijn? Check check.
Maar naast gezamenlijke wijnsessies, mannen-spreekuurtjes, opvoed-adviezen, roddelrondes en vele knuffels is je beste vriendin goed voor nog zóveel meer in je leven.

[STAP stap=”1″]

Je beste vriend(in) zorgt voor minder stress

Loop je al de hele week op je tenen en staat je nek vol met rode vlekken? Volgens mij spreken we dan van een gevalletje stress. In dat geval wordt aangeraden om wat tijd door te brengen met je beste vriend(in). Een studie uit 2011 laat namelijk zien dat daardoor je stresslevel daalt en je je beter voelt.

Bron: Buzzfeed

[STAP stap=”2″]

Ze geven je het gevoel ergens bij te horen

Vriendschappen geven je een gevoel van samenhoren, thuiskomen en betekenis. Je band met anderen zorgt voor een blijer en gezonder gevoel. Door je vrienden zie je dat anderen dezelfde onzekerheden en struggles hebben als jij, je bent dus niet alleen. Dat is fijn om te weten.

[STAP stap=”3″]

Ze zijn je perfecte griepbrigade

Oké, meestal zijn het onze partners die de smoothies voor ons maken of ons nog even een kruik toestoppen. Maar pal naast hem staat toch echt onze BFF, want sociale support maakt de klachten echt een stukje minder erg, zo is uit onderzoek gebleken. Ook zou het de risico’s op verkoudheid, ziekten als dementie en symptomen van depressie verkleinen.

[STAP stap=”4″]

Ze verhogen je levensverwachting

The Fountain of Youth kan wel inpakken met jouw beste vriend aan je zijde. Uit een 10-jarige studie uit 2009, gepubliceerd in The Journal of Epidemiology and Community Health, is gebleken dat support van je bestie je levensverwachting verhoogt. Dit komt zeer waarschijnlijk doordat je vrienden een positieve invloed hebben op je levensstijl en je dagelijkse gedrag, aldus de wetenschappers.

[STAP stap=”5″]

Ze dwingen je tot meer zelfacceptatie (en terecht)

Niemand kent je beter dan je beste vriend, inclusief je minder goede kanten. En terwijl jij deze ‘gebreken’ graag gebruikt om jezelf nog meer te bekritiseren of naar beneden te halen, is je vriendin daar om te zeggen wat voor een onzin je uitkraamt. Dat je even normaal moet doen en niet doorhebt wat voor een fantastisch mens voor haar staat. Kortom: een echt goede vriendin boost je zelfvertrouwen. Dit soort support is cruciaal om gevoelens van compassie en liefde te ontwikkelen voor jezelf en de mensen om je heen. Andersom werkt het trouwens ook heel goed: een vriendin helpen of iets terug doen voor haar verhoogt ook je zelfvertrouwen en zelfacceptatie.

[STAP stap=”6″]

Vertrouwde gesprekken tussen jullie verbeteren je gevoel van welzijn

Ga maar na: wie fleurt er niet op van een goed gesprek met een vriendin? Het geeft een gevoel van verbinding, vertrouwen, dankbaarheid en waarschijnlijk wordt er ook nog veel gelachen. Daarvoor zul je af en toe wel je meest breekbare kant moeten laten zien, en dat kan lastig en oncomfortabel zijn, maar volgens onderzoek is het allemaal ten gunste van je gezondheid.

[STAP stap=”7″]

Ze helpen je bij moeilijke beslissingen

Weet je niet wat je moet doen? Of voel je weerstand? Bel je vriendin! Grote kans dat je na het belletje een knoop hebt doorgehakt of al anders tegen de situatie aankijkt. Een studie uit 2008 wijst namelijk uit dat een vriendin in de buurt helpt om grote of lastige stappen te nemen. Of in ieder geval, de berg die je moet beklimmen lijkt een stuk kleiner.

[STAP stap=”8″]

Ze houden je een spiegel voor

Net zoals dat ze je zelfvertrouwen boosten, ze zijn er ook om je aan te spreken op de fouten die je maakt. Niemand is perfect, jij niet en zij ook niet, maar ze kan je wel helpen herinneren aan waar het fout gaat en hoe je weer back on track komt. Dat is sowieso hét teken dat ze je beste vriendin is.

[STAP stap=”9″]

Ze verbeteren je werkhouding

Zit het even tegen op kantoor, lopen je zakenrelaties niet zo lekker of heb je moeite met beslissingen nemen, dan is een beste vriend een welkome stimulator. Uit onderzoek van Randstad blijkt dat het hebben van beste vrienden op het werk je zelfvertrouwen boost en je zakelijke betrokkenheid vergroot. Kortom: een goede redenen om vrienden te worden met je collega’s.

[STAP stap=”10″]

Ze maken je oprecht een leuker persoon

Dit is overduidelijk wanneer jullie beiden weer over de grond rollen van het lachen of al bellend aan de telefoon happen naar extra lucht als gevolg van de slappe lach. Ook onderzoek wijst uit dat een beste vriend om je heen je humeur flink verbetert. Dit geldt overigens niet alleen voor je BFF die al twintig jaar aan je zijde staat, maar ook voor nieuwe vriendinnen.

Herkenbaar? Praat mee op Facebook!

Vroeger ging het vanzelf. Tegenwoordig is het toch een stuk moeilijker. Dus hoe hou je die vriendschappen in stand?>

Reageer op artikel:
10x wetenschappelijk bewijs dat je beste vriend(in) je leven verbetert
Sluiten