Redactie
Redactie Kids juni 30, 2015

11 dingen waar je niet van moet schrikken in je eerste week als moeder

Deze week was ik op kraambezoek bij een baby’tje die een week oud was. Zucht. Zo lief. De übertrotse nieuwe mama vertelde honderduit over haar eerste week. Over hoe verschrikkelijk mooi het allemaal was, voornamelijk. Maar ook over dingen ‘die ze van te voren niet had verwacht’ en ‘waar ze best even van schrok’. O ja, dacht ik bij het gros van die dingen, dat had ik haar van te voren best kunnen vertellen. Bij deze dus.

NB. In het ziekenhuis hebben ze het me (je) vast ook verteld, maar door de gierende hormonen is de hoeveelheid informatie die daarvan is blijven hangen nagenoeg nihil te noemen. 11 dingen waar je niet van moet schrikken in je eerste week als moeder:

1. Zuigt ‘ie echt zo hard? En zo snel al?

Het eerste uur na de geboorte is de zuigreflex van je baby het sterkst. Een kindje hapt vaak heel snel na de geboorte – veelal zodra hij op je buik ligt – meteen gulzig naar je tepel.

2. Baby krijgt in de eerste minuut al een proefwerk

Binnen een minuut na de bevalling word je baby getest, de zogeheten ‘Apgartest’ (vernoemd naar Dr. Virginia Apgar). Deze test bepaalt of je baby – op vijf verschillende onderdelen – in goede conditie is. Per onderdeel (pols- en hartslag, ademhaling, bewegingen, huidkleur en reflexen) krijgt baby 0, 1 of 2 punten (waardoor de maximale score 5 x 2 = 10 punten is). Vijf minuten na de bevalling wordt de test herhaald.

3. Ja, die kompressen heb je echt nodig

Het is een prachtig verschijnsel – Pavlov in optima forma: zodra baby gaat huilen, gaan jouw borsten lekken. Superhandig, maar soms ook best een kledderboel. Kompressen zijn je vriend.

4. Over lekken gesproken…

Euh, ja, dat bloeden (na een natuurlijke bevalling) is niet misselijk die eerste dagen – soms zelfs weken. Dan is e rook nog zoiets als ‘kraamvloed’: afscheiding met restanten moederkoek, slijm en bloed. Vergeet naast die kompressen niet ook maandverband maatje extra groot te (laten) kopen.

5. Mag ik een kussentje?

Als je ingeknipt bent, zit je de eerste week ook iets minder comfortabel.

6. Hoort poep er zo uit te zien?

De eerste dagen is de ontlasting van baby donkergroen, (bijna zwart), kleverig en lijkt het eigenlijk helemaal niet op poep. Dat klopt: dit is meconium, ook wel kinderpek of darmpek genoemd. Na drie dagen (meestal) wordt de ontlasting wateriger en beige, lichtgelig van kleur: dat is de melk die door baby verteerd is. Daarna begint de ontlasting meer op poep te lijken.

7. Is dat gele normaal?

Een groot deel van de pasgeborenen worden een paar dagen na de geboorte een beetje geel, of zelfs eerder al. Dit komt door de bilirubine die vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen en vanuit het bloed in de huid terechtkomt. In de meeste gevallen kan het geen kwaad en trekt de gele kleur vanzelf weer weg. In andere gevallen is de hoeveelheid bilirubine echter te hoog, dat hij even onder de hoogtelamp moet (of buiten in de felle zon). Het ziekenhuis doet – ingeval van ‘gele’ baby’s – dagelijks een testje om het biliburinegehalte te meten.

8. Is dat gehuil ook normaal?

Hoewel elke moeder een verschillende hoeveelheid kraamtranen plengt, zijn er maar weinig moeders die de eerste dagen na de bevalling (met meestal een piek op de derde dag) níet bovengemiddeld meer dan sporadisch gehuild hebben.

9. Borstvoeding gaat niet vanzelf

Dat is in veel gevallen de eerste dagen (weken) echt even afzien. Vaak komt dat doordat baby’s verkeerd aangelegd zijn – met zeer pijnlijke tepels en tot gevolg. Het is een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Practice makes perfect: over het algemeen gaat het bij de meeste vrouwen na 2-3 weken vlekkeloos. Hang in there dus.

10. Kraamvisite is niet altijd even leuk

Vooral het type dat de regel kraamvisite-duurt-maximaal-een-uurtje-en-laat-je-eigen-kind(eren)-vooral-thuis niet kent.

11. Moeder zijn is … onbeschrijflijk overweldigend

Ook al had iemand je het je tientallen keren verteld, dan nog had je het niet van te voren kunnen begrijpen: hoe ontzettend overweldigend bijzonder het voelt om moeder te zijn. Enjoy!

Google = je beste vriend. 15 dingen die alle kersverse moeders googelen >

Waar schrok jij van als kersverse moeder? Deel het op onze Facebook! >

Reageer op artikel:
11 dingen waar je niet van moet schrikken in je eerste week als moeder
Sluiten