Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Kids 29 april 2015

11 dingen die je als koppel moet doen voor je kinderen krijgt

Het krijgen van kinderen is voor veel koppels het mooiste geschenk op aarde. Ze zorgen voor een nieuw soort liefde waarvan je niet eens wist dat je dat in je had.

Hoe bijzonder het ook voelt en hoe lastig het ook is om je voor te bereiden op het ouderschap, de onderstaande elf dingen kun je maar beter voor elkaar hebben. Voordat je aan kinderen begint. Zo kun je je toch nog een beetje voorbereiden. Een beetje dan…

1. Het hebben van slapeloze nachten

Ben je nu al niet te genieten als je een nacht wat minder geslapen hebt? Probeer dan eens te ondervinden wat een week weinig slaap met je doet. Kunnen jij en je partner elkaar nu al niet luchten of zien? Oké, het klinkt misschien wat overdreven, maar de impact van weinig slaap door jullie kroost kan groot zijn.

2. Maak regels

Je hoeft natuurlijk niet alles tot in de puntjes te bespreken, maar zorg er wel voor dat jullie voor het grootste gedeelte op één lijn zitten. Als je partner gaat voor een strakke opvoeding en jij het liefst zo min mogelijk met regels wil doen, weet dan dat jullie een behoorlijke uitdaging te wachten staat. Geen wereldramp, als je je er maar bewust van bent.

3. Bereid je voor op een poep-invasie

Want ja, er komen zat momenten dat je kind zich zo onder heeft gepoept dat het van zijn rug tot aan zijn enkels zit. En jíj bent dan degene die alles weer moet schoonmaken.

4. Blokkeer alle meningen

Besluit samen dat jullie je niet gaan laten leiden door wat anderen denken. De beste ouders zijn degene die het op hun eigen manier doen, zonder zich te laten beïnvloeden door goedbedoelde adviezen van vrienden en familie.

5. Filter je social-mediavrienden

Als jullie straks het bundeltje liefde verwelkomen, dan wil je dat graag delen met de wereld. En ja, soms zal dat een beetje too much zijn. De meesten zullen het je vergeven, maar er zullen altijd azijnpissers tussen zitten. Maak je klaar voor de grote schoonmaak!

6. Oefenen met rommel

Is jullie huis spik-en-span? En is alles – tot aan de kledingkast – ontzettend gesorteerd? Dan is het tijd om te testen of jullie klaar zijn voor de chaos die het ouderschap met zich meebrengt. Probeer eens niet meteen alles op te ruimen en kijk hoe rustig je nog kunt zitten.

7. Wennen aan kots

Ik heb een vriend die op zolder gaat zitten met zijn handen over zijn oren als z’n vriendin ziek is; een goed voorbeeld van wat dus geen optie is wanneer je straks een baby hebt. Want kots, dat gaat er komen. Bijvoorbeeld als jouw kleine hummeltje ziek is of gewoon door het gulzige happen van je kroost. Het is je kind, dus het went wel. No worries.

8. Stop met googelen

Google weet veel, te veel. Als jouw baby gewoon zin heeft om een potje te huilen (ja, dat gebeurt ook) dan kan Google voor onnodig veel paniek zorgen. Nergens voor nodig. Vertrouw op je eigen gevoel, als jij denkt dat het echt niet goed zit, ga dan iets ondernemen. Jij kent je kind tenslotte het beste.

9. Verleg het level wat romantische dates betreft

Als die kleine er eenmaal is, kunnen die ‘dates’ er namelijk nog wel eens bij inschieten. Gevolg van chronische vermoeidheid meets lusteloos. Is niet erg, maar besef dat je niet meer elke week uiteten kan én wil. Een avond samen op de bank met een goede serie en een fles wijn is net zo gezellig. Het gaat erom dat jullie elkaar niet verliezen.

10. Onvoorwaardelijk veel van elkaar houden

Eh, captain obvious? Misschien, maar je zult je erover verbazen hoeveel kinderen er worden geboren in een niet zo stabiele relatie. Je wil het beste voor je kind, dus bedenk voor jezelf of jij je echt geen leven zonder je partner kunt indenken en of je met hem of haar oud wil worden.

11. Word enthousiast!

Ondanks dat je leven volledig verandert en je van alles moet doen wat je vroeger niet voor mogelijk had gehouden, is het krijgen van een kindje echt heel speciaal. Je begint aan een heel nieuw leven en daar mag je best naar uitkijken. Ook al is het soms doodeng…

Net ouder geworden? Dan zijn deze punten vast herkenbaar voor je.

Reageer op artikel:
11 dingen die je als koppel moet doen voor je kinderen krijgt
Sluiten