11 handige hacks om je eten langer goed te houden

De rucola die na drie dagen ligt te verschrompelen. Appels die bruin kleuren. En de uien die een naar geurtje achterlaten in de keuken. Verse etenswaren zijn nu eenmaal beperkt houdbaar, maar met een paar slimme (en logische) trucjes kun je dit flink oprekken.

We mogen onszelf dan beschouwen als zeer gevorderd in de keuken, maar ook wij gaan nog steeds de mist in als het gaat om eten bewaren. Want je kunt dus niet zomaar alles in de koelkast proppen.

We geven simpele tips die ervoor zorgen dat je boodschappen minstens een paar dagen langer houdbaar zijn.

1. Bewaar je producten op de goede plek

Vaak deden we dit met een beetje nattevingerwerk. Maar inmiddels weten we wel beter: leg de aardappels op een donkere en koude plek (NIET de koelkast) en naast de appels. Zo voorkom je dat er kiempjes uit groeien. Gooi ze vooral níet naast de uien, want door het vocht van de aardappelen zullen je uien sneller bederven. Ook pompoenen, knolgroenten en vele koolsoorten horen op een koele, donkere plek zoals de kelder. Vlees- en viswaren horen thuis op de onderste, koudste plank van de koelkast. En sommige etenswaren horen juist buiten de koelkast, zoals fruit, tomaten, komkommers, paprika en aubergine. Anders treed er koudebederf op.

2. Gebruik keukenpapier

Hiermee voorkom je dat je sla gelijk verschrompelt tot niks. Leg het laagje papier op de sla en dek af met een laagje huishoudfolie. Het papier zal het vocht opnemen waardoor je sla langer houdbaar blijft.

3. Invriezen

Een van de meest bekende en handige trucjes is het invriezen van zowel kliekjes als verse etenswaren. Zo houd je je brood langer goed (of probeer dit eens als dat geen optie is) of de grote pan met soep die je onlangs gemaakt hebt. Hierdoor kun je zelf beslissen op welk moment in de week je het gaat opeten. Bewaar deze voedingsmiddelen wel altijd in een gesloten bakje of plastic diepvrieszakken.

4. Meenemen als lunch

Onze collega’s doen het regelmatig: eten van de vorige avond meenemen als lunch naar je werk. Of het nu gaat om de Indiase Curry of de salade. Waarom ook niet?

5. Ruim restjes op

Maak eerst aangebroken etenswaren en restjes op voordat je nieuwe gaat gebruiken. Best logisch. Dit voorkomt dat je straks met vijf open zakken groenten en half aangesneden etenswaren zit, die zo nog sneller bederven.

Je kunt restjes vaak nog twee dagen in de koelkast bewaren en met een beetje creativiteit kun je ze makkelijk nieuw leven inblazen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Slim Koken-app van het Voedingscentrum of kijk eens op Kliekipedia.

6. Geen bruine avocado’s meer

Heel simpel: gooi er citroensap of olie overheen, bewaar de avocado samen met een gepelde rode ui in hetzelfde bakje of doe de avocado zonder pit in een kommetje met water.

7. Groenten hebben ruimte nodig

Groenten bederven snel, maar er zijn een paar trucjes om dit te vertragen. Snijd alle groente die je koopt meteen klein en stop wat je niet gebruikt in de vriezer. Wel even blancheren (heel kort in heet water koken) van te voren! En prop ze ook niet allemaal dicht tegen elkaar aan in de groentenla; groenten hebben ruimte nodig, want bij te weinig luchtcirculatie bederven ze. Spot je toch wat bedorven stukjes? Haal ze er meteen tussenuit of snijd ze af, want hierdoor bederft de rest ook sneller. Moet je deze week nog aardig wat groenten in één keer opmaken om bederf te voorkomen? Maak dan bijvoorbeeld een groentequiche of een van deze andere lekkere groentegerechten.

8. Check de temperatuur van je koelkast

Eten koel bewaren is belangrijk voor de houdbaarheid, maar dit betekent niet dat alles voor eeuwig goed blijft. En zorg vooral voor de juiste temperatuur. Ideaal is 4℃ graden. Zo wordt de groei van micro-organismen zoals schimmels en bacteriën vertraagd. Houd er rekening mee dat de temperatuur in een koelkast niet overal gelijk is. Afhankelijk van waar de koeling zit, dan is het daar het koudst. Check dit dus even. Gebruik hiervoor een speciale koelkastthermometer. Zet ‘m in een glas water in de koelkast en check na 24 uur de temperatuur.

9. Voorkom dat het vochtig wordt

Was nooit je fruit en groenten voordat je ze opbergt, alleen vlak voor gebruik. Want hoe meer vocht, hoe groter de kans op bederf. Check ook regelmatig je koelkast op vocht.

10. Gortdroge kaas

Laten we voorop stellen: kaas moet je gewoon zo snel mogelijk opeten. Dit is overigens voor de meesten van ons geen probleem. Maar doe je dit niet, dan is uitdroging de grootste vijand. Om dit tegen te gaan moet elke kaas goed ingepakt worden, bijvoorbeeld in speciaal kaas-of bakpapier. En bewaar het vooral niet op de koudste plek in de koelkast.

11. Kies geen eieren voor je geld

Bewaar eieren thuis in de doos in de koelkast. Met de punt naar beneden blijven ze langer goed. Leg ze niet in de buurt van sterk geurend eten, want ze nemen snel geurtjes over. Twijfel je of ze nog goed zijn? Ze mogen niet blijven drijven in het water.

Ook lezen: 15 x altijd in huis voor een gezond eetpatroon

In samenwerking met Het Voedingscentrum

Reageer op artikel:
11 handige hacks om je eten langer goed te houden
Sluiten