Redactie
Redactie Kids 12 april 2015

11 dingen die een in het buitenland wonende moeder mist

In het buitenland mama zijn is in principe net zo leuk als in Nederland. Op een paar dingen na.

Heb je een vriendin of zus die in het buitenland woont? Die ooit voor werk of de liefde naar ver weg verhuisde, zich er settelde en vervolgens daar kinderen kreeg? Tijdelijk of permanent, uit vrije wil of met frisse tegenzin met de man mee: feit is dat ze in het buitenland moeder werd en haar gezin nu ‘in den vreemde’ aan het runnen is. En dat jij dat niet van dichtbij meemaakt.

Je mist haar. Logisch. Zij jou vast ook.

Maar weet je wat zij daarnaast ook allemaal moet missen? (En nee, we worden niet betaald om deze dingen te zeggen.)

1. Haar moeder

Omdat er in de levensfase van een (nieuwe) moeder op de een of andere bijzondere manier niemand anders zo fijn is om om je heen te hebben als je eigen moeder (blijkens ook deze Ode aan Oma).

2. Kraamzorg

De intense luxe van een lieve, gedienstige kraamhulp die jou en de baby de eerste week thuis met van alles en nog wat helpt. Oh mama’s in Nederland: geniet ervan!

3. Nederlands sprekende verloskundige

Omdat het in het Nederlands soms al ingewikkeld genoeg is om te begrijpen wat ze nou allemaal precies laten zien op die echo en tijdens gesprekken aan je vertellen. Probeer dat maar eens in het Frans, Engels, Arabisch, Spaans of Italiaans.

4. Voor de cravings tijdens de zwangerschap: haring

Ze noemen die dingen niet voor niets ‘Hollandse Nieuwe’.

5. De HEMA

Elke moeder begrijpt dit zonder nadere toelichting. En nou horen we ook nog dat de prijzen van rompers onlangs blijvend in prijs verlaagd zijn. Weet iemand trouwens hoe je ‘hydrofiel’ in het Engels zegt?

6. Vriendinnen en zussen die het allemaal al een keer meegemaakt hebben

Hanneke, Ruth, Emma, Hester, Sarah, Inge… this one’s for you.

7. Gestampte muisjes

Beschuit kennen ze meestal in het buitenland wel, maar met het verzoek om crushed mice, souris purée en zermatschte Mäuse kan de gemiddelde supermarktmedewerker weinig. Ongeacht of ze blauw of roze moeten zijn.

8. Roosvicee

Ik heb een vriendinnetje wiens dochter na een bezoek aan Nederland vorig jaar sindsdien elke avond brult om een glas Roosvicee. De slogan van het drankje luidt ‘Roosvicee, wie is er niet groot mee geworden?’ Leuk en aardig allemaal, maar buiten de Nederlandse landsgrenzen is dat groot worden met (zonder, beter gezegd) Roosvicee een behoorlijke uitdaging. Vindt het vriendinnetje dat elke maand een voorraad van 10 pakken Roosvicee Multivit naar Frankrijk laat opsturen.

9. Flexibele contracten en dito werkgevers

Hoewel dit per land verschilt, zijn er veel landen waar part-time (werken) een vies woord is. Dus zeg maar dag tegen je carrière, mama.

10. Hollandse nuchterheid

Aldus vriendin Noortje die in het Verre Oosten twee zoons ter wereld bracht. Elke vier weken moest er van de verloskundige een nieuwe echo gedaan worden. ‘Ik wist meer over mijn babies dan goed voor me was. Dat kan handig zijn, maar is in de meeste gevallen is het de oorzaak van veel onnodige stress. Doe mij liever die heerlijke Hollandse nuchterheid, waarbij in principe (uitzonderingen daargelaten) twee scans genoeg zijn’.

11. Ikea

Ikea telt om en nabij 350 vestigingen in meer dan 40 landen. Helaas (voor mij) zit Zuid-Afrika daar niet tussen. Op zowel het Afrikaanse continent als in Zuid-Amerika moet je uitwijken naar andere winkels voor een leuke edoch tevens betaalbare kinderkamer. In Europa is er beduidend minder reden tot klagen: in vrijwel elk Europees land zijn meerdere Ikea-vestigingen te vinden.

Inderdaad, een hart onder de riem verdient ze, die vriendin ver weg. Maar nóg leuker is als je haar gewoon binnenkort (met het hele gezin) gaat opzoeken. Met deze tips voor het sparen voor je droomvakantie lukt dat sneller dan je denkt.

Reageer op artikel:
11 dingen die een in het buitenland wonende moeder mist
Sluiten